Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΑ "ΤΗΛΕΟΡΑΣΟΠΛΗΚΤΟΥΣ"



Η τηλεόραση

συρρικνώνει τη ζωή μας

Δυσάρεστα είναι τα νέα για τους φανατικούς της τηλεόρασης, αφού, συμφωνά με πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα, η αυξημένη παραμονή μας μπροστά από την τηλεοπτική οθόνη μπορεί να αποτελέσει λόγο για πρόωρο θάνατο. Όπως προ­κύπτει από την έρευνα, οι άνθρωποι που παρακολουθούν τηλεόραση περισσό­τερο από 4 ώρες ημερησίως διατρέχουν 46% περισσότερες πιθανότητες θανά­του από διάφορες αιτίες και 80% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα, έναντι όσων παρακολουθούν λιγότερες από δύο ώρες ημερησίως.

Συμφωνά με την έρευνα, κάθε ώρα μπροστά στην τηλεόραση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 11% για θάνατο από όλες τις αιτίες, κατά 9% για θάνατο από καρκίνο και κατά 18% αυξημένο ρίσκο για θάνατο από καρδιαγγειακό νό­σημα.


ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ της έρευνας, την οποία διενέργησε το Καρδιολο­γικό και Διαβητολογικό Ινστι­τούτο Μπέικερ της πολιτείας Βι­κτόρια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Circulation" της Αμε­ρικανικής Καρδιολογικής Ένω­σης, προέκυψαν κατόπιν εξαε­τούς μελέτης των συνηθειών και του τρόπου ζωής 8.800 ενηλίκων άνω των 25 ετών. Παράλληλα με τη μελέτη του τρόπου ζωής, στους συμμετέχοντες στη έρευ­να πραγματοποιήθηκαν διάφο­ρες εξετάσεις, ανάμεσα τους αί­ματος και χοληστερίνης.


ΤΟ ΠΛΕΟΝ ανησυχητικό για τους "τηλεορασόπληκτους" είναι ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από τις πολλές ώρες τηλεθέασης παραμένει ανεξαρτήτως άλλων ήδη γνωστών παραγόντων επι­κινδυνότητας, όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.λπ.


ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της έρευνας, σύμφωνα με τον ερευνητή Ντέηβιντ Ντάσταν, μπορεί να επικεντρώνονται συγκεκριμένα στην τηλεόραση, αλλά είναι εν­δεικτικά των κινδύνων που ενέ­χει γενικότερα η καθιστική ζωή (πολύωρη δουλειά στο γραφείο κ.λπ). Εξάλλου, όπως δείχνουν έρευνες, η εξάρτηση από την τη­λεόραση αποτελεί μάστιγα της εποχής, αφού στα περισσότερα κράτη ο μέσος όρος τηλεθέασης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (τρεις ώρες στην Βρετανία, πέν­τε ώρες στις Η Π Α).


Ο ΝΤΕΗΒΙΝΤ Ντάσταν χαρακτη­ριστικά αναφέρει: "Το ανθρώπι­νο σώμα σχεδιάστηκε για να κι­νείται και όχι για να κάθεται με­γάλες χρονικές περιόδους. Πολ­λοί άνθρωποι περνάνε την κα­θημερινή ζωή τους, απλώς με­ταφερόμενοι από τη μια καρέκλα στην άλλη: από την καρέκλα του γραφείου, στο κάθισμα του αυ­τοκινήτου και, από εκεί στον κα­ναπέ μπροστά από την τηλεό­ραση τους.


ΑΚΟΜΑ κι αν κάποιος έχει το σω­στό βάρος, όταν κάθεται για ώρες, αυτό επιδρά αρνητικά στην υγεία του, επειδή αυξάνει τη συγκέντρωση ζαχάρου και λιπι­δίων στο αίμα του".

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ αυτούς, ο ερευ­νητής τόνισε τη σημασία της κατά το δυνατόν αποφυγής της καθιστικής ζωής και της ένταξης ενός προγράμματος άσκησης στη ζωή μας.

ΒΑΛΙΑ ΣΚΟΥΡΑ

ΠΗΓΗ

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τ.2085/2010



Δεν υπάρχουν σχόλια: