Η τηλεόραση
συρρικνώνει τη ζωή μας
Δυσάρεστα είναι τα νέα για τους φανατικούς της τηλεόρασης, αφού, συμφωνά με πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα, η αυξημένη παραμονή μας μπροστά από την τηλεοπτική οθόνη μπορεί να αποτελέσει λόγο για πρόωρο θάνατο. Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι άνθρωποι που παρακολουθούν τηλεόραση περισσότερο από 4 ώρες ημερησίως διατρέχουν 46% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από διάφορες αιτίες και 80% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα, έναντι όσων παρακολουθούν λιγότερες από δύο ώρες ημερησίως.
Συμφωνά με την έρευνα, κάθε ώρα μπροστά στην τηλεόραση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 11% για θάνατο από όλες τις αιτίες, κατά 9% για θάνατο από καρκίνο και κατά 18% αυξημένο ρίσκο για θάνατο από καρδιαγγειακό νόσημα.
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ της έρευνας, την οποία διενέργησε το Καρδιολογικό και Διαβητολογικό Ινστιτούτο Μπέικερ της πολιτείας Βικτόρια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Circulation" της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, προέκυψαν κατόπιν εξαετούς μελέτης των συνηθειών και του τρόπου ζωής 8.800 ενηλίκων άνω των 25 ετών. Παράλληλα με τη μελέτη του τρόπου ζωής, στους συμμετέχοντες στη έρευνα πραγματοποιήθηκαν διάφορες εξετάσεις, ανάμεσα τους αίματος και χοληστερίνης.
ΤΟ ΠΛΕΟΝ ανησυχητικό για τους "τηλεορασόπληκτους" είναι ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από τις πολλές ώρες τηλεθέασης παραμένει ανεξαρτήτως άλλων ήδη γνωστών παραγόντων επικινδυνότητας, όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.λπ.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της έρευνας, σύμφωνα με τον ερευνητή Ντέηβιντ Ντάσταν, μπορεί να επικεντρώνονται συγκεκριμένα στην τηλεόραση, αλλά είναι ενδεικτικά των κινδύνων που ενέχει γενικότερα η καθιστική ζωή (πολύωρη δουλειά στο γραφείο κ.λπ). Εξάλλου, όπως δείχνουν έρευνες, η εξάρτηση από την τηλεόραση αποτελεί μάστιγα της εποχής, αφού στα περισσότερα κράτη ο μέσος όρος τηλεθέασης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (τρεις ώρες στην Βρετανία, πέντε ώρες στις Η Π Α).
Ο ΝΤΕΗΒΙΝΤ Ντάσταν χαρακτηριστικά αναφέρει: "Το ανθρώπινο σώμα σχεδιάστηκε για να κινείται και όχι για να κάθεται μεγάλες χρονικές περιόδους. Πολλοί άνθρωποι περνάνε την καθημερινή ζωή τους, απλώς μεταφερόμενοι από τη μια καρέκλα στην άλλη: από την καρέκλα του γραφείου, στο κάθισμα του αυτοκινήτου και, από εκεί στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση τους.
ΑΚΟΜΑ κι αν κάποιος έχει το σωστό βάρος, όταν κάθεται για ώρες, αυτό επιδρά αρνητικά στην υγεία του, επειδή αυξάνει τη συγκέντρωση ζαχάρου και λιπιδίων στο αίμα του".
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ αυτούς, ο ερευνητής τόνισε τη σημασία της κατά το δυνατόν αποφυγής της καθιστικής ζωής και της ένταξης ενός προγράμματος άσκησης στη ζωή μας.
ΒΑΛΙΑ ΣΚΟΥΡΑ
ΠΗΓΗ
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Τ.2085/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου