Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Νουριέλ Ρουμπινί:''Μην σταματήσετε τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα''






Νουριέλ Ρουμπινί:

''Μην σταματήσετε τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα''


O γνωστός οικονομολόγος προβλέπει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης υποστηρίζοντας πως «Όποιος τραβήξει την πρίζα στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης»

Σοβαρή προειδοποίηση προς την Ε.Ε. να μη σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα απηύθυνε από τις στήλες του σημερινού φύλλου της Bild ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Σε διαφορετική περίπτωση, ο γνωστός οικονομολόγος προβλέπει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης. «Όποιος τραβήξει την πρίζα στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης» σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προτείνει είτε συνέχιση της χρηματοδότησης, είτε χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Το τι θα συμβεί αν οι Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη» επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Νουριέλ Ρουμπινί και τονίζει ότι εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, οι επενδυτές θα φοβηθούν και στη συνέχεια «Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα τρέξουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες». Με άλλα λόγια, υπογραμμίζει, «όποιος τραβήξει την "πρίζα" στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η εξασφάλιση χρηματοδότησης για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, είτε η συνέχιση της χρηματοδότησης, όπως έγινε στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας. Υπογραμμίζει δε ότι «και οι δύο εκδοχές είναι πιο οικονομικές για τον Γερμανό φορολογούμενο, απ' ό,τι η διάλυση της Ευρωζώνης».

Ο Ν. Ρουμπίνι αναφέρει ότι χωρίς το ευρώ και τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, «θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα» και επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για την επιμονή στην πολιτική λιτότητας. «Αυτή η τρέλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη» δηλώνει.

Μάλιστα, προχωρά ακόμη περισσότερο, προτείνοντας το Βερολίνο να δώσει επιταγή 1.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για διακοπές, υπό τον όρο αυτές να γίνουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους αγοράζουν εξοχικά στις νότιες χώρες της Ευρώπης. Σημειώνει επίσης, την ανάγκη οι ηγεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα 5-10 ετών, με σκοπό τη δημιουργία μιας ένωσης με κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και κεντρικό έλεγχο των τραπεζών. «Όταν όλα αυτά υλοποιηθούν, τότε μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να γίνει πρόεδρος αυτής της ένωσης» αναφέρει.

Fitch: Τεράστια αβεβαιότητα για την κατάσταση στην Ελλάδα

Τεράστια χαρακτήρισε σήμερα την αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου Fitch, Εντ Πάρκερ. Σύμφωνα με τον Πάρκερ, που είναι υπεύθυνος Ευρώπης και Μέσης Ανατολής του οίκου Fitch, η βασική ανησυχία για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι η μετάδοση της κρίσης, καθώς η άμεση επίπτωση της ελληνικής εξόδου θα είναι μικρή.

Όπως ανέφερε η ελληνική αποχώρηση από το ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις των χωρών της Ευρωζώνης με αξιολόγηση «ΑΑΑ»  (Γερμανία), ενώ θα καθιστούσε αναπόφευκτο ένα ακόμη πρόγραμμα χορήγησης φθηνών τριετών δανείων από την ΕΚΤ. Το στέλεχος του Ομίλου Fitch ξεκαθάρισε πως η διάλυση της ζώνης του ευρώ θα είναι οικονομικά και πολιτικά επιζήμια και ότι ήδη η πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωζώνης βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση.

πηγή:tvxs

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: