Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Οι παρενέργειες της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων




Οι παρενέργειες της απαγόρευσης


Ανθρώπινο και εύλογο είναι να γίνονται λάθη. Αλλά είναι από παράλογο μέχρι και εξωφρενικό να διαπιστώνεται το λάθος και παρά ταύτα να διαιωνίζεται. Οπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με την περίπτωση της μη δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων το τελευταίο προεκλογικό δεκαπενθήμερο. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή του μέτρου διαπιστώθηκαν οι αρνητικές παρενέργειές του, αλλά κανένας δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία και την ευθύνη να το καταργήσει.

Και τώρα τις ξαναζούμε. Με δεδομένη μάλιστα την ύπαρξη του διαδικτύου, είναι ευκολότερη και αποδοτικότερη η δημιουργία εντυπώσεων στην οποία συστηματικά και μεθοδικά επιδίδονται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης και όχι μόνο. Οποιος αποδειχθεί ικανότερος στην παραπληροφόρηση, θα έχει κερδίσει μερικούς πόντους σε μια αναμέτρηση που προβλέπεται να είναι μέχρι την τελευταία στιγμή ντέρμπι.

Δημοσκοπήσεις υπάρχουν. Και είναι δεδομένο ότι αξιοποιούνται σ' αυτό το παιχνίδι των διαρροών που επιδιώκει ν' αποφέρει οφέλη σ' εκείνους υπέρ των οποίων χρησιμοποιούνται. Αλλά οι διαρροές βασίζονται σε ανύπαρκτες δημοσκοπήσεις, που προφανέστατα επιδιώκουν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα καλλιεργώντας ψευδείς εντυπώσεις.

Η Νέα Δημοκρατία διαρρέει πως προηγείται σημαντικά, πιστεύοντας ότι έτσι θα προσελκύσει και τις ψήφους όσων συνηθίζουν ν' ακολουθούν την τελευταία στιγμή τον θεωρούμενο πιθανότερο ή βέβαιο νικητή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να δίνει την εικόνα ότι η μάχη είναι αμφίρροπη, ελπίζοντας ότι έτσι θ' αποσπάσει ψήφους από τα άλλα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς. Και τις τελευταίες μέρες στο παιχνίδι έχει μπει και το ΠΑΣΟΚ που θέλοντας να εμποδίσει ψηφοφόρους του να στηρίξουν τη ΝΔ ή επιδιώκοντας να «επαναπατρίσει» κάποιους προωθεί την εικόνα ότι η μάχη έχει κριθεί υπέρ του κόμματος του Α. Σαμαρά και δεν είναι απαραίτητες προσχωρήσεις ψηφοφόρων για να προστατευτεί η παραμονή της χώρας στην Eυρωζώνη.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να είναι οι εκλογές αυτές η τελευταία περίπτωση παραπληροφόρησης και προσπάθειας εξαπάτησης του εκλογικού σώματος με την ανοχή της πολιτείας. Η άρση της απαγόρευσης της δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63668852

Δεν υπάρχουν σχόλια: