Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό


Η μακρόχρονη έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ιδίως όταν μένει κοντά σε δρόμο με μεγάλη κίνηση οχημάτων, αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, όπως επιβεβαιώνουν νέες επιστημονικές έρευνες, μία αμερικανική και μία γερμανική.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Σάρα Αντάρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ιατρικής "PLoS Medicine", διαπίστωσε ότι η αύξηση των αιωρούμενων μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που είναι μικρότερα από δυόμισι μικρόμετρα (ΡΜ2,5), δηλαδή εκατομμυριοστά του μέτρου, επιταχύνουν την αρτηριοσκλήρυνση, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 5.400 άτομα ηλικίας 45 έως 84 ετών, χωρίς εμφανή καρδιοπάθεια, που ζουν σε μητροπολιτικές περιοχές, όπου η ρύπανση του αέρα είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη. Κατά μέσο όρο, το πάχος της σημαντικής αρτηρίας της καρωτίδας, που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά και τον εγκέφαλο, αύξανε κατά 14 μικρόμετρα κάθε χρόνο, όμως σε όσους ζούσαν στα σημεία των πόλεων με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, η καρωτίδα γινόταν πιο παχιά και σκληρή με ταχύτερο ρυθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=1782808

Δεν υπάρχουν σχόλια: