Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Το ασπράδι του αυγού μειώνει την πίεση

Οι επιστήμονες έχουν βρει μια ουσία που περιέχεται στο ασπράδι των αυγών, η οποία μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος, έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές νόσους. Πιστεύεται λοιπόν ότι, η κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής μπορεί να βοηθήσει ώστε οι ασθενείς να κρατούν την αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο.

Οι ερευνητές βρήκαν ένα πεπτίδιο –μικρό κομμάτι πρωτεΐνης- που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση τόσο, όσο και οι μικρές δόσεις ενός κοινού αντιυπερτασικού φαρμάκου που περιέχει την ουσία καπτοπρίλη.

Στις μελέτες, με βάση το Πανεπιστήμιο Jilin στην Κίνα, δόθηκαν σε αρουραίους με υψηλή πίεση, τροφές όπου οι επιστήμονες είχαν προσθέσει το συγκεκριμένο πεπτίδιο –το οποίο ονομάζεται RVPSL- και παρατηρήθηκε ότι τα συμπτώματά τους υφέθηκαν. Αυτό έχει σαν συνέπεια να ελπίζουν τώρα οι ειδικοί ότι, θα υπάρχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα και σε δοκιμές που θα γίνουν σε ασθενείς με υπέρταση.

Ο Δρ Zhipeng Yu, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας του πανεπιστημίου, είπε: «Το πεπτίδιο που υπάρχει στο ασπράδι του αυγού μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στην πρόληψη αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης. Τα σημερινά αποτελέσματα, επιβεβαιώνουν, αλλά και ενισχύουν πορίσματα μελετών του παρελθόντος σχετικά με το θέμα, ενώ είναι πολλά υποσχόμενα για τις μελέτες που έπονται σχετικά με τις επιπτώσεις του πεπτιδίου στο ασπράδι του αυγού για την υγεία των ανθρώπων».

Ο Δρ Yu και οι συνάδελφοί του, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο τους σε Εθνικό Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας της Νέας Ορλεάνης στη Λουιζιάνα, δήλωσαν ότι το πεπτίδιο φαίνεται να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα φάρμακα ΜΕΑ (αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου), όπως δηλαδή είναι η καπτοπρίλη.

Αναφέρθηκε ότι 50mg του RVPSL, φαίνεται να έχουν την ίδια επίδραση με 10mg καπτοπρίλης, ενώ επίσης πρόσθεσαν ότι, το πεπτίδιο επιβιώνει του μαγειρέματος με αποτέλεσμα η βρώση ασπραδιών να αποτελέσει έναν χρήσιμο τρόπο ώστε να βοηθηθούν οι ασθενείς να διατηρήσουν την αρτηριακή τους πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, ιδιαίτερα όταν εκ παραλλήλου χρησιμοποιείται και φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή.

Τα αυγά, που πολύ συχνά έχουν κατηγορηθεί ως κακή τροφή για την υγεία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, φαίνεται να «κερδίζουν» έδαφος γα τη φήμη τους, μια και οι πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν πόσο περισσότερο υγιεινά είναι από ότι πιστευόταν στο παρελθόν.


http://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=1772149

Δεν υπάρχουν σχόλια: