Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Στο τραπέζι αύξηση του χαρατσιού



Στο τραπέζι αύξηση του χαρατσιού

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στις διατάξεις για το νέο οριζόντια μειωμένο κατά 15% χαράτσι στα ακίνητα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται πρόταση για οριακή αύξησή του. Στόχος της αύξησης αυτής είναι να εξευρεθούν πρόσθετα έσοδα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος για την απαλλαγή από το χαράτσι των εργαζόμενων με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για την απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) των φορολογούμενων που έχουν εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας προστέθηκε την τελευταία ώρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου σχετική διάταξη. Η διάταξη αυτή ορίζει ότι οι λεπτομέρειες και οι όροι της απαλλαγής πρόκειται να εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Η έκδοσή της είναι ζήτημα ημερών (πιθανόν και αύριο) και στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται μια σειρά από προτάσεις για την απαλλαγή των φτωχών από το χαράτσι. Η θέση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα είναι ότι οι απαλλαγές που ήδη προβλέπονται από τη νομοθεσία είναι επαρκής για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ωστόσο, εντός της τρικομματικής κυβέρνησης ασκούνται πιέσεις για να γίνουν πρόσθετες απαλλαγές.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται εισήγηση η οποία προβλέπει τα εξής:

-την απαλλαγή από το χαράτσι όλων των εργαζόμενων που έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας (περίπου 6.500 ευρώ για τον άγαμο, 9.000 ευρώ για τον έγγαμο και 11.700 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί), η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τα 150.000 και η επιφάνεια της κατοικίας τους δεν ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Με το σημερινό καθεστώς απαλλάσσονται από το χαράτσι οι άνεργοι που πληρούν τα παραπάνω περιουσιακά κριτήρια, έστω και αν έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ (π.χ. όταν εργάζεται ο ένας σύζυγος).

-το δημοσιονομικό κόστος για την χρηματοδότηση της παραπάνω απαλλαγής υπολογίζεται σε περίπου 35 έως 50 εκατ. ευρώ και εξετάζεται να χρηματοδοτηθεί από την οριακή αύξηση του χαρατσιού για τους περισσότερους φορολογούμενους. Το βασικό σενάριο προβλέπει την βεβαίωση πρόσθετου ποσού 5 ευρώ για όσους φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν χαράτσι από 300 έως 500 ευρώ, 10 ευρώ για χαράτσι από 500 έως 1000 ευρώ, 20 ευρώ επιπλέον για χαράτσι από 1000 έως 2000 ευρώ, 30 ευρώ για χαράτσι από 2.000 έως 3.000 ευρώ, 40 ευρώ για χαράτσι από 3.000 έως 4.000 ευρώ κοκ

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία των ακινήτων η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 10 το πρωί με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, του βουλευτή της ΝΔ κ. Απ. Βεσυρόπουλου, του κ. Δ. Χατζησωκράτη και του οικονομολόγου κ. Γ. Ιωαννίδη από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ και ενός εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη πρόκειται να τεθούν επί τάπητος και όλα τα σενάρια για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο ακινήτων για το 2014

Ο νέος φόρος ακινήτων, με βάση το νέο σχεδιασμό, θα επιβληθεί από την Πρωτοχρονιά του 2014 και πρόκειται να αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό χαράτσι, και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Μέχρι την διακοπή των διαβουλεύσεων της διακομματικής τον περασμένο Φεβρουάριο η διαδικασία για τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου είχε προχωρήσει σημαντικά τόσο σε επίπεδο τρόπου υπολογισμού, όσο και σε επίπεδο βάσης υπολογισμού του φόρου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θέματα θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι της επιτροπής και μάλιστα από μηδενική βάση.

Χαρακτηριστική είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων τα οποία αν και αρχικά είχε αποφασιστεί να φορολογηθούν, αυτό πλέον δεν θεωρείται δεδομένο. Ειδικότερα, τα πεδία στα οποία θα αναζητήσουν συναίνεση και λύσεις οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι:

- η φορολόγηση ή όχι των εκτός σχεδίου εκτάσεων (διότι τα εκτός σχεδίου κτίσματα φορολογούνται ήδη). Με βάση την αρχική συμφωνία των τριών κομμάτων τα αγροτεμάχια θα φορολογούνταν με στόχο την ετήσια εισπρακτική απόδοση 500 έως 600 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, θα υπήρχε διαφοροποίηση στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων που αποτελούν καλλιεργήσιμη γη καθώς και των αγροτεμαχίων που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για την καλλιεργήσιμη γη είχε προβλεφθεί η απομείωση της αντικειμενικής της αξίας κατά 50% και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η θέσπιση ειδικής φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση της αγροτικής γης με αφορολόγητο όριο έως και 50.000 ευρώ. Νεότερες πληροφορίες φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει σοβαρές ενστάσεις για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων θεωρώντας ότι θα διαρρήξει ακόμη περισσότερο τη σχέση της με τα δοκιμαζόμενα αγροτικά στρώματα. Αν εγκαταλειφθεί η ιδέα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων τότε θα πρέπει να αναζητηθούν τα σχετικά έσοδα από άλλο πεδίο της ακίνητης φορολογητέας ύλης.

- το ύψος του αφορολόγητου ορίου του νέου φόρου. Τα σενάρια που είχε επεξεργαστεί η διακομματική επιτροπή προέβλεπαν αφορολόγητο όριο έως και 50.000 ευρώ σε ατομική βάση. Ωστόσο, με βάση τα νεότερα δεδομένα στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η θέσπιση αφορολόγητου ορίου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Πρόσφατα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η θέσπιση αφορολόγητου ορίου του νέου φόρου ακινήτων θα εξαρτηθεί από την πορεία των φορολογικών εσόδων τους επόμενους μήνες.

- η διανομή του φορολογικού βάρους. Για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες τα αρχικά σενάρια προέβλεπαν σημαντική ελάφρυνση (έως και 90%) από τη θέσπιση του ενιαίου φόρου και την συνακόλουθη κατάργηση του χαρατσιού και του ΦΑΠ. Μένει να δούμε αν αυτά τα σενάρια βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση ο νέος φόρος θα πρέπει να φέρνει ετησίως στο δημόσιο ταμείο τουλάχιστον 2,8-2,9 δισ. ευρώ με το ποσό αυτό να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί καθώς από τη φορολογία των ακινήτων το ΥΠΟΙΚ θα επιχειρήσει να κλείσει τις όποιες τρύπες στο σκέλος των φορολογικών εσόδων τα επόμενα χρόνια. Η κλίμακα του νέου φόρου θα έχει μεγάλο αριθμό κλιμακίων και συντελεστών με το μεγαλύτερο συντελεστή να εξετάζεται για συμβολικούς λόγους να φθάνει ή και να ξεπερνά το 2%. Ο νέος φόρος πρόκειται να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές οι οποίες θα προσεγγίζουν τις εμπορικές και αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού.


Πηγή:www.capital.gr

 Με τις τωρινές αντικειμενικές θα υπολογιστεί το νέο χαράτσι

Με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές θα υπολογιστεί και το φετινό χαράτσι. Αυτό σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στο Capital.gr βάζοντας τέλος στη φημολογία ότι το νέο χαράτσι θα υπολογιζόταν με τις νέες αντικειμενικές.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνεται ο τρόπος υπολογισμού του χαρατσιού για το 2013 καθώς και του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει επανεκκίνηση της διακομματικής επιτροπής των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης που έχει σαν αντικείμενο τις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών πρόσφατα η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προχώρησε στη δημιουργία ειδικής επιτροπής η οποία θα συλλέξει όλα τα στοιχεία που αφορούν στις αντικειμενικές τιμές, όπως είναι στοιχεία και προτάσεις που έχουν συγκεντρωθεί από προηγούμενες επιτροπές, και θα προχωρήσει στη συνέχεια στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης. Η υποβολή των προτάσεων αυτών θα γίνει το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο από το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι μπορεί ο νέος χάρτης των αντικειμενικών τιμών να είναι σχεδόν έτοιμος εντός του καλοκαιριού, ωστόσο, το νέο χαράτσι πρόκειται να υπολογιστεί με βάση τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει ανακοινώσει συμφωνία με την τρόικα ότι το νέο χαράτσι θα είναι μειωμένο σε σχέση με το υφιστάμενο κατά 15%, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη αν η μείωση αυτή θα γίνει με το «πείραγμα» των συντελεστών ευρώ ανά τετραγωνικό ή των συντελεστών παλαιότητας των ακινήτων ή με έναν συνδυασμό και των δύο. Αυτό που δεν θα πειραχθεί πάντως είναι οι τιμές ζώνης. Το χαράτσι του 2013 σχεδιάζεται να εμφανιστεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Όσον αφορά στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος πρόκειται να επιβληθεί από το 2014 αντικαθιστώντας το χαράτσι και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο υπολογισμός του θα πραγματοποιηθεί με τις νέες αντικειμενικές τιμές οι οποίες θα προσεγγίσουν τις αγοραίες. Η προσέγγιση αυτή συνεπάγεται αύξηση τιμών στην περιφέρεια και στις πιο λαϊκές περιοχές της Αττικής και μειώσεις τιμών στις μεσαίες και πιο ακριβές περιοχές.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: