Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Πώς δεν έγινε η δεύτερη κατάληψη του Πολυτεχνείου την άνοιξη του 1974



 
Πώς δεν έγινε η δεύτερη κατάληψη τον Πολυτεχνείου την άνοιξη του 1974
Ο "μηχανισμός βήτα"
Η γιάφκα της κλινικής τα όπλα και η διαφωνία

Η ΕΠΟΜΕΝΗ απόπειρα της ΚΝΕ να επιδράσει στις πολιτικές εξελίξεις ήταν η προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 1974 κατάληψη του Πολυτεχνείου, η οποία δεν έγινε ποτέ, διότι ενδιάμεσα οι δυνάμεις της χτυπήθηκαν από την Ασφάλεια της δικτατορίας με τις μαζικές συλλήψεις του Φεβρουαρίου. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της Αντι-Ε-ΦΕΕ είχαν πολλαπλασιαστεί κατά το δίμηνο που ακολούθησε την εξέγερση του Νοεμβρίου 1973, Η λειτουργία της είχε αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καθαρά πολιτικής δραστηριότητας. Υπήρχε η πεποίθηση ότι η εμπειρία του Νοεμβρίου έδινε τη δυνατότητα μιας κατάληψης του Πολυτεχνείου που δεν θα είχε τις «αδυναμίες» της προηγούμενης και θα άνοιγε μια νέα περίοδο μαζικών εκδηλώσεων. Η πολιτική προπαρασκευή επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο με διαδοχικές συσκέψεις και συνεδριάσεις των οργάνων παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τα «μαζικά στελέχη».
Η βασική διαφωνία που εκδηλώθηκε τότε ήταν μεταξύ αυτών που εκτιμούσαν πως θα έπρεπε να αναληφθεί άμεσα το εγχείρημα μιας νέας μεγάλης σύγκρουσης με τη δικτατορία και εκείνων που θεωρούσαν ότι υπήρχε ένας δισταγμός στους φοιτητές κυρίως εξαιτίας των πολλών συλλήψεων που ακολούθησαν την εξέγερση του Νοεμβρίου και προέτασσαν τηνανάγκη ανασυγκρότησης των δυνάμεων του «μαζικού κινήματος».
Οι πρώτοι κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η εξασθένηση του δικτατορικού καθεστώτος θα το εμπόδιζε από τη βίαιη καταστολή μιας τέτοιας εκδήλωσης, ενώ οι δεύτεροι ανέμεναν μια συμπεριφορά βιαιότερη εκείνης του Νοεμβρίου. Σε αυτή τη διαφωνία το σύνολο σχεδόν των στελεχών της ΚΝΕ συσπειρώθηκε γύρω από την άποψη της άμεσης δράσης (εξαίρεση ήταν οι Μ. Ανδρουλάκης, Γ. Σταματάκης και μερικοί ακόμη), ενώ η πλειοψηφία των «μαζικών στελεχών» εξέφρασε την αντίθεση της και τάχθηκε υπέρ μιας περιόδου ανασυγκρότησης.
Το σημαντικότερο νέο στοιχείο στο σχεδιαζόμενο πολιτικό εγχείρημα ήταν ότι προβλεπόταν ένας ειδικός ρόλος του «μηχανισμού βήτα», ο οποίος είχε εξασφαλίσει και μια ποσότητα όπλων. Όταν αυτές οι συζητήσεις στις οργανώσεις της ΚΝΕ βρίσκονταν σε εξέλιξη, τα όπλα αυτά είχαν ήδη μεταφερθεί σε «γιάφκα» που βρισκόταν στο υπόγειο του Πολυϊατρείου της οδού Πειραιώς με στόχο να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό των ομάδων περιφρούρησης της σχεδιαζόμενης δεύτερης κατάληψης. Παρά την προχωρημένη τεχνική προετοιμασία του εγχειρήματος αυτού με τα όπλα, ελάχιστα στελέχη της οργάνωσης Σπουδάζουσας είχαν ενημερωθεί σχετικά. Ο προβληματισμός για τη μορφή που θα έπαιρνε συνεχιζόταν ως τον Φεβρουάριο, οπότε οι μαζικές συλλήψεις ανέκοψαν για ένα διάστημα τη δράση της ΚΝΕ.



 
ΤΟ ΒΗΜΑ /ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
11.6.1995

Δεν υπάρχουν σχόλια: