Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ρίτσα Μασούρα : Η οδός της πειθούς




Η οδός της πειθούς

Γράφει η Ρίτσα Μασούρα 

Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα βρέθηκε για μια ακόμη φορά με τα χέρια ψηλά μπροστά στις απαιτήσεις και τα προαπαιτούμενα των δανειστών. Είναι προφανές όμως ότι όταν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις αυτού του μεγέθους, οι έχοντες μεγάλο οικονομικό συμφέρον ασκούν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, ενώ οι έχοντες πολιτικό συμφέρον πασχίζουν να κερδίσουν έστω και ψιχία προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για εσωτερική κατανάλωση. Αυτά είναι γνωστά σε όλους και εν μέρει κατανοητά. Οι δανειστές θα πιέζουν και η κυβέρνηση θα ανθίσταται. Θέμα αντοχών και ορίων είναι. Όμως πέραν όλων αυτών, είναι σημαντικό για τους κυβερνώντες να αποφασίσουν να προχωρήσουν στις λιμνάζουσες έτη τώρα μεταρρυθμίσεις και να επιχειρήσουν το σχεδόν ακατόρθωτο για τη χώρα : τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου με πολίτες που δεν φοροδιαφεύγουν και μια πολιτεία που τους σέβεται και λειτουργεί ανταποδοτικά.

Αν και αυτή η εικόνα φαντάζει απρόσιτη, δεδομένων των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων, μικρή και μόνο προσπάθεια θα μπορούσε να ανταμειφθεί ποικιλοτρόπως. Οι πολίτες αγωνιούν και θυμώνουν πλέον με τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης και το γενικότερο αλαλούμ που αναδεικνύει όχι ακριβώς την απειρία των ταγών, αλλά τον πόλεμο συμφερόντων που διεξάγεται υπογείως. Όπως δε είναι φυσικό δεν αντέχουν πλέον να ακούνε για νέα μέτρα και νέες περικοπές όταν έχουν – στη συντριπτική τους πλειοψηφία – δώσει ο,τι είχαν και δεν είχαν στο βωμό της λιτότητας. Κάποιοι παραμένουν στο απυρόβλητο. Κάποιοι παρακάμπτουν τους νόμους. Κάποιοι έχουν κρυμμένους σκελετούς στο ντουλάπι. Και κάποιοι αδιαφορούν πλήρως για το τί σημαίνει η λέξη : νοιάζομαι για το σύνολο κι όχι μόνο για τον εαυτό μου.

Το ελληνικό παζλ είναι δύσκολο και οπτικά και ουσιαστικά. Οι κυβερνώντες θα πρέπει να επιλέξουν την οδό της πειθούς κι όχι του ψέματος ή του απροκάλυπτου λαϊκισμού.Να αναδιατάξουν τις εσωτερικές τους δυνάμεις, να προχωρήσουν στη λήψη εκείνων των μέτρων που δεν θα πλήττουν ευθέως τον απλό πολίτη, αλλά θα οδηγούν μακροπρόθεσμα στη δημιουργία πλούτου, άρα και στην ανάταξη της οικονομίας – το μεγάλο ζητούμενο.  Έτσι κι αλλιώς οι δανειστές θα συνεχίσουν να παίζουν το δικό τους αλλοπρόσαλλο παιγνίδι, στηρίζοντας και υποστηρίζοντας ποικίλα συμφέροντα.

http://www.globalview.gr/η-οδός-της-πειθούς/

Δεν υπάρχουν σχόλια: