Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΕΦΑΝΟY ΚΑΡΑΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟY: Σεξ και πονοκέφαλος




Σεξ και πονοκέφαλος
Αν και χρησιμοποιείται συχνά ως επιχείρημα αποφυγής της πράξης, η αλήθεια είναι ότι ο πονοκέφαλος παρότι σπάνιος, δεν αποτελεί άγνωστη υπόθεση για το σεξ·.
Από τον Dr. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟ*
Είναι σπάνιος αν και πολύ ενοχλητικός. Εμφανίζεται πολύ συχνότερα στους άνδρες. Αρχίζει αιφνίδια και ταχύτατα κορυφώνεται στη διάρκεια της πράξης, τόσο πολύ που αναγκάζει το άτομο να διακόψει. Διαρκεί 10-15 λεπτά και υποχωρεί σταδιακά, εγκαταλείποντας το άτομο με υπολειμματική κεφαλαλγία. Εμφανίζεται περιστασιακά χωρίς οι παρουσίες του να προαναγγέλονται με πρόδρομα συμπτώματα. Το 25% αυτών των ατόμων έχουν ιστορικό ημικρανίας.
Ο πονοκέφαλος στη διάρκεια του σεξ παρουσιάζει τέτοια ποικιλία που η αντιμετώπιση του είναι δύσκολη, καθώς το μόνο κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο χρόνος εμφάνισης και η αιτία που τον πυροδοτεί. Ωστόσο, δεν εμφανίζεται και σε κάθε συνεύρεση. Τα άτομα παραπονιούνται συνήθως για σφίξιμο στο πίσω μέρος του κεφαλιού που αρχίζει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και κορυφώνεται στον οργασμό. Ο πόνος δεν επεκτείνεται ποτέ στον αυχένα ούτε υπάρχει τάση για εμετό. Η κεφαλαλγία ωστόσο συσχετίζεται με την ένταση της συνεύρεσης καθώς και με συσπάσεις στους μυς του προσώπου. Αν η πράξη διακοπεί, η υποχώρηση του πόνου αρχίζει αμέσως.
Επειδή η κατάσταση εμφανίζεται σε άνδρες μέσης και άνω ηλικίας πρέπει προληπτικά να ερευνούνται κάποια νοσήματα και να διενεργούνται οι ανάλογες εξετάσεις, ιδιαίτερα αν είναι πρώην καπνιστές, υπερτασικοί και με υψηλή χοληστερίνη, διαβητικοί ή καρδιοπαθείς. Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και ιδιαίτερα κατά τον οργασμό η αρτηριακή πίεση εκτοξεύεται για δευτερόλεπτα σε μεγάλα ύψη. Το γεγονός αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αρκετές ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως ρήξη ενός αγγείου μέσα στον εγκέφαλο (ενδεγκεφαλική αιμορραγία) ή έξω από αυτόν (υπαραχνοειδής αιμορραγία). Επίσης ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο, λόγω προϋπάρχουσας κολπικής μαρμαρυγής ή καρωτιδικής αρτηριοσκληρυντικής πλάκας.
Για τον προληπτικό αποκλεισμό αυτών των καταστάσεων πρέπει να διενεργούνται οι κατάλληλες εξετάσεις, που βασίζονται στο ιατρικό ιστορικό του μεσήλικα. Σε αυτές πάντως πρέπει να συμπεριλαμβάνονται αξονική ή μαγνητική τομογραφία και υπέρηχος καρωτιδικών αρτηριών και καρδιάς. Αν όλες οι εξετάσεις δεν ιχνηλατήσουν πάθηση, γεγονός όχι σπάνιο, τότε πολλοί αποδίδουν το γεγονός ως εκδήλωση ψυχικής αντίδρασης όταν το σεξ γίνεται ανεπιθύμητο ή δυσάρεστο, επειδή υπάρχει ψυχική απόσταση ανάμεσα στα δύο πρόσωπα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο η συμβουλή του γιατρού είναι πολύτιμη. Επειδή μόνον αυτός μπορεί να θέσει ανοικτά το ερώτημα στον ασθενή του.
Αν ο ασθενής αποκλείσει τον ψυχολογικό παράγοντα, τότε όλες οι κλινικές και οι παρακλινικές εξετάσεις πρέπει να επαναληφθούν με ιδιαίτερη επιμέλεια. Καθώς ο αριθμός των μεσηλίκων ανδρών που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης δεν είναι μικρός -ανεξαρτήτως του ότι το γεγονός αποκρύπτεται επιμελώς και οι περισσότεροι άνθρωποι το αγνοούν.
* *O καθηγητής Στέφανος Καραγιαννόπουλος είναι Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών drtruth@pegasus.gr
ΤV ΕΘΝΟΣ · 2-8 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: