Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ : Ε, όχι να κάνουν και πόλεμο!

Με αδιαφορία επί της πολιτικής ουσίας, αλλά ταυτόχρονα με έκδηλη ανησυχία ως προς τις δυνητικές συνέπειες, αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και κυρίως την «κρουαζιέρα» του τουρκικού πολεμικού σκάφους ανοιχτά του Σουνίου. Ελάχιστοι Ελληνες ενδιαφέρονται για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, όσο πικρή και αν είναι η διαπίστωση αυτή, όσο και αν δείχνει κάμψη του εθνικού φρονήματος.

Κανένας Ελληνας όμως δεν θα ήθελε κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. Αυτό μας έλειπε τώρα, να «στεφανωθεί» το Μνημόνιο και ο οικονομικός όλεθρος που έχει επιφέρει με ευθύνη των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Σαμαρά - Βενιζέλου με μια πολεμική σύρραξη με την Τουρκία, αναλογίζεται με φρίκη ο λαός μας. Θα ήταν συμφορά!

Υπάρχει ένα μυστήριο, είναι η αλήθεια. Από πίνακα που δημοσίευσε την Τετάρτη το «Εθνος» διαπιστώνουμε ότι μόνο φέτος και μέχρι στιγμής τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν περάσει από τα στενά του Καφηρέα στη νοτιοανατολική Εύβοια (ο Καφηρέας είναι το γνωστό ακρωτήριο Κάβο ντ' Ορο στη λαϊκή γλώσσα) όχι μία, αλλά... έξι φορές!!! Στις 20 Γενάρη, στις 11 Φλεβάρη, στις 27 Μάρτη, στις 20 Μάη, στις 17 Σεπτέμβρη και στις 4 Νοέμβρη! Δικαίως τώρα γίνεται τόσος ντόρος, αλλά γιατί τις προηγούμενες πέντε φορές οι τουρκικές πολεμικές κρουαζιέρες πέρασαν με κυβερνητική... μούγκα;

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ γιατί κάλυπτε τόσες φορές την τουρκική προκλητικότητα και τώρα την αποκάλυψε; Τι ακριβώς άλλαξε; Η στάση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου προκαλεί καχυποψία σε όσους δεν είναι φανατικοί οπαδοί των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Δεν πρέπει να απαντήσει, γιατί πέντε φορές υποβάθμισε συνειδητά την τουρκική επιθετικότητα και την έκτη (!) φορά «ξεφώνισε» την Αγκυρα; Δεν πρέπει να αφήσει υποψίες να πλανώνται.

Η Τουρκία ξέρουμε γιατί προκαλεί. Απέτυχε το στρατηγικό σχέδιο του Ερντογάν να συγκροτηθεί μουσουλμανικός άξονας Τουρκίας - Αιγύπτου - Ιράν. Στην Αίγυπτο η στρατιωτική χούντα ανέτρεψε τη νόμιμη και δημοκρατικότατα εκλεγμένη κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, όσο αντιπαθής και αν ήταν σε μας. Στο Ιράν, επίσης δημοκρατικότατα εκλέχτηκε πρόεδρος ο φιλοαμερικανός Ροχανί. Το σχέδιο της Αγκυρας ναυάγησε. Η Τουρκία απομονώθηκε.

Ανοιγμα στους στρατηγούς κάνει τώρα ο Ερντογάν, από πέρυσι. Αυτοί επιζητούν να επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους στο Αιγαίο, καθώς έχουν δεχθεί ισχυρότατα πλήγματα από τον Ερντογάν. Σε αυτό οφείλεται η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας. Πόλεμο δεν έχουν σκοπό να κάνουν. Αυτά τα παιχνίδια όμως δεν ξέρει κανείς ποτέ πού μπορούν να οδηγήσουν.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64090559

Δεν υπάρχουν σχόλια: