Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Μήπως σκέφτεστε να αποκτήσετε ιγκουάνα;




 

 Σκέφτεστε να αποκτήσετε ιγκουάνα; 

Τα ιγκουάνα είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για κατοικιδίο από την οικογένεια των ερπετών. Eίναι ψυχρόαιμα ερπετά, δεν είναι εύκολο να τα φροντίσει κάποιος και πολλές φορές πεθαίνουν κατά την “αιχμαλωσία” τους.

Είναι ακριβά για να τους παρέχει κανείς φροντίδα. Πριν το αγοράσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να του παρέχετε την κατάλληλη θερμότητα και τις απαραίτητες συνθήκες φωτισμού. Να τους εξασφαλίσετε το κατάλληλο φαγητό και το κλουβί τους να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να φτάσουν το 1-1,5 μέτρο. Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ιγκουάνα θα πρέπει να υπολογίσετε ένα αρκετά μεγάλο κόστος για τη φροντίδα του. Παρακάτω θα διαβάσετε τα βασικότερα βήματα για το πώς να φροντίσετε ένα ιγκουάνα εφόσον το αποκτήσετε.

Τα ιγκουάνα χρειάζονται έντονη ηλιοφάνεια και αυτό για να μπορέσουν να απορροφήσουν τις ακτίνες UVB και UVA. Οι ακτίνες UVA δίνουν στα ιγκουάνα χαρά και τα κάνουν να νιώθουν όμορφα. Οι UVB ακτίνες επιτρέπουν στο ιγκουάνα να χωνέει την τροφή του και να απορροφήσει βιταμίνη D, η οποία τους επιτρέπει να απορροφήσουν το ασβέστιο που χρειάζονται ώστε να αποφυγούν ασθένειες στα κόκαλα. Η καλύτερη πηγή UVA ακτινών είναι ο ήλιος, αλλά και οι λάμπες εσωτερικού χώρου. Το δύσκολο είναι να βρεθούν οι UVB ακτίνες. Πολλά καταστήματα κατοικιδίων ζώων πωλούν ειδικούς λαμπτήρες που σχεδιάστηκαν για να παράγουν αυτές τις ακτίνες. Είναι απαραίτητος ένας τέτοιος λαμπτήρας για να κρατήσει υγιές το ιγκουάνα και πρέπει να αλλάζεται κάθε 6 μήνες.

Επίσης, πολύ σημαντικό για τα ιγκουάνα είναι να βρίσκονται σε θερμό περιβάλλον. Η πατρίδα των ζώων αυτών είναι η κεντρική και νότια Αμερική για αυτό και δεν είναι συνηθισμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνεπώς είναι σημαντικό να έχετε μια λάμπα θερμότητας για το ιγκουάνα σας ώστε να το κρατάει ζεστό. Η μέση θερμοκρασία που απαιτείται σε καθημερινή βάση είναι 26-32 βαθμοί Κελσίου. Όταν βάλετε τη λάμπα θερμότητας στο ιγκουάνα σας, παρακολουθήστε το για να δείτε πώς αντιδράει σε αυτή. Αν κάθεται συνεχώς κάτω από τη λάμπα σημαίνει πως θα έπρεπε να είναι θερμότερη, αν δεν είναι ποτέ, τότε θα έπρεπε αν είναι δροσερότερη. Η θερμοκρασία τη νύχτα δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 24 βαθμούς, ενώ την ημέρα θα πρέπει να είναι της τάξης των 29-35 βαθμών. Μην επιτρέψετε στο ιγκουάνα σας να έχει πρόσβαση στις λάμπες όμως, γιατί μπορεί να καεί.

Προετοιμάστε το “σπίτι” του ιγκουάνα σας. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο και ωραίο χώρο για το κατοικίδιό σας. Ένα ενυδρείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από κατάστημα κατοικιδίων δεν είναι πάντα αρκετά μεγάλο ούτε καν για ένα μωρό ιγκουάνα. Ένα καλό μέγεθος για ένα ενήλικο ιγκουάνα είναι 1 μέτρο βάθος, 1,5-2 μέτρα ύψος και 1,5-2 μέτρα μήκος. Έτσι και ένα ενήλικο ιγκουάνα θα έχει χώρο για να κινηθεί.

Ταΐστε το ιγκουάνα σας σωστά. Τα ιγκουάνα έιναι χορτοφάγα και μια ποικιλία από πλούσια φυλλώδη λαχανικά θα σας βοηθήσει να το κρατήσετε υγιές. Το μαρούλι όμως είναι εξαίρεση. Δεν τρώνε μαρούλι. Επίσης χρειάζονται μεγάλη ποικιλία από άλλα φρούτα και λαχανικά για να διατηρήσουν ισορροπημένη διατροφή. Αυτά έιναι μπάμιες, κουκιά, μπιζέλια, φασολάκια, κολοκύθι, μάνγκο. Σαν λιχουδιές μπορείτε να τους δώσετε σταφύλια, βατόμουρα, φράουλες ή και κομμάτια ψωμιού ολικής άλεσης. Φυσικά υπάρχουν και στο εμπόριο τροφές κατάλληλες, όμως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν μπορούν αν παραλείπονται. Μην ξεχνάτε να του προσφέρετε συνεχή πρόσβαση σε νερό φρέσκο και καθαρό.

Αν πιστεύετε ότι το να αγοράσετε δύο ή περισσότερα ιγκουάνα για παρέα, να σας ενημερώσουμε ότι δεν είναι καλή ιδέα. Από τη φύση τους είναι ζώα που ζουν μόνα και μόνο για να ζευγαρώσουν θα πλησιάσουν κάποιο άλλο ιγκουάνα. Για αυτό και αν έχετε περισσότερα του ενός ιγκουάνα στο ενυδρείο θα αναγκαστούν να γίνουν επιθετικά το ένα με το άλλο και αυτό πολλές φορές οδηγεί σε μάχες και τραυματισμούς.

Κάτι ακόμα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψην του είναι ότι στα ιγκουάνα αρέσει η αναρρίχηση και γι’ αυτό θα ήταν καλό να αγοράσετε κάποια κλαδιά να υπάρχουν μέσα στο ενυδρείο του. Επίσης δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι πρέπει να υπάρχει και μια σχετική υγρασία στο κλουβί και αυτό ρυθμίζεται με έναν υγραντήρα. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε όμως αγοράζοντας ιγκουάνα είναι ότι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.

Επιπλέον, καλό θα ήταν να έχετε υπόψην σας και τα παρακάτω:
  • Κρατήστε το κλουβί του καθαρό. Είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών.
  • Τα ερπετά είναι ευαίσθητα, “εύθραυστα” θα μπορούσε να πει κανείς. Όταν το αφήνετε ελεύθερο εκτός του ενυδρείου του βεβαιωθείτε ότι έιναι ασφαλές και δεν θα του επιτεθεί κάποιο άλλο ζώο, π.χ. σκύλος.
  • Τα ιγκουάνα είναι ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές αλλαγές και καταπιέζονται αν αυτό συμβαίνει συχνά.
  • Μπορείτε να έχετε και άλλα ζώα στο ίδιο ενυδρείο με το ιγκουάνα σας, αλλά καλό θα ήταν να κάνετε πρώτα μια έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι μπορούν να συμβιώσουν.
  • Ασχοληθείτε με το ιγκουάνα σας καθημερινά και τελικά θα δείτε ότι θα ημερέψει.

http://petfriends.gr/_/erpeta-entoma/σκέφτεστε-να-αποκτήσετε-ιγκουάνα-r189

Δεν υπάρχουν σχόλια: