Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Καλλιεργήστε θεραπευτικά φυτά




Καλλιεργήστε θεραπευτικά φυτά

Οι φαρμακευτικές... γλάστρες θα δώσουν λύση σε ένα κρυολόγημα, έναν πόνο στο στομάχι ή στο κεφάλι, σε μια πληγή που δεν κλείνει

Το να έχετε τον δικό σας κήπο με φαρμακευτικά και θεραπευτικά φυτά στο σπίτι είναι σχεδόν σαν να έχετε ένα μικρό φαρμακείο, από το οποίο μπορείτε να ωφεληθείτε κάθε στιγμή. Ένα κρυολόγημα, ένας πόνος στο στομάχι, μια πληγή που δεν κλείνει, ένα καλό χαλαρωτικό τονωτικό... Η φύση είναι σοφή και εκπληκτική, έχει θεραπείες στη διάθεση όλων και μπορεί να μας διδάσκει κάθε μέρα. Γιατί, λοιπόν, να μην έχετε τη δική σας μικρή επιλογή φαρμακευτικών φυτών στο σπίτι; Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνετε. Αξίζει τον κόπο, σημειώστε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα είδη θεραπευτικών φυτών που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε σε γλάστρες.

Αλόη

Η αλόη δεν χρειάζεται υπερβολική φροντίδα. Θα πρέπει να την τοποθετείτε σε γλάστρες με πολύ φως, στο μπαλκόνι του σπιτιού σας, για παράδειγμα, και να την ποτίζετε πότε πότε. Τείνει να είναι αρκετά γόνιμη. Τα σαρκώδη φύλλα της θρέφονται από το νερό, περιέχουν ένζυμα και είναι πλούσια σε αμινοξέα, τα οποία είναι ικανά να αναζωογονούν το κατεστραμμένο δέρμα.
Μπορείτε εύκολα να έχετε ένα θεραπευτικό τζελ κόβοντας τα φύλλα της. Όταν την καλλιεργείτε στο σπίτι, παρακαλούμε να προσέξετε ότι είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε πήλινη γλάστρα παρά πλαστική. Γεμίστε με κανονικό χώμα το οποίο αποτελείται κατά 50% από σφάγνο και τοποθετήστε δύο δάχτυλα πέτρες στον πάτο για την αποστράγγιση του νερού. Είναι σημαντικό η γλάστρα να δέχεται πάντα άμεσο ηλιακό φως και να προστατεύεται από το κρύο τον χειμώνα.

Μέντα

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα καλό έγχυμα μέντας το απόγευμα; Είναι θαυμάσια για τους πόνους στο στομάχι και αποτελεί εξαιρετικό τονωτικό με καταπραϋντικές ιδιότητες. Μπορείτε επίσης να τη συνδυάσετε με άλλα είδη φυτών για την παρασκευή τσαγιών και εγχυμάτων. Η μέντα είναι ένα θαυμάσιο θεραπευτικό φυτό και μπορείτε να την καλλιεργήσετε σε μια γλάστρα ή στον κήπο του σπιτιού σας, αν έχετε. Γαρνίρετε με αυτή τα επιδόρπια, τα γεύματα σας...
Πώς όμως την καλλιεργείτε; Είναι πολύ εύκολο, πρόκειται για ένα φυτό που μπορείτε να φυτέψετε οποιαδήποτε στιγμή του έτους και χρειάζεται λίγη φροντίδα. Απωθεί επίσης τις μέλισσες, τις ψείρες και πολλά άλλα έντομα. Βρείτε μια πήλινη γλάστρα, βάλτε ίσες ποσότητες χώματος και σφάγνου, καθώς και πέτρες στον πάτο για την αποστράγγιση του νερού. Η μέντα προτιμά το έμμεσο φως, επομένως μην την εκθέτετε απευθείας στον ήλιο.

Σάλβια (φασκόμηλο)


Ξέρετε τι σημαίνει η λέξη «σάλβια»; Καλή υγεία. Για να ωφεληθείτε από αυτό το εκπληκτικό φαρμακευτικό φυτό, θα πρέπει να βρείτε αργιλώδες χώμα και να βεβαιωθείτε ότι γίνεται καλή αποστράγγιση του νερού στον πάτο της γλάστρας. Η σάλβια χρειάζεται επίσης πολύ ήλιο, γι' αυτό θα ήταν ιδανικό να την τοποθετήσετε στο μπαλκόνι σας ή σε εκείνη τη γωνιά του σπιτιού που έχει πάντα ήλιο, για παράδειγμα. Έχει χαλαρωτικές και χωνευτικές ιδιότητες και είναι θαυμάσια για τη μείωση της φλεγμονής ή ακόμα και για την καταπολέμηση των πονοκεφάλων. Θα της αντισταθείτε;

Μαϊντανός


Ο μαϊντανός αποτελεί θαυμάσιο αποτοξινωτικό. Καθαρίζει τα νεφρά σας, απαλλάσσει από τη δυσάρεστη αναπνοή, προστατεύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, νοστιμίζει τα γεύματα σας και περιέχει εξαιρετικές ποσότητες σιδήρου. Είναι πολύ καλό να καταναλώνετε καθημερινά μία κουταλιά του τσαγιού από αυτό το εκπληκτικό φυτό, το οποίο όλοι πρέπει να έχουν στο σπίτι τους. Πώς όμως το καλλιεργείτε; Είναι πολύ εύκολο. Ο μαϊντανός χρειάζεται τουλάχιστον πέντε ώρες άφθονο ηλιακό φως την ημέρα. Μετά, μπορείτε να τον βάλετε στη σκιά. Θα χρειαστείτε μια γλάστρα με λίγο χώμα, λίγο σφάγνο και πέτρες στον πάτο. Το κακό είναι ότι ο μαϊντανός χρειάζεται πολύ καιρό για να μεγαλώσει, έτσι δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να συνεχίσετε να τον ποτίζετε ακόμα και αν πιστεύετε ότι ποτέ δεν πρόκειται να βγάλει σπόρους. Θα το κάνει όμως. Θα χρειαστούν μερικοί μήνες, όμως θα βγουν. Και όταν αυτό συμβεί, όταν ο μαϊντανός σας ευδοκιμήσει, δεν θα μπορείτε πια να ζήσετε χωρίς αυτόν.
Να θυμάστε ότι ο δικός σας μαϊντανός θα έχει πάντα περισσότερη γεύση από τον μαϊντανό του σούπερ μάρκετ και ότι μπορείτε να κόβετε από αυτόν όταν το θέλετε, χωρίς τον κίνδυνο να χάσει τις ιδιότητες του στο ψυγείο, όπως συμβαίνει όταν τον αγοράζετε.

Χαμομήλι


Το χαμομήλι είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που όλοι θα πρέπει να έχουν στο σπίτι. Σας βοηθάει να χαλαρώσετε, να κοιμηθείτε καλύτερα, μειώνει το άγχος και ρυθμίζει τα καρδιακά προβλήματα. Αξίζει, λοιπόν, να το έχετε πάντα διαθέσιμο, έτσι ώστε να μπορείτε να φτιάξετε ένα έγχυμα όταν το χρειάζεστε περισσότερο. Πώς το καλλιεργείτε; Πολύ εύκολο. Θα πρέπει πάντα να το φυτεύετε το καλοκαίρι, όταν κάνει την περισσότερη ζέστη. Θα χρειαστείτε ένα μέρος σκούρου χώματος και ένα μέρος άμμου, έτσι ώστε το νερό να αποστραγγίζεται πάντα καλά.
Έπειτα θα πρέπει να το τοποθετήσετε σε ένα σημείο του σπιτιού σας όπου υπάρχει φως, αλλά όχι υπερβολικό ηλιακό φως, ή τουλάχιστον όχι άμεσο. Να θυμάστε ότι θα χρειαστείτε τα άνθη για να φτιάξετε έγχυμα χαμομηλιού, έτσι θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τα πέταλα να έχουν ανοίξει εντελώς πριν τα συλλέξετε. Προσέξτε όμως, μην τραβήξετε έξω τις ρίζες, διαφορετικά το χαμομήλι δεν θα μπορέσει να ανθίσει.

«Κυριακάτικη Δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: