Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Η νέα βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής και το Παλαιό Χημείο



Η είσοδος του Παλαιού Χημείου

Η νέα βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής και το Παλαιό Χημείο

Η ιστορία του Παλαιού Χημείου

Τo κτίριο του Παλαιού Χημείου του ΕΚΠΑ σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, θεμελιώθηκε το 1887 και εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1890. Για περισσότερο από έναν αιώνα στέγαζε τα μαθήματα και τα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρωτεργάτης της ίδρυσης και της οικοδόμησης του κτιρίου ήταν ο σπουδαίος καθηγητής Χημείας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Χρηστομάνος (1841-1906). Το αρχικό κτίριο ήταν διώροφο, με λειτουργικό ημιυπόγειο προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, τον πιο σημαντικό δρόμο της περιοχής εκείνη την εποχή. Η 16η Αυγούστου 1911 ήταν μια καταραμένη μέρα για το Παλαιό Χημείο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε, από άγνωστη αιτία, κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος του, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές. Πέντε χρόνια αργότερα οι ζημιές αποκαταστάθηκαν, προστέθηκε ο δεύτερος όροφος, ενώ μια δεκαετία αργότερα χτίστηκε ο τρίτος.

Ποιοι στεγάστηκαν

Στο κτίριο στεγάστηκαν, εκτός από τη Φυσικομαθηματική Σχολή, το Εθνικό Χημείο, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Εθνικό Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, η Γεωδαιτική Επιτροπή, η Θαλασσογραφική Εταιρεία, η Φυσιοδιφική Εταιρεία, το Βοτανικό Μουσείο, ο Ομιλος Φίλων Ασυρμάτου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Εκτός από τις αίθουσες εργαστηρίων και γραφείων διαθέτει τρία αμφιθέατρα, το Μεγάλο Αμφιθέατρο Μεγάρου Φυσικής στον κεντρικό χώρο του πρώτου και του δεύτερου ορόφου, χωρητικότητας 350 ατόμων, το Μικρό Αμφιθέατρο Μεγάρου Φυσικής στο ισόγειο, χωρητικότητας 80 ατόμων, και το Μικρό Αμφιθέατρο Φαρμακευτικής στον τρίτο όροφο, χωρητικότητας 100 ατόμων.
Το Παλαιό Χημείο συνδέεται άμεσα με τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες φοιτητών και διδασκόντων την εποχή της Κατοχής και της επταετίας και με τους αγώνες για την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου. Την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές ο πειραματικός ραδιοσταθμός του εργαστηρίου της Φυσικής που βρισκόταν στο ισόγειο μετέδωσε πρώτος την είδηση. Η κεραία υπάρχει ακόμα στην ταράτσα του κτιρίου. Μετά την οικοδόμηση της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και τη σταδιακή μεταφορά των εργαστηρίων στους νέους χώρους, το Παλαιό Χημείο άρχισε να μαραζώνει. Το κτίριο, τελικώς, σώθηκε και σήμερα φιλοξενεί μία βιβλιοθήκη-κόσμημα.

Οι χώροι, η δωρεά του Ιδρύματος  Νιάρχου και το δέντρο του Ωνάση


Η βιβλιοθήκη καταλαμβάνει χώρους στο ισόγειο, στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου του Παλαιού Χημείου. Περιλαμβάνει δύο μεγάλα και καθαρά αναγνωστήρια και μία αίθουσα πολυμέσων, όπου υπάρχουν υπολογιστές. Πολλά τραπέζια δεν διαθέτουν ενσωματωμένες πρίζες, ώστε να μπορεί ο χρήστης της βιβλιοθήκης να φορτίζει τον φορητό υπολογιστή του, ούτε ατομικά φωτιστικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και οι παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν (ακόμα και να περαστούν καλώδια στους τοίχους) ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Περίοπτη θέση έχει η συλλογή σπάνιων βιβλίων που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο και φιλοξενεί στις προθήκες της συγγράμματα χρονολογούμενα από τον 16ο αιώνα, τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. «Συνεργαστήκαμε με το τμήμα συντήρησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που έκανε μια αυτοψία και μας πρότεινε κάποιες τεχνικές ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να τα διατηρήσουμε» επισημαίνει η κυρία Στρακαντούνα.
Η βιβλιοθήκη «τροφοδοτείται» με βιβλία κυρίως μέσω δωρεών από καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ αλλά και άλλων πανεπιστημίων, από διδάκτορες, φοιτητές, ερευνητές, δικηγόρους, εκδοτικούς οίκους, δικηγορικούς συλλόγους και δικηγορικές εταιρίες. Επιπλέον, αυτήν την περίοδο υπάρχει σε εξέλιξη μία καμπάνια στην Ευρώπη, οργανωμένη από ομάδα Ελλήνων νομικών, οι οποίοι συγκεντρώνουν συγγράμματα και τα στέλνουν στη βιβλιοθήκη.
Πέρα από το έντυπο υλικό και τις χάρτινες σελίδες, η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει ηλεκτρονικά βιβλία, περιοδικά και ελληνικές και διεθνείς νομικές βάσεις δεδομένων. Ο ενδιαφερόμενος, όμως, που θα αναζητήσει ξενόγλωσσα περιοδικά θα βρει τεύχη έως το 2011. Πρόσβαση σε τεύχη των τελευταίων ετών δεν υπάρχει, αφού η έντυπη συνδρομή έχει διακοπεί. Η βιβλιοθήκη, πάντως, διαθέτει μια ανοιχτή ψηφιακή συλλογή από διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές των φοιτητών της Νομικής, εξαιρετικά χρήσιμη στο πεδίο της έρευνας. Στο κομμάτι της ψηφιοποίησης κρύβεται, πάντως, ακόμη μία δυσλειτουργία. «Μολονότι έχουμε ψηφιοποιήσει παλιά βιβλία δικά μας αλλά και άλλα, που είναι υπό καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας, με την άδεια των δημιουργών τους ή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, τα δεδομένα αυτά δεν είναι ακόμα προσβάσιμα στο κοινό» σημειώνει η κυρία Στρακαντούνα. Το έργο είναι έτοιμο, αλλά λείπει ο εξυπηρετητής (server)…
Η βιβλιοθήκη αυτή έγινε πραγματικότητα χάρη και στη δωρεά του ποσού των 400.000 ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που διατέθηκε για την αγορά του εξοπλισμού της. Το κτίριο του Παλαιού Χημείου ανακαινίστηκε πλήρως τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΚΠΑ και τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού. Τη διαμόρφωση των κήπων ανέλαβε ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους. Στον κήπο του κτιρίου, μάλιστα, υπάρχει και ένα κυπαρίσσι που φημολογείται ότι φύτεψε ο Αριστοτέλης Ωνάσης μαζί με έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη δημιουργία της βιβλιοθήκης επόμενος στόχος της διοίκησης του ιδρύματος είναι η εγκατάσταση του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί. Με την ολοκλήρωσή της το κτίριο θα αποτελέσει έναν νέο χώρο πολιτισμού και «συνομιλίας» των θετικών και των νομικών επιστημών.

Info: Η βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής βρίσκεται στο κτίριο του Παλαιού Χημείου, στη συμβολή των οδών Σόλωνος 104 και Μαυρομιχάλη 17, στην Αθήνα. Λειτουργεί για το κοινό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08.30 έως τις 19.00. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://law.lib.uoa.gr

Πηγή : Από άρθρο στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» 






)

Δεν υπάρχουν σχόλια: