Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

H Αγία Πελαγία Ηρακλείου και η Αρχαία Απολλωνία




H Αγία Πελαγία Ηρακλείου και η Αρχαία Απολλωνία

Η Αγία Πελαγία βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά από το Ηράκλειο και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία της έχουν απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα. Όταν μάλιστα ο καιρός είναι καλός ο ένοικος των ξενοδοχείων θα δει ακόμα και το νησάκι Ντία βόρεια από το Ηράκλειο.
Βέβαια καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις έντονα ανηφορικές πλαγιές, για κάποιους θα είναι κουραστική η επιστροφή από την παραλία.
Οι πλαγιές της Αγίας Πελαγίας αποτελούνται από πολλά διαφορετικά στρώματα πετρωμάτων. Ανάμεσα σε αυτά τα στρώματα παρεμβάλλεται ένα στρώμα απολιθωμένου ξύλου. Χιλιάδες χρόνια πριν το κλίμα της Κρήτης ήταν πιο υγρό κι η Κρήτη καλυπτόταν από δάση. Καθώς το κλίμα άλλαζε και γινόταν πιο θερμό και ξηρό, τα δάση πέθαιναν και σχημάτιζαν το στρώμα αυτό ανάμεσα στα άλλα πετρώματα.

Η παραλία

 Στο βάθος διακρίνεται η νήσος Ντία

Η παραλία στην Αγία Πελαγία είναι μια στενή λωρίδα άμμου και έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά καθώς από ψηλά εντυπωσιάζει με τα γαλάζια γαλήνια νερά της.
Ο κόλπος είναι προφυλαγμένος από τα μελτέμια και τον βόρειο άνεμο και η θάλασσα είναι σχεδόν πάντα ήρεμη. Ο  δυνατός άνεμος που είναι πρόβλημα στα περισσότερα μέρη στο Αιγαίο, σπάνια ενοχλεί τον επισκέπτη παραθεριστή  που απολαμβάνει την ευχάριστη δροσερή αύρα.  
Τα νερά είναι βαθιά με μεγάλη διαύγεια.
Η Αγία Πελαγία έχει καταστραφεί και καταποντιστεί τουλάχιστον 2 φορές στο παρελθόν. Η μία από αυτές τις φορές οφείλεται πιθανότατα στην έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και τα γιγάντια παλιρροϊκά κύματα που δημιουργήθηκαν.
Η κεντρική παραλία προστατεύεται στα βόρεια από το ακρωτήριο της Σούδας (καμιά σχέση με τη Σούδα των Χανίων ή του Πλακιά), πάνω στο οποίο έχουν βρεθεί πολλά ερείπια της αρχαίας πόλης και λιμανιού της Απολλωνίας. Σήμερα πάνω στη Σούδα υπάρχει ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Ακριβώς νότια από το ξενοδοχείο, στο βόρειο τμήμα της παραλίας, υπάρχει η σπηλιά της Εύρεσης κι ένα μικρό εικονοστάσι που βρίσκεται εκεί για να θυμίζει το σημείο που βρέθηκε πριν μερικούς αιώνες η εικόνα της Αγίας Πελαγίας. 

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με αφορμή του γεγονότος της εύρεσης οι κάτοικοι έκτισαν εκεί, τα παλιά χρόνια,  την Μονή της Αγίας Πελαγίας, η οποία ήταν πολύ γνωστή σε όλη την Κρήτη. Χιλιάδες πιστοί έρχονταν τότε στην παραλία για το πανηγύρι της Μονής και έβαζαν τα πόδια τους ή θάβονταν γυμνοί στην άμμο, για να θεραπευτούν από τις ασθένειες τους. Σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει απομείνει τίποτα από την Μονή εκείνη.
Τον χειμώνα η Αγία Πελαγία ερημώνει από επισκέπτες και ένα σούπερ μάρκετ και μια-δυό ταβέρνες εξυπηρετούν τους λίγους κατοίκους.

Η παλαιά Αγία Πελαγία


Από το ιστολόγιο του Cretanews μας δίνεται μια εικόνα της  αγνώριστης Αγίας Πελαγία μισό αιώνα πριν! (φωτο Κ. Χαραλαμπάκη)

Η περιοχή που βλέπετε στη φωτογραφία είναι η αγνώριστη Αγία Πελαγία! Τέλη της δεκαετίας του '60, ο κόλπος της Αγίας Πελαγίας είχε μόνο μερικούς καφενέδες: του Μαμουνή και, στη συνέχεια, ένα δυο άλλους, κυρίως για τους Ηρακλειώτες που πήγαιναν για κανένα μπάνιο ή ψάρεμα.
 Η παραλία κατά τα σημερινά χρόνια (2017)

Από εκείνη την εποχή πολλά άλλαξαν. Η Αγία Πελαγία γέμισε ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ. Αλλά κυρίως ο αρχαιολογικός της χώρος δεν είναι ελεύθερος, καθώς έγινε μέρος των ιδιοκτησιών και των εκθεμάτων του ξενοδοχείου Capsis, με την άδεια των τότε αρχών!
Η φωτογραφία είναι του Κώστα Χαραλαμπάκη και η λήψη έχει γίνει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο όπου τώρα είναι χτισμένο το sofitel capsis .

 Ακρωτήριο Σούδας (Αγία Γαλήνη)

Αρχαία Απολλωνία (Αγία Πελαγία)


Στο ακρωτήριο Σούδα, δίπλα στο εικονοστάσι στην παραλία της Αγίας Πελαγίας και ακριβώς από πάνω του σήμερα βλέπουμε μερικά ίχνη από ανασκαφές που έγιναν στο χώρο από τον Στυλιανό Αλεξίου. Στο σημείο αυτό εντοπίστηκε το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα της περιοχής που είναι το Πρυτανείο-Ανδρείο της ελληνιστικής πόλης Απολλωνία ή Πάνορμος που υπήρχε εδώ. Άλλα ίχνη της πόλης έχουν βρεθεί τριγύρω και μάλιστα πολλά από αυτά βρίσκονται μέσα στο χώρο του ξενοδοχείου Καψής.


Το Πρυτανείο ήταν έδρα του συμβουλίου των κόσμων και εδώ βρισκόταν η κοινή εστία της πόλης. Το συμβούλιο των κόσμων ήταν η σημαντικότερη αρχή στις πόλεις-κράτη και ήταν οι ετήσιοι εκπρόσωποι και άρχοντες του γένους. Ανάμεσα στα πολλαπλά καθήκοντα τους ήταν και η προετοιμασία των προτάσεων με τη Βουλή για τη συνέλευση, την οποία συγκαλούσαν και προήδρευαν συλλογικά ως ανώτατοι άρχοντες. Ακόμη ήταν υπεύθυνοι για την εκτέλεση των αποφάσεων και ήλεγχαν την απονομή της δικαιοσύνης. Εκτός από τους δέκα κόσμους, στο πρυτανείο συγκεντρώνονταν και οι εκλεκτοί πρέσβεις και πρέσβεις, ενώ συνέρχονταν και τα μέλη της Βουλής (πρώην κόσμοι).
Το κτίριο επίσης λειτουργούσε ως ανδρείο, δηλαδή ο χώρος που παρέχονταν τα συσσίτια, όπως φαίνεται από τις δύο εστίες που εντοπίστηκαν.
Πηγές:
Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: