Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΘΑΥΜΑ




ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΘΑΥΜΑ
4 Ιουλίου 2015.  Παραμονή του πιο κρίσιμου δημοψηφίσματος για την επιβίωση ή το οριστικό  θάψιμο της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η επόμενη μέρα θα φέρει  την αναγέννησης της Ελπίδας ή το οριστικό θάψιμό της και την ντροπιαστική υποταγή στην ξενοκρατία;.
Σε όλους τους χώρους εκεί που άλλοτε ακούγονταν φωνές ζωντάνιας, σήμερα απλώνεται σιωπή. Έσβησε το χαμόγελο και δεν αντιμετωπίζεις παρά  πόνο. Βουβό πολλές φορές.
Τα μαγαζιά άδεια. Τα πιο πολλά κλειστά. «Πάγωσε» για τα καλά η αγορά.
Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τους.
Και οι εργαζόμενοι απολυμένοι από τις συνέπειες μιας ξενόφερτης μνημονιακής κυριαρχίας πέντε ολόκληρων ετών, στην ανεργία.
Παντού γκρίζες εικόνες.
Την μέρα μοιράζονται συσσίτια.
Το βράδυ, στις πλατείες ψευτοκοιμούνται άστεγοι.
Που αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Το κέντρο της πόλης δεν μπόρεσε, στους πέντε μήνες της νέας διακυβέρνησης, να βρει τον  παλιό ρυθμό της που της τον στέρησαν πέντε χρόνια τώρα τα μνημόνια
Και οι γειτονιές βουβές και αυτές όπως και τα χωριά μας.
Πολλά σπίτια δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο.
Γονείς δεν μπορούν όχι να αναπνεύσουν βαθιά, αλλά ούτε και τα στοιχειώδη να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους.
Άνθρωποι με αξιοπρέπεια κουρελιάζονται από τις συνέπειες που έφεραν οι Συμπληγάδες του Μνημονίου.
Πράγματα πρωτόγνωρα στη μεταπολεμική Ελλάδα.
Και την ίδια στιγμή, κανένας δεν ξέρει τι ξημερώνει.
Αβεβαιότητα παντού. Ανησυχία και φόβος για το αύριο.
Και ελπίδα καμιά.
Απέτυχαν παταγωδώς εκείνοι που έπαιρναν τις αποφάσεις πέντε χρόνια τώρα και βραχυκύκλωσαν και την αποτελεσματικότητα της νέας συγκυβέρνησης παρά την καλή διάθεσή της για ΑΛΛΑΓΗ..
Τούτες τις ώρες, όμως, ας μην αποτύχουμε κι εμείς.
Δεν μπορεί να δεχτούμε κάτι τέτοιο.
Δεν μπορεί να το επιτρέψουμε.
Δεν μπορεί να συμβιβαστούμε με την αδράνεια, την απάθεια, την παράδοση.
Οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουμε φιλότιμο.
Και είναι η ώρα να το αποδείξουμε στο μέγιστο βαθμό.
Να εκφράσουμε έμπρακτα και σιωπηρά την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στις οικογένειες που δεν μπορούν να Επιβιώσουν. Στα παιδιά που είναι γεμάτα απορία για όσα αντιλαμβάνονται να συμβαίνουν γύρω τους. Και στους παππούδες μας, που στο τέλος του βίου τους βλέπουν την ζωή τους να καταρρέει.
Ας ανοίξουμε, λοιπόν, στα παιδιά τις πόρτες  της αισιοδοξίας. Ας γεμίσουμε ελπίδα την ψυχή των ανέργων των άπορων, των άστεγων, των νεόπτωχων. Ας δώσουμε μια μικρή δόση ελπίδας στους ανθρώπους που είδαν τους δικούς τους να αυτοκτονούν  γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν τα αποτελέσματα της κρίσης που μεταφέρθηκε στις πλάτες τους αντί στους έχοντες και κατέχοντες.. Το σπουδαίο είναι να τους θυμόμαστε. Και τη θύμηση αυτή να την αποδείξουμε με το "ΟΧΙ" μας στο δημοψήφισμα.
Σίγουρα, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, χάθηκαν πολλά από αυτό τον Τόπο.
Ακόμη πιο σίγουρο, όμως, είναι πως η ελληνική ψυχή δεν σβήνει.
Υπάρχει φιλότιμο. Υπάρχει ανθρωπιά. Υπάρχει αλληλεγγύη. Υπάρχει ο αγνός και άδολος πατριωτισμός, που εκδηλώνεται πάντα στις πιο δύσκολες ώρες.
Κι όσο υπάρχουν οι αρετές των Ελλήνων, θα υπάρχει και η Ελλάδα. Για να διαψεύδει όλους εκείνους που μας θεωρούν τελειωμένους. Για να ανατρέπει προβλέψεις «ειδημόνων» και αναλυτών. Και να αποδεικνύει πως, ναι, γίνονται και θαύματα.
Γιατί η Ελλάδα αυτή είναι.
Είναι ο πατριωτισμός των απλών ανθρώπων της. Είναι το φιλότιμο. Είναι η αλληλεγγύη. Είναι η ανθρωπιά. Είναι η πίστη. Είναι οι παραδόσεις που κρατούνται αναλλοίωτες μες στους αιώνες. Από γενιά σε γενιά κι από οικογένεια σε οικογένεια.
Κανένας, λοιπόν, ας μην ησυχάσει. Παρά μόνο αν δώσει τη δική του απάντηση στις προκλήσεις των καιρών. Κανένας, άλλωστε, δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στο χρέος του κατηγορώντας άλλους πως δεν ανταποκρίνονται στο δικό τους. Παρά μόνο αν προχωρήσει σε αυτά που του λέει η καρδιά του. Σε αυτά που ζητά από τον καθένα μας η Ελλάδα. Και η Ελλάδα ζητά τώρα να δούμε τους Έλληνες, να δούμε το αύριο των παιδιών μας και των επερχόμενων γενιών.
Να μην ξεχαστούμε. Η επιλογή μας είναι αν θέλουμε την ανεξαρτησία μας ή την εθελόδουλη υποταγή μας στους οικονομικούς δυνάστες και στους ξένους τοκογλύφους.
Αναλογιζόμενοι την ιστορία της πατρίδας μας ας τους δώσουμε την απάντησή μας αύριο στην κάλπη με ένα δυναμικό "ΟΧΙ".


Δεν υπάρχουν σχόλια: