Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Εφιάλτης για τον Ερντογάν η νέα στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας



Άνδρες του YPG μάχονται κατά του ISIS. Η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση την κουρδική πολιτοφυλακή, προσπαθεί να βάλει τέλος στα σενάρια ενίσχυσης του YPG από τις ΗΠΑ

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΝΑΡΚΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Εφιάλτης για τον Ερντογάν η νέα στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας

Ο κουρδικός εφιάλτης επιστρέφει στην Τουρκία, καθώς πλέον η Αγκυρα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη γενικευμένη σύγκρουση με το ΡΚΚ και τις ριζοσπαστικοποιημένες ένοπλες ομάδες. 

Η μεγάλη απειλή για την Τουρκία είναι οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για ενίσχυση και εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας για να αναλάβουν κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα από το ISIS.
To κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS δεν είναι άλλο από την «άλωση» της Ράκα, που έχει μετατραπεί σε «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών. Από εκεί φαίνεται πλέον ότι κατευθύνονται και καθοδηγούνται οι μαχητές της Τζιχάντ όχι μόνο στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Στη Ράκα φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, να βρίσκεται και το επιχειρησιακό κέντρο του πολυδαίδαλου συστήματος επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί το μεγάλο «όπλο» του ISIS.
Καθώς μετά την επίθεση στη Μουσούλη πολλοί μαχητές έχουν βρει καταφύγιο στη Συρία, η επίθεση στη Ράκα δεν μπορεί να καθυστερήσει και πρέπει να ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου, ώστε να μην υπάρξει ανασυγκρότηση των δυνάμεων του ISIS.
Αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ -που έχει δεσμευθεί ότι θα επιλέξει εντός 30 ημερών το σχέδιο για την οριστική «εξάλειψη» του ISIS- θα επισκεφθεί το Πεντάγωνο, όπου ο νέος υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, θα παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχέδιο για τη βόρεια Συρία.
Πολιορκητικός κριός
Στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μη έχοντας άλλον αξιόπιστο σύμμαχο επί του εδάφους, αναζητούν τρόπους ώστε να πείσουν την πολιτική ηγεσία να στραφεί επισήμως στην κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας (YPG), που μπορεί να κινητοποιήσει μια δύναμη έως 20.000 ανδρών, σκληροτράχηλων και αξιόμαχων, που θα αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό στο άντρο των τζιχαντιστών.
Οι προτάσεις του Πενταγώνου προβλέπουν αύξηση και των 500 στρατιωτικών συμβούλων που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, αλλά η δύναμη πυρός θα είναι το YPG. Και το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυσή τους με σύγχρονο εξοπλισμό, θωρακισμένα οχήματα, ρουκετοβόλα, πολυβόλα, αυτόματα κ.ά. Για να απαντήσει στην κριτική και στις ενστάσεις κυρίως της Τουρκίας, το Πεντάγωνο δεσμεύεται ότι θα επιβάλει αυστηρό έλεγχο (monitoring) ώστε τα όπλα αυτά να μην καταλήξουν στο ΡΚΚ, ενώ επίσης θα αναληφθεί σαφής δέσμευση από τις ΗΠΑ ότι, μετά την απελευθέρωση της Ράκα, οι δυνάμεις των Κούρδων θα αποχωρήσουν και δεν θα επιχειρήσουν να καταλάβουν την πόλη για λογαριασμό τους.
Η εμπειρία των Αμερικανών τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι μάλλον αρνητική σχετικά με τις επιλογές στήριξης ένοπλων ομάδων στο εξωτερικό, όπως παλαιότερα στο Αφγανιστάν με την ενίσχυση των μουτζαχεντίν που αποτέλεσε το υπόβαθρο για τη δημιουργία των Ταλιμπάν.
Και φυσικά στη Συρία η στήριξη στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό κατέληξε τελικά σε έμμεση ενίσχυση της Αλ Νούσρα, ενώ σημαντικό μέρος του οπλισμού που διέθεσαν οι Αμερικανοί βρέθηκε στα χέρια των τζιχαντιστών...
Δεν είναι τυχαίο πάντως του κλίματος καχυποψίας που υπάρχει στις σχέσεις με την Άγκυρα το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση στον φάκελο που κατέθεσε στην Ουάσιγκτον ζητώντας την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν είχε συμπεριλάβει και την ποινική δίωξη που είχε ζητήσει Τούρκος δικηγόρος εναντίον των Αμερικανών στρατηγών Ντάνφορντ και Βότελ (που σήμερα διαμορφώνουν την αμερικανική πολιτική στη Συρία) με την κατηγορία της στήριξης της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν...
Στο παρασκήνιο όμως υπάρχουν έντονες διεργασίες, καθώς ο ηγέτης του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μ. Μπαρζανί, που δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία και θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο εδραίωσης του ελέγχου της βόρειας Συρίας από το αντίπαλο προς τον ίδιο και πιο ριζοσπαστικό PYD (του οποίου ένοπλη πτέρυγα θεωρείται το YPG), προωθεί την ιδέα επιστροφής στο συριακό έδαφος των δυνάμεων Πεσμεργκά του Δυτικού Κουρδιστάν. Οι δυνάμεις αυτές προέρχονται από το Συριακό Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP-S), το οποίο διάκειται φιλικά προς τον Μπαρζανί.
Μόνο με συμφωνία
Ο ίδιος ο Κούρδος ηγέτης του Ιράκ δήλωσε όμως την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός ότι τελικά οι δυνάμεις αυτές που τώρα μάχονται στο Ιράκ θα επιστρέψουν στη Συρία μόνο μετά από συμφωνία με το PYD, ώστε να αποφευχθεί ένας επικίνδυνος εμφύλιος πόλεμος. Το δε PYD προειδοποίησε ότι οι άνδρες των Πεσμεργκά μπορούν να ενταχθούν στις δυνάμεις του (YPG) μόνο ατομικά και όχι ως συντεταγμένες ομάδες.
Ταυτόχρονα όμως έρχεται στο προσκήνιο και το θέμα της ανεξαρτησίας του (Ιρακινού) Κουρδιστάν, καθώς αυτή θα είναι η επιλογή των ΗΠΑ είτε η Ουάσιγκτον θελήσει να αποχωρήσει από τη Μέση Ανατολή μετά την αντιμετώπιση του ISIS είτε επιλέξει να διεκδικήσει ρόλο ως ανάχωμα στη ρωσική και την ιρανική διείσδυση που επέτρεψαν η αναβλητικότητα του Μπαράκ Ομπάμα και η αδράνεια των τελευταίων μηνών. Βεβαίως, μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις τόσο από την Άγκυρα όσο και από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και πρόκειται να καθορίσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η Άγκυρα, αντιλαμβανόμενη τις κινήσεις στο παρασκήνιο, είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή να επιχειρήσει να θέσει «όρους» για την ομαλή πορεία των σχέσεων με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν και τη διακοπή κάθε σχέσης με τους Κούρδους του YPG, τους οποίους θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΤΕΛ
Ο Τζόζεφ Βότελ είχε προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις της Άγκυρας όταν πέρυσι τον Μάιο επισκέφθηκε τη βορειοανατολική Συρία και είχε συνομιλίες με την ηγεσία του YPG, επίσκεψη την οποία όχι μόνο δεν προσπάθησε να κρατήσει μυστική, αλλά αντιθέτως άφησε να διαρρεύσει και οπτικό υλικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: