Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

AKΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ : Με αφορμή τον σεισμό της Μυτιλήνης





AKΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ  
Με αφορμή τον σεισμό της Μυτιλήνης

Σχετικά με τον φονικό σεισμό που έγινε πριν λίγες ώρες στο όμορφο νησί της Λέσβου (ιδιαίτερα αγαπητό σε μένα μετά την πατρίδα μου την Κεφαλονιά, αφού υπηρέτησα τη θητεία μου εκεί), να αναφέρω τη γνώμη μου και μερικές απαντήσεις, γιατί έχω γίνει αποδέκτης εκατοντάδων μηνυμάτων.

  • ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ;

Η περιοχή έχει ρήγματα με μεγαλύτερο σεισμικό δυναμικό. Τον προηγούμενο αιώνα είχαμε αρκετούς πάνω από 6,7 και έναν 7. Μελετώντας όμως την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας φαίνεται μάλλον φυσιολογική (θέλω μερικούς πάνω από 4 ακόμα για να ησυχάσω τελείως, μέχρι τώρα έχουμε μόνο ένα 4,6 και ένα 4,1) η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ.

  • ΑΡΑ, ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ, ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ; ΟΧΙ!!!

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως μεγαλύτερους και από το 5, οι οποίοι στον ήδη λαβωμένο αστικό ιστό μπορεί να έχουν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ από ό,τι ο κυρίως 6,1.

  • ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕ;

Αν το σπίτι σου είναι φτιαγμένο με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς και μετά το 1980 και δεν έχει εμφανή σημεία βλαβών (ρωγμές στα φέροντα στοιχεία, δεν εννοώ μικρορωγμές στην τοιχοποιία), να πας και να κοιμηθείς άνετα (για τα αυθαίρετα αυτό δεν ισχύει). Αν το σπίτι σας είναι χωρίς αντισεισμικό, π.χ. από τα παλιά πέτρινα, αποφύγετέ το, περιμένετε μερικές ημέρες να ολοκληρωθεί η ισχυρή μετασεισμική φάση και συμβουλευτείτε κάποιον μηχανικό από το κλιμάκιο που έχει αποστείλει ο ΟΑΣΠ.

  • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

Τα γνωστά, έχω βαρεθεί να τα επαναλαμβάνω
α) ελαχιστοποιούμε τον σεισμικό κίνδυνο στο εσωτερικό των σπιτιών μας, δηλ. στερεώνουμε βαριά αντικείμενα με τάκους), κατεβάζουμε βαριά αντικείμενα από ψηλά ράφια π.χ. βάζα, βάζουμε κολλητική ταινία στα ντουλάπια με τα γυαλικά μας, προσέχουμε πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών να μην υπάρχουν βιβλιοθήκες κ.λπ.
β) Έχουμε οπωσδήποτε έναν φακό στο κομοδίνο.
γ) Όταν κυκλοφορούμε έξω, αποφεύγουμε απότομα πρανή που μπορεί να αποκολληθούν βράχια, δεν αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν κοντά σε μάντρες.

  • ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ;

Κυλάμε και ξαπλώνουμε δίπλα στο κρεβάτι έχοντας το μαξιλάρι στο κεφάλι μας. Προς Θεού, δεν τρέχουμε πανικόβλητοι μέσα στη νύχτα.

  • ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ;

Η πιθανότητα να προκληθεί τσουνάμι (ξεχάστε τις εικόνες από Σουμάτρα και Ιαπωνία) είναι πολύ μικρή. Αν καταλάβετε σεισμό ενώ είστε στην παραλία και δείτε τα νερά να αποσύρονται, τότε κινηθείτε προς κάποιο ψηλότερο σημείο. Το πιο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας λίγων εκατοστών που πρακτικά δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα."

Ο ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1978. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, όπου ολοκλήρωσε το πρώτο του μεταπτυχιακό το 1979 στην Γεωφυσική από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Έκανε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό το 1980 στην Ηλεκτρονική στο Εθνικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Ολοκληρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1983 στη Γεωφυσική στο Imperial College του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: