Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Αφυδάτωση: 10 Προειδοποιητικά Σημάδια του Σώματος που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να Αγνοήσετε




Αφυδάτωση: 
10 Προειδοποιητικά Σημάδια του Σώματος 
που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αγνοήσετε

Η δίψα μπορεί να είναι ενοχλητική μερικές φορές, αλλά ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε την αφυδάτωση. Το νερό αποτελεί πράγματι πάνω από τα δύο τρίτα του υγιούς ανθρώπινου σώματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικά μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας η αφυδάτωση. Το νερό είναι ένα ουσιαστικό μέρος του σώματος. Λιπαίνει τις αρθρώσεις και τα μάτια, βοηθά στην πέψη, ξεπλένει τα απόβλητα και τις τοξίνες, και διατηρεί το δέρμα υγιές.  Γι ‘αυτό θα πρέπει να φροντίσετε να πίνετε νερό όλη την ημέρα και πριν και μετά τα γεύματα.
Πολλοί άνθρωποι δε συνειδητοποιούν πόσο νερό χάνουν καθημερινά και καταλήγουν χρονίως αφυδατωμένοι. Οι διαβητικοί, τα θύματα πυρκαγιάς και οι αθλητές βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης από το μέσο άτομο.
Πάσχετε από την αφυδάτωση;
Ακολουθεί η λίστα με τα 10 προειδοποιητικά σημάδια αφυδάτωσης που δεν πρέπει να αγνοήσετε:
1. Ταχυκαρδίες
Όταν η κανονική περιεκτικότητα του σώματός σας σε νερό μειώνεται, ανατρέπετε η ισορροπία των μετάλλων (άλατα και ζάχαρη) στο σώμα σας, η οποία επηρεάζει τον τρόπο λειτουργεί .
Οι ταχυκαρδίες συνήθως συμβαίνουν όταν τα επίπεδα καλίου και σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει  πρόωρες συστολές των άνω θαλάμων της καρδιάς (κόλποι) ή των κάτω θαλάμων (κοιλίες).
Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου (μέσω της υπερβολικής εφίδρωσης ή διάρροιας) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού
2. Κακή αναπνοή
Το σάλιο προστατεύει τα δόντια σας από τη φθορά και τις ασθένειες σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα γύρω τους και βοηθώντας στον καθαρισμό των υπολειμμάτων των τροφίμων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια σας.
Όταν αφυδατώνεστε, δεν παράγετε αρκετό σάλιο. Η μειωμένη καθαριστική δράση του σάλιου επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν, προκαλώντας κακή αναπνοή . Η ξηροστομία σας αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί τερηδόνα στα δόντια και ασθένειες των ούλων (περιοδοντίτιδα).
3. Λιγούρες
«Όταν είστε αφυδατωμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένα θρεπτικά συστατικά και όργανα όπως το ήπαρ που χρησιμοποιούν το νερό για να απελευθερώσουν κάποια γλυκογόνα και άλλες ουσίες που δίνουν ενέργεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μεγάλη λαχτάρα για φαγητό», λέει ο John Higgins, MD, αναπληρωτής καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον, και ο επικεφαλής καρδιολογίας στο Lyndon B. Johnson.
«Ενώ μπορείτε να λαχταράτε κάτι από σοκολάτα μέχρι και κάποιο αλμυρό σνακ, η λαχτάρα για γλυκά είναι πιο συχνή, επειδή το σώμα σας μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία με την παραγωγή γλυκογόνου» λέει.
Αντί για πρόχειρο φαγητό, επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως καρπούζι, ακτινίδια και ροδάκινα. Μπορείτε επίσης να διαπιστώσετε ότι τα λαχανικά όπως το αγγούρι και ντομάτα σας βοηθούν να ικανοποιήσει τη λιγούρα σας. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αφυδάτωσης του νερού· είναι μια εξαιρετική επιλογή αν δυσκολεύεστε να πιείτε αρκετό νερό.
4. Πόνος στις Αρθρώσεις και στους Μυς
Οι χόνδροι στις αρθρώσεις σας αποτελούνται από περίπου 65-80% νερό. Όταν οι αρθρώσεις δεν είναι σωστά ενυδατωμένες, τα οστά μπορεί να ενωθούν και να τρίβονται μεταξύ τους. Αυτό προκαλεί πόνο και φλεγμονή.
Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου από την αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσουν κράμπες και πόνο στους μυς των ποδιών.Τρώτε σκούρα πράσινα φυλλώδη και αβοκάντο για την αναπλήρωση τόσο νερού σας και τα επίπεδα μετάλλων.
5. Πονοκέφαλοι
Ο εγκέφαλος βρίσκεται μέσα σε ένα σάκο με υγρό που τον προστατεύει από την πρόσκρουση με το κρανίο. Αυτό διασφαλίζει ότι ο εγκέφαλός σας δε θα καταστραφεί κάθε φορά που περπατάτε ή τρέχετε.
Αν το υγρό σε αυτό το σάκο είναι μειωμένο, ο εγκέφαλός σας μπορεί να αρχίσει να πιέζετε στο κρανίο σας. Αυτή είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες πονοκεφάλου.
Η αφυδάτωση μειώνει επίσης την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει λιγότερο οξυγόνο και γλυκόζη, κατάσταση η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο. Πριν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο παυσίπονο για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, δοκιμάστε να πιείτε λίγο νερό.
6. Δυσκοιλιότητα και Κακή Πέψη
Το νερό βοηθά το σώμα να διασπάσει τα τρόφιμα έτσι ώστε το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, ενισχύει την απορρόφηση υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C.
Το παχύ έντερο απορροφά το νερό από τα απόβλητα των τροφίμων σας για να υποβληθούν σε επεξεργασία από τους νεφρούς σας.
Κανονικά, το έντερο σας απορροφά αρκετό νερό για διαμορφώσει κατάλληλα τα κόπρανά σας. Ωστόσο, όταν είστε αφυδατωμένοι, απορροφά περισσότερο νερό για να αποτρέψει την απώλεια υγρών. Αυτό κάνει τα κόπρανα σκληρά, γεγονός που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.
7. Κόπωση και Υπνηλία
Η απώλεια υγρών προκαλεί πτώση του όγκου του αίματος και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η καρδιά σας θα πρέπει αντλήσει περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο, το δέρμα και τους μυς με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Αυτό μπορεί να αφήσει ένα συναίσθημα κούρασης και υπνηλίας.
Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που δεν ήταν επαρκώς ενυδατωμένες μετά την άσκηση είχαν χαμηλότερα επίπεδα διάθεσης.
Επίσης ήταν πιο δύσκολο να εργαστούν και να ένιωθαν περισσότερη κούραση και σύγχυση. Οι άνδρες είχαν παρόμοια αποτελέσματα.
8. Σκούρα ούρα
Οι νεφροί εργάζονται για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα σας. Όταν πίνετε αρκετό νερό, τα ούρα σας θα πρέπει να είναι σχεδόν διάφανα ή να έχουν ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι τα νεφρά σας έχουν αρκετό νερό για να αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα σας.
Όταν τα ούρα είναι σκούρα, σημαίνει ότι τα νεφρά σας ανακατεύθυναν νερό πίσω στο σώμα σας για να διατηρήσουν την ισορροπία της πίεσης και των μετάλλων.
Τα σκούρα ούρα έχουν μια μεγάλη συγκέντρωση τοξινών και θα πρέπει να λαμβάνονται ως επείγον σήμα για να καταναλώνετε περισσότερο νερό.
Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να αφήσει τα νεφρά σας υπερφορτωμένα με τοξίνες, προκαλώντας πέτρες στα νεφρά.
9. Ξηρό δέρμα και χείλη
Το δέρμα σας αποτελείται από περίπου 30% νερό, το οποίο συμβάλλει στην σφρηγιλότητα, την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα .
Το λάδι που παράγει το δέρμα σας εμποδίζει την εξάτμιση του νερού. Ωστόσο, παράγοντες όπως το συχνό ντους, ο ξηρός αέρας, η θερμότητα και τη μόλυνση του δέρματος μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά ποσοστά εξάτμισης του νερού, αφήνοντας το δέρμα σας ξηρό και με φαγούρα.
Τα κύτταρα του δέρματος είναι επίσης τα πρώτα που χάνουν τα υγρά τους κατά τη διάρκεια της εσωτερικής αφυδάτωσης. Αυτό γίνεται για να ευνοήσει την κατακράτηση υγρών στα εσωτερικά όργανα.
Η κατανάλωση αρκετού νερού καθημερινά θα βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του φαινόμενου και θα συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος.
10. Ομίχλη εγκεφάλου
Το νερό, ή έλλειψη αυτού, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την αντιληπτική διάκριση, την αριθμητική ικανότητα,τον οπτικο-κινητικό  συντονισμό, και ψυχοκινητική ικανότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση μεταξύ της εξάντλησης, της σύγχυσης, του θυμού και της αυξημένης ενέργειας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: