Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Οι αλλεργίες του καλοκαιριού





ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ - ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Οι αλλεργίες του καλοκαιριού

Η ΑΝΟΙΞΗ πέρασε και μαζί της εξαφανίστηκαν παθήσεις όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα και τα ενοχλητικά συμπτώματα τους. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι από τις αλλεργίες δεν γλιτώνουμε ούτε το καλοκαίρι, αφού κάποιες εμφανίζονται την καλοκαιρινή περίοδο και έρχονται μαζί μας διακοπές. Τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας υπογραμμίζουν ότι οι καλοκαιρινές αλλεργικές παθήσεις χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, διότι μερικές από αυτές κρύβουν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή ορισμένων ευαίσθητων στις αλλεργίες ατόμων.

Κνίδωση εκ ψύχους


Έτσι εάν βγάζετε στα χέρια σας εξάνθημα μόλις αγγίξετε κάτι παγωμένο από την κατάψυξη του ψυγείου ή εμφανίζετε φαγούρα στο στόμα σας και πρήξιμο των χειλιών σας όταν τρώτε παγωτό, σημαίνει ότι εμφανίζετε κνίδωση εκ ψύχους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί μόνο στο σημείο του σώματος που ήλθε σε επαφή με το κρύο ή να είναι γενικευμένο σε όλο το σώμα. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το άτομο εκτεθεί μαζικά σε κρύο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα αν βουτήξει απότομα σε κρύα θάλασσα. Αν βουτήξετε σε κρύα νερά, μπορεί να εμφανιστούν μόνο οι «κοκκινίλες» της κνίδωσης με πολύ έντονη φαγούρα, αλλά μπορεί στα πολύ ευαίσθητα άτομα να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, πτώση της πίεσης, δυσφορία από το αναπνευστικό, με άμεσο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικού σοκ ή άμεσου κίνδυνου πνιγμού.
Για τον λόγον αυτό τα άτομα που γνωρίζετε ότι έχετε την ευαισθησία αυτή, πρέπει να κάνετε τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού σε αβαθή και ζεστά νερά, να κολυμπάτε πάντα παρέα με κάποιον άλλον μαζί. Τα πρώτα μπάνια πρέπει να είναι μικρής διάρκειας και με προοδευτική αύξηση του χρόνου κολύμβησης, πρέπει να αποφεύγετε τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα, ακόμη και φορώντας τις ειδικές στολές.
Με την πρώτη εμφάνιση κνησμού ή εξανθήματος πρέπει να βγείτε από το νερό χωρίς πανικό. Να έχετε πάντα μαζί και να χρησιμοποιήσετε κατά περίπτωση τα φάρμακα άμεσης ανάγκης που έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος σας. Εξάλλου, πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού, πρέπει να έχει προηγηθεί προληπτική θεραπεία με αντιισταμινικά φάρμακα.

Τσιμπήματα. 


Το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα προκαλεί φυσιολογικά στο σημείο του νυγμού μία μικρή αντίδραση (ερυθρότητα, πόνο και ήπιο οίδημα). Στα ευαισθητοποιημένα όμως άτομα μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη αντίδραση (για παράδειγμα πρήζεται όλο το χέρι και ας έχει τσιμπηθεί στο δάκτυλο) ή μπορεί να εμφανισθεί κνίδωση σε όλο το σώμα ή να εμφανίσει το άτομο αλλεργικό σοκ (καθολική κνίδωση, δύσπνοια, βράγχος φωνής, πτώση της πίεσης).
Τα άτομα με γνωστή ευαισθησία στο δηλητήριο των Υμενοπτέρων πρέπει να ξέρουν να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό αλλεργικό σοκ και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.
Ο αλλεργικός ασθενής που γνωρίζει ότι μπορεί να εμφανίσει αλλεργικό σοκ, πρέπει να φέρει πάντα μαζί του (ακόμη και στην παραλία) ένα μικρό τσαντάκι με τα φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης. Τα φάρμακα και τον τρόπο χρήσης θα του τα καθορίσει ο γιατρός και συνήθως περιλαμβάνουν αντιισταμινικό σιρόπι, ένα χάπι κορτιζόνης, ένα εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό και μία ένεση αδρεναλίνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αδρεναλίνη είναι το φάρμακο που σώζει ζωές, αν γίνει έγκαιρα. Για τον λόγο αυτόν, κυκλοφορούν ειδικές ενέσεις αδρεναλίνης (συσκευές που μοιάζουν με στυλό) και τις κάνουν μόνα τους τα αλλεργικά άτομα. Η γρήγορη χορήγηση αδρεναλίνης, αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, σχεδόν εγγυάται την επιβίωση του ατόμου, ακόμη και σε βαρύ αλλεργικό σοκ.
Για να προστατευτείτε από το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας, καλό είναι να φοράτε πάντοτε υποδήματα, ιδίως έξω από το σπίτι, να έχετε σήτες στα παράθυρα, να μένετε μακριά από σάπια φρούτα, κάδους απορριμμάτων, ανθισμένα λουλούδια και να είστε προσεχτικοί κατά τη διάρκεια του ψαρέματος και των αθλητικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο.
Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή χρήσης αρωμάτων, λακ, αρωματικών αντηλιακών λαδιών και την αποφυγή χαλαρών ενδυμάτων με έντονα χρώματα και σχέδια. Τα χρώματα που ενδείκνυνται είναι το λευκό, το πράσινο (χακί) και το ανοικτό καφέ.
Παράλληλα να έχετε πάντα το κουτί πρώτων βοηθειών μαζί σας, να μην ξεχνάτε το κράνος και τα γάντια σας, όταν οδηγείτε μοτοσικλέτα, και να θυμάστε πως σε θερμό και υγρό περιβάλλον τα έντομα είναι ιδιαίτερα επιθετικά και πως τα υμενόπτερα είναι ιδιαιτέρως επιθετικά αργά το απόγευμα.

Επιπεφυκίτιδα. 



Δεν είναι λίγα τα νεαρά κυρίως άτομα που εμφανίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες τη λεγόμενη εαρινή επιπεφυκίτιδα. Πρόκειται για μία σοβαρή μορφή οφθαλμικής αλλεργίας που χαρακτηρίζεται από μέτρια έως σοβαρά ενοχλήματα από τους οφθαλμούς, όπως φαγούρα, «κάψιμο», δακρύρροια, κοκκίνισμα, «τσίμπλιασμα» (ορώδες ή βλεννώδες έκκριμα από τους οφθαλμούς), φωτοφοβία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη αλλεργική πάθηση «χτυπά» συνήθως εφήβους και νέα άτομα και είναι δύσκολη στη θεραπεία. Η αντιμετώπιση της απαιτεί εκτεταμένη και μακροχρόνια συνεργασία με τον οφθαλμίατρο ώστε να ελεγχθεί η νόσος και να προληφθούν σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες του κερατοειδούς και της οφθαλμικής επιφάνειας. Να τονιστεί πως όσοι εμφανίζουν εαρινή επιπεφυκίτιδα, πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους στις διακοπές τα αντιαλλεργικά κολλύρια και τα γυαλιά ηλίου.

Δερματίτιδες εξ επαφής και ύποπτες τροφές


ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ στη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία μπορεί να εμφανίσετε εξάνθημα με έντονο κνησμό στα σημεία του σώματος που έχουν εκτεθεί για μικρό χρονικό διάστημα στον ήλιο. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε σύντομο χρόνο (λιγότερο της μιας ώρας) και διαρκεί για λίγες ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα σαν έγκαυμα από τον ήλιο. Συνήθως υποχωρεί πλήρως σε λίγες ώρες. Αν είναι πολύ εκτεταμένο ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση, πρέπει να λάβετε αντιισταμινικά φάρμακα ως θεραπεία. Τα ίδια φάρμακα μπορεί να λάβετε και προληπτικά, όπως επίσης απαραίτητη είναι και η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.
Οι δερματίτιδες εξ επαφής εμφανίζονται σε άτομα που χρησιμοποιούν γνωστά καλοκαιρινά καλλυντικά, όπως αντηλιακά και τοπικά επιθέματα αδυνατίσματος. Αυτή την αλλεργική πάθηση μπορεί να εμφανίσουν κάποια άτομα ακόμη και από τα συνηθισμένα το καλοκαίρι tatoo. Γι’ αυτό τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας συνιστούν την αποφυγή των παραπάνω. Σε περίπτωση που εμφανιστούν αλλεργικές δερματίτιδες, οι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση τοπικών κορτικοειδών για τη σωστή αντιμετώπιση των αλλεργικών.

Τροφικές αλλεργίες



Από μία απλή φαγούρα μέχρι αλλεργικό σοκ μπορεί να σας προκαλέσουν οι τροφικές αλλεργίες που οφείλονται σε τροφές που καταναλώνονται κυρίως τους θερινούς μήνες και στις οποίες είστε αλλεργικοί. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες για την υγεία και η μόνη αγωγή είναι η πρόληψη.

Η «μαύρη» λίστα. 

Δείτε ποιες είναι οι ύποπτες τροφές για τροφική αλλεργία και τι να αποφεύγετε για να μη θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες οι τροφές που προκαλούν συχνότερα προβλήματα είναι τα θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή), ενώ από τα φρούτα ενοχοποιούνται για αλλεργικά συμπτώματα οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα σύκα, το σταφύλι και τα φρούτα με κουκούτσι, όπως τα κεράσια. Από τα λαχανικά, πιο αλλεργιογόνες θεωρούνται οι ντομάτες. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουν οι αλλεργικοί και στα παγωτά, στα οποία δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί το καλοκαίρι. Τα παγωτά, όμως, συχνά γαρνίρονται με ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια που θεωρούνται το νούμερο ένα αλλεργιογόνο τρόφιμο. Η αλλεργία στα φιστίκια είναι ιδιαίτερα συχνή στην παιδική ηλικία, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να συνεχίσει να υφίσταται και μετά την ενηλικίωση του παιδιού. Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που προκαλεί επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης και δυσκολία στην αναπνοή. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

ΕΘΝΟΣ/ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: