Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Οι Financial Times βρήκαν όνομα για τα Σκόπια




Οι Financial Times βρήκαν όνομα για τα Σκόπια

Ένα νέο όνομα για τα Σκόπια προτείνουν οι Financial Times,  προκειμένου να λυθεί το Μακεδονικό και να αρθούν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας  για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
 Η βρετανική εφημερίδα προτείνει να υιοθετηθεί ως επίσημο όνομα της πΓΔΜ ένα αρχαιολληνικό τοπωνύμιο, η λέξη "Παιονία" που προσδιόριζε την περιοχή του άνω Αξιού μέχρι τα δυτικά του Κιλκίς.   Στην Ελλάδα ελάχιστα χρησιμοποιείται πλέον. Υπάρχει μόνον σε παλιούς χάρτες και σε παλιά σχολικά βιβλία γεωγραφίας.
Οι Βρετανοί που την προτείνουν, εκτιμούν ότι θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας Μάλκομ Σπένσερ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ:
Οι Σκοπιανοί «θα είναι πολύ υπερήφανοι για αυτό το όνομα, γιατί σε αντίθεση με τη Μακεδονία, η Παιονία ποτέ δεν δήλωσε υποταγή στο Μεγάλο Βασιλιά της Περσίας τον 5ο π.Χ. αιώνα»
Οι αλβανόφωνοι των Σκοπίων - που ούτως ή άλλως  δεν θέλουν τον όρο "Μακεδονία", θα προτιμούσαν το "Παιονία", που συνδέεται με τις ιστορικές τους ρίζες: Η ιστοριογραφία αναφέρει ότι στην Παιονία κατοικούσαν φυλές Ιλλυριών.
Οι Έλληνες θα την παραχωρούσαν - χωρίς μεγάλη προθυμία - προκειμένου να διατηρήσουν την "αποκλειστικότητα"  της Μακεδονίας.
Επισημαίνεται ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή Δύση,  εμφανίζεται διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Αθήνα για το όνομα, προκειμένου να αρθούν οι ελληνικές αντιρρήσεις για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Παιονία

Παιονία ονόμαζαν κατά την αρχαιότητα μια μεγάλη περιοχή βόρεια από το Μακεδονικό βασίλειο.
Στην περιοχή αυτή κατοικούσαν οι αρχαίοι Παίονες.
Το (355 - 354 π.Χ.) ο Φίλιππος ο δεύτερος εκμεταλλεύτηκε τον θάνατο του βασιλιά των Παιόνων Άγη και εξεστράτευσε εναντίον τους, για να τους κατακτήσει. Έτσι το νοτιότερο τμήμα της αρχαίας Παιονίας εντάχτηκε στα όρια της αρχαίας Μακεδονίας, το τμήμα αυτό περιελάμβανε τις πόλεις Δόβηρος (Παλαιά Δοϊράνη), Αστραίον (μετέπειτα Στρώμνιτσα), Στενά (Σιδηρές Πύλες), Αντιγόνεια (Νεγκότινο) κ.ά. Η αρχαία Παιονία περιελάμβανε γεωγραφικά σχεδόν όλη την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ένα μικρό μέρος του βόρειου τμήματος του διαμερίσματος της Μακεδονίας και μια μικρή περιοχή της δυτικής Βουλγαρίας.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


VARDARSKA

Βεβαίως ορθότερο είναι το όνομα Βαρντάρσκα Μπανόβινα αφού αυτό υπήρξε το όνομα με το οποίο ήταν επισήμως γνωστή η σημερινή ΠΓΔΜ καθώς και περιοχές της vότιας Σερβίας κατά την περίοδο 1929 – 1941.




Δεν υπάρχουν σχόλια: