Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Μεσολόγγι, 16-2-1826. Η πρώτη επίθεση του Ιμπραήμ




Μεσολόγγι, 16-2-1826.
Η πρώτη επίθεση του Ιμπραήμ

Στις 12 Φεβρουαρίου 1826 ξεκίνησε σφοδρός κανονιοβολισμός, αυτή τη φορά από τα γαλλοαραβικά κανόνια, τα οποία προκαλούσαν φθορές στα τείχη και απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Οι Γάλλοι χειριστές ήταν πολύ εύστοχοι και επικέντρωναν τις βολές τους κυρίως στην ντάπια τού Μπότσαρη. Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν από τούς βομβαρδισμούς δύο στρατιώτες, τέσσερεις γυναίκες, τρία κορίτσια και τρία μωρά. Κάθε μέρα, σαράντα αιγυπτιακά κανόνια έσπερναν τον θάνατο στους Μεσολογγίτες, οι οποίοι μαστίζονταν από την πείνα και υπέφεραν από το κρύο. Αλλά και οι αραπάδες τού Ιμπραήμ κρύωναν επίσης, και πολλές φορές στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν άναβαν φωτιά, η οποία μεταδιδόταν στις σκηνές και τα καλύβια τους, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος τού στρατοπέδου τους.
Ο Ιμπραήμ επιχείρησε την πρώτη του έφοδο. Τη νύκτα της 16ης Φεβρουαρίου 1826, ο αραβικός στρατός έκανε έφοδο με τις σκάλες στα χέρια κατά τού προμαχώνα τού Μπότσαρη πού είχε υποστεί και τις περισσότερες φθορές. Οι Αιγύπτιοι προς στιγμήν αιφνιδίασαν την φρουρά τού Μεσολογγίου. Όταν όμως άρχισε να ξημερώνει, οι Ρουμελιώτες και οι Σουλιώτες στρατιώτες, έκαναν γιουρούσι με τα σπαθιά στα χέρια και ανάγκασαν τούς εχθρούς να εγκαταλείψουν τις θέσεις πού είχαν καταλάβει και να υποχωρήσουν. Οι Αιγύπτιοι αξιωματικοί ανάγκασαν με το μαστίγιο στο χέρι τούς στρατιώτες να επαναλάβουν την επίθεση. Ο αρχηγός τους παρακολουθούσε όπως πάντα εκ τού σύνεγγυς την εξέλιξη της μάχης.
Ξαφνικά, μία ισχυρή έκρηξη σε ελληνικό λαγούμι κάτω από τις θέσεις των Αιγυπτίων, εκτίναξε στον αέρα τούς επιτιθέμενους, με αποτέλεσμα και η δεύτερη έφοδός τους να πνιγεί στο αίμα. Οι Έλληνες συνέχισαν τότε να πολεμούν με περισσότερο θάρρος και να κόβουν εχθρικά κεφάλια. Ο Ιμπραήμ ανάγκασε τούς στρατιώτες του να κάνουν και τρίτη έφοδο. Και πάλι δεν κατάφερε τίποτα και τότε αποφάσισε να αποσυρθεί. Οι Μεσολογγίτες περιχαρείς για τη νίκη τους επέστρεψαν μέσα στα τείχη τους, αποκομίζοντας 700 μουσκέτα με τις λόγχες τους και πλούσια λάφυρα από τούς Αιγυπτίους, από τούς οποίους χάθηκαν παραπάνω από 1000. Η φρουρά τού Μεσολογγίου είχε 17 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες μεταξύ των οποίων ήταν ο οπλαρχηγός Γιαννάκης Σουλτάνης από την Βόνιτσα, ο οποίος και αρίστευσε.
Περιττό να γράψουμε ότι εκείνος πού χάρηκε πιο πολύ με την αποτυχία τού Ιμπραήμ, ήταν ο Κιουταχής, στον οποίο τόσο επιτιμητικά είχε φερθεί ο αλαζόνας Αιγύπτιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: