Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Μη στηρίζεστε στους αγκώνες σας



Μη στηρίζεστε στους αγκώνες σας
Οι υδραυλικοί, οι τεχνικοί κλιματισμού και άλλοι που πρέπει να δουλέψουν κάνοντας χρήση των αγκώνων τους είναι επιρρεπείς στην πάθηση,
Έχετε τη συνήθεια να στηρίζετε το κεφάλι στους αγκώνες σας; Να χαλαρώνετε ακουμπώντας τους στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του δείπνου ή να στηρίζεστε σ’ αυτούς, ενώ εργάζεστε στον υπολογιστή ή διαβάζετε το βιβλίο σας όταν ταξιδεύετε; Τότε αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητές σας να πάθετε θυλακίτιδα του ωλεκράνου, μια πάθηση που προκαλεί πόνο στον αγκώνα και δυσκολεύει σοβαρά την καθημερινότητα του ασθενή.
«Η θυλακίτιδα του ωλεκράνου μπορεί να προκληθεί από πτώση στην άκρη του αγκώνα ή από συχνή πίεσή του σε σκληρή επιφάνεια. Έχει συσχετιστεί με επαναλαμβανόμενη κίνηση σε αθλητές του γκολφ και του τένις, εμφανίζεται δε συχνά σε παλαιστές, αλλά και σε όσους παίζουν ρακέτες.
Οι υδραυλικοί, οι τεχνικοί κλιματισμού και άλλοι που πρέπει να δουλέψουν κάνοντας χρήση των αγκώνων τους είναι επιρρεπείς στην πάθηση, καθότι αυτή εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα μιας συχνά εκτελούμενης επίπονης δραστηριότητας που ενθαρρύνει τον μυ και τον τένοντα του τρικεφάλου να σφίξουν και να βραχυνθούν από την υπερβολική χρήση», μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός άνω άκρου Δρ Παναγιώτης Γιαννακόπουλος.
«Μπορεί να οφείλεται επίσης σε μόλυνση αλλά και σε φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ουρική και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις. Μπορεί, τέλος, να προκύψει σε μαθητές/σπουδαστές και γενικά σε όσους περνούν πάρα πολλές ώρες καθημερινά διαβάζοντας, πιέζοντας και τρίβοντας τους αγκώνες τους σε θρανία και γραφεία».
Είναι μια πάθηση συνήθως οδυνηρή, συχνότερη σε άτομα άνω των 40 ετών που προκαλεί οίδημα και ερυθρότητα στην οπίσθια πλευρά της άρθρωσης. Εάν το οίδημα είναι σοβαρό μοιάζει σαν να υπάρχει ένα εξόγκωμα, όπως ένα μπαλάκι του γκολφ στον αγκώνα που θυμίζει τον αγκώνα του ήρωα των κινημένων σχεδίων Ποπάυ.
Οι πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση της πάθησης αφορούν στην προστασία του αγκώνα με μια περιαγκωνίδα και η αποφυγή της αιτίας πρόκλησής της, όταν οφείλεται σε κάποια επαναλαμβανόμενη κίνηση. Μαζί με τη λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ανακούφισης από τα συμπτώματα και θεραπείας της πάθησης. Η παρουσία λοίμωξης όμως απαιτεί τη λήψη και αντιβιοτικών, κατόπιν συνταγογράφησης του θεράποντος ιατρού. Υπάρχουν βέβαια και δύσκολα περιστατικά που η θυλακίτιδα του ωλεκράνου δεν βελτιώνεται, οπότε υποχρεωτικά ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο.
Όπως επισημαίνει ο Δρ Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, προληπτικά για την προστασία της άρθρωσης από την πάθηση καλό είναι όσοι έχουν μεγάλες πιθανότητες να την εμφανίσουν λόγω υπέρχρησης να κάνουν τακτικά διαλείμματα και να τεντώνουν τους αγκώνες τους, όπως και να ακολουθούν ένα πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων, το οποίο θα αποτρέψει τους μυς να σφίγγουν γύρω από τον αγκώνα. Η χρήση περιαγκωνίδας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισης της θυλακίτιδας του ωλεκράνου.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: