Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρώσεις της φορολοταρίας




Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρώσεις της φορολοταρίας

Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία που οφείλετε να προσέξετε. Οι όροι συμμετοχής και οι διαδικασίες για τους νικητές.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Τα κρίσιμα σημεία της φορολοταρίας που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι, για το πώς και το πότε μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να είναι μεταξύ των τυχερών που θα έχουν μια έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση, αναφέρονται στην υπουργική απόφαση πολ.1161/2017 (ΦΕΚ Β' 3657/17-10-2017). Δείτε πιο κάτω μερικά κρίσιμα ερωτήματα:
Ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τη διενέργεια των κληρώσεων;
Αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια των δημόσιων κληρώσεων είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα.
Ποιοι συμμετέχουν στις κληρώσεις;
Στις δημόσιες κληρώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
Με ποιον τρόπο συμμετέχω στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων της ΑΑΔΕ;
Πα να διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε από τις δημόσιες κληρώσεις του προγράμματος, πρέπει απλώς να έχετε πραγματοποιήσει (και να έχει εκκαθαριστεί) έστω και μία συναλλαγή με τη χρήση κάρτας ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο κατά τον προηγούμενο μήνα ή άλλη χρονική περίοδο στην οποία αφορά η κλήρωση.
Πώς γνωστοποιώ τις ηλεκτρονικές μου συναλλαγές για να συμμετάσχω στην κλήρωση;
Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Η ΔΗΛΕΔ συγκεντρώνει τα στοιχεία των εκκαθαρισμένων συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, που αποστέλλονται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του εκάστοτε επόμενου μήνα και τα μετατρέπει σε λαχνούς.
Πώς προσδιορίζεται το πλήθος των λαχνών μου που συμμετέχουν στην κλήρωση;
Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής
• Πα συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
• Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
• Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.
• Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.
Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.
Πώς ενημερώνομαι για τους λαχνούς που εξασφάλισα σε κάθε κλήρωση;
Επισκέπτεστε τη σχετική εφαρμογή (πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων) στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, με χρήση των προσωπικών κωδικών σας πρόσβασης στο TAXISnet.
Πόσοι λαχνοί κληρώνονται ανά κλήρωση;
Σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται χίλιοι (1.000) τυχεροί λαχνοί και χίλιοι (1.000) αναπληρωματικοί, που αριθμούνται σε 1ο, 2ο, έως 1000ό.
Πόσοι από τους λαχνούς μου μπορούν να κερδίσουν σε κάθε κλήρωση;
Σε περίπτωση που περιλαμβάνονται στους λαχνούς σας περισσότεροι από ένας τυχεροί λαχνοί, δικαιούστε το έπαθλο μόνο μία φορά για κάθε κλήρωση. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή αντικαθίστανται από τον 1ο, τον 2ο κ.ο.κ. από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.
Ποιο είναι το έπαθλο της κλήρωσης;
Οι τυχεροί του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων επιβραβεύονται με χρηματικά ή σε είδος έπαθλα. Στην περίπτωση των χρηματικών επάθλων, κάθε δικαιούχος κερδίζει χίλια(1.000) ευρώ.
Πώς ενημερώνομαι για τα αποτελέσματα της κλήρωσης;
Οι τυχεροί λαχνοί ανά κλήρωση αναρτώντα σε ιστοσελίδα στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (http://www.aade.gr). Σε περίπτωση που κάποιος από τους λαχνούς σας περιλαμβάνεται στους τυχερούς, θα ενημερωθείτε μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό σας στο TAXISnet.
Πώς θα δηλώσω τον τραπεζικό μου λογαριασμό;
Σε περίπτωση που κερδίσετε για πρώτη φορά ή κερδίσετε και δεν έχετε δηλώσει σε κάποια προγενέστερη κλήρωση τραπεζικό λογαριασμό, θα σας δοθεί προθεσμία τριών (3) μηνών από την αποστολή του προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό σας στο TAXISnet: προκειμένου να δηλώσετε τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμείτε να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο. Στον λογαριασμό απαιτείται να εμφανίζεστε ως ο μόνος ή ο πρώτος δικαιούχος. Η δήλωση του λογαριασμού γίνεται στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet. Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.
Πώς παραλαμβάνω το έπαθλο σε περίπτωση που περιλαμβάνομαι στους τυχερούς;
Το χρηματικό έπαθλο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσετε για τον σκοπό αυτό στο περιβάλλον TAXISnet και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεστε ως ο μόνος ή ο πρώτος δικαιούχος. Σε περίπτωση επάθλου σε είδος, αυτό θα αποσταλεί στη φορολογική σας κατοικία ή θα σας παραδοθεί ιδιοχείρως, έπειτα από σχετική συνεννόηση.
Έχω το δικαίωμα να εξαιρεθώ από το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων της ΑΑΔΕ;
Έχετε το δικαίωμα, οποτεδήποτε, να ζητήσετε να εξαιρεθείτε από το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων. Μπορείτε επίσης να αποποιηθείτε το έπαθλο που κερδίσατε σε συγκεκριμένη κλήρωση, εντός τριών (3) μηνών από τη διενέργεια της, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη ΔΗΛΕΔ. Σε περίπτωση τέτοιας αποποίησης, το έπαθλο διατίθεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του αντίστοιχου αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης
Μέχρι ποιο ποσό θα μπορούν όλοι οι πολίτες-καταναλωτές να χρησιμοποιούν μετρητά για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών με επιχειρήσεις;
Μειώνεται από 1.500 ευρώ σε 500 ευρώ το ύψος των συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων πάνω από το οποίο οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά: τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.). Δεν επιτρέπεται εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ.  

*Ο Γιώργος Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός, συγγραφέας φορολογικών βιβλίων, εισηγητής φορολογικών σεμιναρίων, πρώην καθηγητής ΤΕΙ κατ. επικεφαλής της Mental Συμβουλευτικής.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 17-19/2/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: