Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ



ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΜΕ ΜΕΝΟΥ...ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

Η περιορισμένη κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης είναι ευεργετική για άτομα με ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων και υπέρτασης. Η αποχή από το κρέας, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλει και στο αδυνάτισμα.

ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

ΣΕ αντίθεση με άλλους λαούς στην Ευρώπη, που αυτές τις ημέρες γιορτάζουν τη «βρώμικη» (λιπαρή) Τρίτη (Mardi Gras στα γαλλικά), η ελληνική παράδοση θέλει τους πιστούς να ακολουθούν την οδό της κάθαρσης από καθετί το ζωικό σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και του ψυχικού «εξαγνισμού» που ξεκινά με την Καθαρά Δευτέρα. Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο μακρές σε διάρκεια περιόδους νηστείας για την ελληνική παράδοση, η οποία οδηγεί στη Λαμπρή. Πέραν της θρησκευτικής πλευράς που εμπεριέχει έτσι κι αλλιώς η διαδικασία της νηστείας, πρόκειται για μια διατροφική επιλογή ικανή να βελτιώσει την υγεία του οργανισμού, να προσφέρει ευεξία, αλλά και να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ



Η αποχή από το κρέας και τα ζωικά παράγωγα μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά στον οργανισμό. Η αποτοξίνωση του οργανισμού, η αυξημένη κατανάλωση αντιοξειδωτικών λόγω της μεγάλης ποικιλίας σε φρούτα και λαχανικά, η βελτίωση επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων λόγω της μειωμένης πρόσληψης κορεσμένων ζωικών λιπαρών και η βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φυτικών ινών είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής, κάποια από αυτά.
Πριν από κάποιες δεκαετίες η περίοδος της νηστείας συνδεόταν άμεσα με τις συνήθειες της ελληνικής οικογένειας, στο τραπέζι της οποίας υπήρχε κρέας μόλις μια φορά την εβδομάδα και τα βασικά συστατικά της διατροφής ήταν εκείνα που με δυο λέξεις ονομάζουμε «μεσογειακή διατροφή». Η ευκολία πρόσβασης σε «φτηνό» κρέας έχει αλλάξει άρδην τις διατροφικές μας συνήθειες,
Στην αυγή της μεταπολεμικής περιόδου, ο δρ Αποεί Κεγ3, Αμερικανός καρδιολόγος, διαπίστωνε πως οι συνήθειες των Κρητικών, που κατανάλωναν απίστευτες ποσότητες ελαιολάδου αλλά μηδαμινά ζωικά λιπαρά και γέμιζαν το τραπέζι τους με λαχανικά, σιτηρά και φρούτα, αποτελούσαν τη βασική ασπίδα για την υγεία.
Σήμερα, 50 χρόνια μετά, η διατροφή των Κρητικών και συνολικά των Ελλήνων διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία. Η αποχή από το κρέας έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει θεαματικά στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης. Συγκεκριμένα, έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει δείξει πως εκείνοι που νηστεύουν επί 18ο ημέρες τον χρόνο έχουν κατά 12,5% ολική και κατά 2θ% «κακή» (ΙΌΙ.) μειωμένη χοληστερίνη, σε σχέση με όσους δεν νηστεύουν.
Επιπλέον, οι διαιτολόγοι παρατηρούν πως π περιορισμένη κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης σε περιόδους νηστείας είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με ιστορικό αθηρωμάτωσης, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικών επεισοδίων και υπέρτασης.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ



Αντιλαμβάνεται κανείς πως η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να χάσουμε κιλά, καθώς ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων συνεπάγεται λιγότερα λιπαρά στο καθημερινό μενού και άρα λιγότερες θερμίδες.
Ταυτόχρονα, η Σαρακοστή χαρακτηρίζεται από την αύξηση τροφών όπως όσπρια, δημητριακά, ζυμαρικά, λαχανικά και φρούτα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πρόκειται για φυσικές ουσίες που περιέχονται σε μια πλειάδα τροφίμων με βασικό τους χαρακτηριστικό πως δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό, καθώς και άλλα συντηρητικά (χημικά ή φυσικά) τροφίμων, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
Την ίδια στιγμή, οι παραπάνω τροφές, και δη τα λαχανικά και τα δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου, συμπαρασύρουν λιπαρά και ενισχύουν τον βασικό μεταβολισμό.
Ωστόσο, στην υπόθεση «αδυνάτισμα» η νηστεία ενέχει και ορισμένους κινδύνους. Η αίσθηση της «στέρησης» αλλά και η πεποίθηση πως τα εδέσματα της Σαρακοστής είναι πιο υγι-εινά μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολές. Είναι εκείνη η έλλειψη πειθαρχίας στην ποσότητα φαγητού, κάθε φορά που μας καταβάλλει το αίσθημα πως δεν χορταίνουμε εύκολα. Αποφύγετε το τηγάνισμα, επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης που διατηρούν το αίσθημα πληρότητας για περισσότερο διάστημα και εντάξτε στο πρόγραμμα σας το πράσινο τσάι. Το τελευταίο περιέχει πρωτεΐνες, που συμβάλλουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού.

OΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ



Τι συμβαίνει όμως με όσα προσφέρουν σε άφθονες ποσότητες το κρέας και χα γαλακτοκομικά; Πώς θα προσφέρει κανείς στον οργανισμό του ικανή ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου και σιδήρου, αποκλείοντας αυτές τις τροφές από το πρόγραμμα; Ας συμφωνήσουμε αρχικά σε αυ-τό. Πρωτεΐνη δεν έχει μόνο το κρέας. Βασικές πηγές πρωτεϊνών κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί. Σημασία δεν έχει απλώς η επιλογή των τροφίμων, αλλά και ο συνδυασμός τους. Ετσι, μια πολύ καλή επιλογή για απορρόφηση φυτικής πρωτεΐνης είναι ο συνδυασμός φακής και ρυζιού.
Αντίστοιχα, όσον αφορά στην πρόσληψη σιδήρου, αν και η απορρόφηση του από φυτικής προέλευσης τροφές είναι πιο δύσκολη, αυτό δεν σημαίνει πως είναι και ακατόρθωτη. Βασικές πηγές σιδήρου κατά τη νηστεία αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως μπρόκολο και σπανάκι) και τα όσπρια (όπως φακές και φασόλια).
Ο συνδυασμός των παραπάνω με τρόφιμα που παρέχουν άφθονη βιταμίνη C, όπως το λεμόνι, οι πιπεριές και τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα συμβάλει ώστε να απορροφηθεί πιο εύκολα ο σίδηρος φυτικής προέλευσης από τον οργανισμό
Τέλος, σε περιόδους νηστείας η αποχή από τα ψάρια μειώνει την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων όπως το DΗΑ και το ΕΡΑ, που βοηθούν την καρδιά, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, φαίνεται πως μειωμένη πρόσληψη των λεγόμενων καλών λιπαρών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και νευρικές διαταραχές.
Οι ειδικοί συνιστούν αυξημένη πρόσληψη θαλασσινών, όπως καλαμάρια, χταπόδι και μύδια, που θα προσφέρουν τα θρεπτικά αυτά συστατικά για όσο διάστημα διαρκεί η νηστεία.
Συχνά, ο αυξημένος φόρτος εργασίας και οι υψηλές απαιτήσεις της καθημερινότητας καθιστούν τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων απαραίτητη, συνδυαστικά με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τα συμπληρώματα εκείνα που σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορούν να εξασφαλίσουν όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός σας προκειμένου να είναι υγιής. 


ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: