Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

ΜΑΝΟΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ : Παραλογισμός μέχρι θανάτου




ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ

Παραλογισμός μέχρι θανάτου

ΓΡΑΦΕΙ  Ο ΜΑΝΟΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει από τη σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν. Από τότε η ιστορία επαναλαμβάνεται πάντα ως τραγωδία.
Είναι τέτοια η συχνότητα των αιματηρών περιστατικών στις ΗΠΑ, που αντιμετωπίζεται πια ως κάτι που απλώς συμβαίνει. Μια ματιά βέβαια στα βίντεο της νέας επίθεσης σε σχολείο στη Φλόριντα αρκεί για να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Φοβισμένα παιδιά, ένας εκτελεστής, ουρλιαχτά και πυροβολισμοί.
Πως γίνεται ο θάνατος παιδιών να μην είναι λόγος για να αλλάξει η άποψη της πλειονότητας των Αμερικανών για την οπλοκατοχή;
Ο κωμικός Κρις Ροκ είχε σε πρόσφατη παράσταση του φέρει ένα παράδειγμα, ενδεικτικό του παραλογισμού που επικρατεί στις ΗΠΑ και που δεν είναι απλώς θέμα πολιτικών και συντάγματος, αλλά θέμα των ίδιων των πολιτών.
Ο Ροκ έλεγε ότι όποτε συμβαίνει ένα μακελειό, θα πεταχτεί κάποιος και θα πει «δεν σκοτώνουν τα όπλα, σκοτώνουν οι άνθρωποι».
«Σοβαρά; Αν κάποιος μαχαιρώσει 100 ανθρώπους την ίδια στιγμή, στο ίδιο μέρος, τότε, φίλε μου, οι 97 από αυτούς άξιζαν να μαχαιρωθούν» είπε ο κωμικός.
Αυτό που εννοούσε είναι ότι οι επιθέσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ, αλλά είναι διαφορετικό να έχει ένας βίαιος άνθρωπος εύκολη πρόσβαση σε ένα όπλο που πράγματι θα του επέτρεπε να δολοφονήσει 100 ανθρώπους την ίδια στιγμή στο ίδιο μέρος.
Ο πιστολέρο της επίθεσης στη Φλόριντα σκότωσε 17 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες. Δεν θα μπορούσε να το κάνει χωρίς όπλο.
Το εγγυημένο δικαίωμα στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ βασίζεται σε τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, που υιοθετήθηκε το 1791. Είχε κριθεί αναγκαία από τους πρώτους αποίκους για την προστασία της ζωής, της απώθησης οποιασδήποτε εισβολής αλλά και για την άμυνα εναντίον τυραννικού καθεστώτος.
Το ότι έπειτα από δύο αιώνες οι Αμερικανοί, αν και σκοτώνονται στους δρόμους και στα σχολεία, εξακολουθούν να θεωρούν την οπλοκατοχή δικαίωμα είναι απόδειξη του πώς μια ακλόνητη πεποίθηση και μια νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί επί χρόνια μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα. Ειδικά όταν κατοχυρώνεται και συνταγματικά.
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: