Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Μάνος Χωριανόπουλος : Μαζί θα τα ξαναφάνε




Μαζί θα τα ξαναφάνε

Οι μεγαλύτεροι εραστές του τζάμπα στην Ελλάδα είναι αυτοί που το έχουν λιγότερο ανάγκη

Γράφει ο Μάνος Χωριανόπουλος

Η σχέση του έλληνα με το τζάμπα ήταν και είναι ισχυρή, γι' αυτό άλλωστε και η εξάρτηση της ύπαρξης του σύγχρονου ελληνικού κράτους από τα δάνεια ήταν απόλυτη πριν ακόμα αυτό ιδρυθεί.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι μεγαλύτεροι τζαμπατζήδες θα ήταν όσοι ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά θα έκανε λάθος.
Οι μεγαλύτεροι εραστές του τζάμπα και του εύκολου κέρδους στην Ελλάδα είναι αυτοί που καμώνονται ότι ανήκουν στους αστούς και τους μεγαλοαστούς. Κάποιοι αφελώς θα περίμεναν κάποιου είδους «ανωτερότητα» ή θέληση από την πλευρά των εχόντων να «βάζουν πλάτη» κάθε φορά που χρειαζόταν. Όμως αν οι έχοντες «έβαζαν πλάτη» και είχαν ευαισθησίες, δεν θα ήταν έχοντες. Η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών αποτελεί ένα καλό παράδειγμα, αφού όλος ο καβγάς έγινε για το δικαίωμα των εχόντων στο τζάμπα.
Κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Μια ματιά στο πώς κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των δήθεν αστών κατά τη Μεταπολίτευση και κυρίως στο πώς συμπεριφέρθηκαν όταν το ελληνικό πλοίο προσάραξε στο Καστελόριζο με... σημαία ΔΝΤ είναι αρκετή.
Επί δεκαετίες κάποιοι μιλούσαν για «υγιή επιχειρηματικότητα» και εννοούσαν τις προμήθειες και το εναλλάξ «ροκάνισμα» των δανείων. Μιλούσαν για «επενδύσεις και ευκαιρίες» και εννοούσαν «αρπαχτές» και εκμετάλλευση.
Εμφανίζονταν ως ταγοί, αλλά ήταν... τρωκτικά, και όταν ήρθε η ώρα να βάλουν πλάτη, εξαφανίστηκαν.
Με τη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας οι συμπεριφορές που τόσο έντονα επικρίθηκαν στη μνημονιακή εποχή θα επιστρέφουν.
Ο εύκολος πλουτισμός θα γίνει ξανά βασικός στόχος των αστών και των μεγαλοαστών και όνειρο των μικροαστών, που με τον ύπνο τους θα επιτρέψουν να αρχίσει ξανά το... φαγοπότι, παίρνοντας ψίχουλα για να συνεχίσουν να ελπίζουν σε μια θέση στο τραπέζι.
Η πλούσια ιστορία του ελληνικού κράτους έχει τις απαντήσεις για όποιον πιστεύει αφελώς ότι η κρίση εκτός από φτωχότερους μας έκανε και σοφότερους. ·

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: