Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑ, ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ, ΣΟΥΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ.




ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑ, ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ, ΣΟΥΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ.

ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

Η απίστευτη λίστα με τις εκκεντρικές απαιτήσεις των γιατρών από τις φαρμακευτικές εταιρείες για να συνταγογραφούν συγκεκριμένα σκευάσματα. H αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis ανοίγει τα στόματα για τις πρακτικές των φαρμακευτικών και τις «χορηγίες» τους προς γιατρούς σε χρήμα ή ακόμα και σε είδος.
Πολυτελή αυτοκίνητα, ακριβά έπιπλα για το γραφείο, υπολογιστές, αλλά και εντελώς εξωφρενικές παροχές, όπως η εξεύρεση... επιβήτορα για φοράδα ή η προμήθεια κόκκινου χώματος για το χωράφι, είναι μερικά από τα «δωράκια» που φέρονται να λάμβαναν γιατροί από φαρμακευτικές εταιρείες με αντάλλαγμα να γράφουν σκευάσματα στους ασθενείς. Η αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis ανοίγει τα στόματα για τις πρακτικές που επικρατούσαν και τα «δώρα» των φαρμακευτικών προς γιατρούς σε χρήμα ή σε είδος για να προτιμήσουν τα δικά τους σκευάσματα σε βάρος του ανταγωνισμού. Οι ιατρικοί επισκέπτες με τους οποίους επικοινώνησε το «Εθνος της Κυριακής», δηλαδή οι άνθρωποι που έκλειναν αυτού του είδους τις συμφωνίες, λένε ότι μέρος της δουλειάς τους ήταν να ανιχνεύουν και να ικανοποιούν όσο περισσότερο γινόταν τις επιθυμίες πολλών γιατρών, αλλά και να ελέγχουν την τήρηση των συμφωνιών. Και όπως εξηγούν, πολλοί γιατροί δεν αρκούνταν σε συμμετοχές σε συνέδρια που τους έδιναν την αφορμή για ένα ταξίδι αναψυχής.
ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
«Εδώ και λίγα χρόνια εφαρμόζεται ο κώδικας δεοντολογίας και δεν μπορείς να δώσεις ούτε στυλό με το λογότυπο της εταιρείας. Παλαιότερα μπορούσες να κάνεις τα πάντα. Ένας γιατρός μου ζήτησε να καλύψω την ξενάγηση φίλων του από το εξωτερικό στις Μυκήνες. Να βρω αυτοκίνητο, οδηγό, ξεναγό, να πληρώσω το γεύμα τους, όλο το πακέτο» λέει ο Σ.Μ. «Αλλά αυτή δεν είναι η πιο παράλογη απαίτηση. Κάποιος ζήτησε δύο φορτηγά κοκκινόχωμα για το χωράφι του, ένας άλλος ήθελε πουκάμισα με μονόγραμμα και ένας τρίτος ζητούσε έπιπλα από γνωστό και ακριβό κατάστημα» συμπληρώνει. Αντίστοιχη είναι και η μαρτυρία του Θ.Ρ., ο οποίος δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ένας γιατρός τού ζήτησε επιβήτορα για τη φοράδα του. «Και δεν μπορώ να ξεχάσω ότι μια φαρμακευτική πήρε με λίζινγκ για τέσσερα χρόνια 30 Mercedes SLK και τις έδωσε σε γιατρούς που προωθούσαν τα φάρμακα της. Το διαπιστώσαμε όταν οι γιατροί ήρθαν σε ένα συνέδριο και τα αυτοκίνητα είχαν συνεχόμενους αριθμούς κυκλοφορίας και αυτοκόλλητα της εταιρείας που τα ενοικίασε» συμπληρώνει. .
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
Οι ιατρικοί επισκέπτες είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι για να εντοπίζουν και να ικανοποιούν τις ανάγκες των γιατρών. Ο Θ.Δ. τονίζει ότι «είχα κάνει σκληρή εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα. Μπαίνοντας στο ιατρείο καταλάβαινα πολλά πράγματα και έπειτα από λίγες συναντήσεις ήξερα τα πάντα. Για παράδειγμα, αν έμπαινα στο γραφείο του γιατρού και έβλεπα τους τοίχους γεμάτους με βεβαιώσεις από συνέδρια και φωτογραφίες με χειραψίες, ήξερα αμέσως ότι αυτός ήθελε περισσότερα συνέδρια και την ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις. Και έκανα ό,τι μπορούσα για να του τα παρέχω».
Μέρος της δουλειάς των ιατρικών επισκεπτών ήταν να ελέγχουν και αν τηρείται η συμφωνία από την πλευρά των γιατρών. Ο Σ.Μ. λέει ότι μια καλή ένδειξη ήταν οι επισκέψεις στα φαρμακεία που βρίσκονταν κοντά στο ιατρείο, όπου ρωτούσαν αν έχει αυξηθεί ο αριθμός των συνταγών για το φάρμακο που τους ενδιέφερε. «Για τον λόγο αυτό καλλιεργούσαμε σχέσεις με τους φαρμακοποιούς. Επίσης, ζητούσαμε από τους γιατρούς να μας δείχνουν το συνταγολόγιο, για να μετράμε πόσες φορές έγραψαν το φάρμακο και να τους πληρώσουμε με το κομμάτι. Συνάδελφοι μου μού έχουν διηγηθεί ότι με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πολλοί γιατροί τυπώνουν το σχετικό υλικό και το δίνουν στους ιατρικούς επισκέπτες. Αυτό είναι ανήθικο, επειδή μεταφέρονται και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών» λέει ο Θ.Ρ.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι σε πολλούς γιατρούς δεν αρκούν τα δώρα των εταιρειών. Θέλουν να είναι και καλύτερα από αυτά που παίρνουν οι συνάδελφοι τους. «Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου, μια φαρμακευτική είχε κλείσει μίνι σουίτα σε έναν καθηγητή. Εμείς την τελευταία στιγμή στείλαμε δύο επιμελητές και επειδή δεν υπήρχε άλλο δωμάτιο, υποχρεωθήκαμε να τους δώσουμε την προεδρική σουίτα. Ο καθηγητής χάλασε τον κόσμο επειδή οι επιμελητές του έμεναν σε καλύτερο δωμάτιο από το δικό του» καταλήγει. 

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: