Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ : Το αιώνιο φάρμακο




Το αιώνιο φάρμακο

Είναι γνωστές οι θεραπευτικές εφαρμογές του σκόρδου σε καρδιοπάθειες ή εντερικές λοιμώξεις, όπως και ο θετικός του ρόλος στη μείωση της υπέρτασης και των θρομβώσεων.

Από τον Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ 

Η κύρια δραστική προδρομη ουσία που μας προσφέρει το σκόρδο ονομάζεται αλλιίνη, η οποία μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε αλλισίνη. Πρόκειται για χημική ένωση που περιέχει θείο. Στα παραγόμενα από τη διάσπαση της αλλιίνης προϊόντα οφείλεται η χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου. Η αλλισίνη σχηματίζεται ακολούθως με τη βοήθεια ενζύμων του σίελου μέσα στο στόμα, όταν οι σκελίδες του σκόρδου διαλύονται μηχανικά, π.χ., την ώρα της μάσησης ή όταν το κόβουμε στη κουζίνα. Το σκόρδο εμποδίζει τη παθολογική πήξη του αίματος, την παθολογική συσσώρευση των αιμοπεταλίων, ενώ συμβάλλει ευεργετικά στη μείωση της χοληστερίνης και στην αρτηριοσκλήρυνση. Έχει παρατηρηθεί επίσης μείωση του ινωδιγόνου και αύξηση της ινωδόλυσης. Οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στη φυσιολογική ροή του αίματος μέσα στις αρτηρίες.
Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα πειράματα σε σκυλιά έδειξαν ότι η χορήγηση σκόρδου περιορίζει τον σχηματισμό θρόμβων από αιμοπετάλια στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς, όταν αυτά παρουσιάζουν στένωση. Η παρατήρηση αυτή οδηγεί στη διαπίστωση ότι το σκόρδο έχει «αγγειοδιασταλτικές» ιδιότητες, δηλαδή «διατηρεί» τα αγγεία υγιή και «νέα». Ανάλογες έρευνες επιβεβαιώνουν τις «αγγειοδιασταλτικές» του δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αυτές εκδηλώνονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην υπέρταση. Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες οφείλονται στην αλλισίνη, αν και δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς βιολογικούς μηχανισμούς που εμποδίζουν τις παθολογικές αιφνίδιες θρομβώσεις κατά την απρόσφορη βλαπτική αγγειοσύσπαση που παρατηρείται στα εγκεφαλικά επεισόδια. Ταυτόχρονα, το σκόρδο ελαττώνει την ολική χοληστερίνη και ιδιαίτερα τα τριγλυκερίδια. Πρόσφατες έρευνες οδήγησαν σε συμπέρασμα ότι μεγάλες ποσότητες φρέσκου σκόρδου (7 σκελίδες τη μέρα) μείωναν σημαντικά την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και την «σπαστικότητα» της ανιούσης αορτής, της μεγάλης αρτηρίας που βρίσκεται μέσα στο θώρακα.
Έρευνα διάρκειας 4 μηνών σε 261 Γερμανούς με υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια έδειξε ότι όσοι λάμβαναν 800 mg αποξηραμένου σκόρδου σε δισκία καθημερινά, σε 3 δόσεις, παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Το 21% αυτών των ασθενών παραπονέθηκε για δυσάρεστη οσμή. Ανάλογη ποσότητα σκόρδου χορηγήθηκε σε χρόνιους υπερήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση για 3 μήνες όπου παρουσιάστηκε αξιοσημείωτη ελάττωση της πίεσης και παράπονα λόγω της δυσάρεστης οσμής.
Οι ενδείξεις ότι η καθημερινή λήψη σκόρδου περιορίζει τους παράγοντες εκείνους που ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και περιφερικής αγγειοπάθειας αυξάνονται συνεχώς. Πιθανόν νέες έρευνες αποδείξουν ότι οι θεραπευτικές και ιδιαίτερα οι προληπτικές ιδιότητες του σκόρδου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς δεν απαιτείται συνεχείς αυξήσεις των δόσεων ούτε παρατηρούνται άλλες δυσάρεστες παρενέργειες πλην της δυσοσμίας της αναπνοής.

TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: