Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Πολύκαρπος Αδαμίδης : Σκοπιανό και χρονοδιαγράμματα
Σκοπιανό και χρονοδιαγράμματα

Η συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει σε βάθος χρόνου τα εθνική μας συμφέροντα και να εξαλείφει τις εστίες παθογένειας.

Γράφει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης
Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου στη Σχολή Ευελπίδων

Το σκοπιανό είναι ένα ζήτημα υπαρκτό. Απέριττη διαπίστωση, που διευκολύνει κάθε ψύχραιμη ανάλυση και αποτρέπει καταστροφικές υπεραπλουστεύσεις. Ούτε ένα «αστείο εφεύρημα», που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί μόνο με γέλιο, όπως παλαιός, αείμνηστος πολιτικός προέτρεπε τα χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ούτε βέβαια «φαντασιακός κίνδυνος», πάνω στον οποίο χτίστηκαν πολιτικές καριέρες, όπως αβασάνιστα καφενειακοί δοκησίσοφοι ισχυρίζονται.
Το κρατικό μόρφωμα, που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα μας, έχει όλα τα στοιχεία που μπορούν να το καταστήσουν εχθρικό δορυφόρο για τη χώρα μας. Εθνοτικές συγκρούσεις, που δυνητικά μπορούν να ξεπεραστούν με την επίκληση του εχθρικού γείτονα, ετερογενείς πληθυσμιακές ομάδες, που μπορούν να στρατευθούν στην εξυπηρέτηση εχθρικών για την Ελλάδα συμφερόντων, και φτώχεια, που δημιουργεί τις συνθήκες άνθησης του «αλυτρωτισμού» και κάθε τυχοδιωκτικής σπέκουλας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τις αρχές του '90, όταν το κράτος αυτό προέκυψε, ουδεμία ουσιώδης κίνηση καλής θέλησης από πλευράς του έγινε για τη διευθέτηση της ονοματολογικής κατ' αρχήν διαφοράς και την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τη χώρα μας. Πρόδηλα απολάμβανε την ανοχή, αν όχι τι κεκαλυμμένη στήριξη, στη διατήρηση της αρνητικής αυτής στάσης.
Τα τελευταία χρόνια έχει εκδηλωθεί, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, έντονο ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η συνδρομή μάλιστα των Σκοπίων, εν είδει «χωροφύλακα», στο «σφράγισμα» της διόδου των Δυτικών Βαλκανίων για τις μεταναστευτικές ροές επαινέθηκε ιδιαίτερα.
Αίφνης ανέκυψε η σπουδή για επίλυση της «χρόνιας» διαφοράς μας. Με αφορμή κάποιες μετριοπαθείς, όπως εκτιμήθηκαν, δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού. Δεν είναι αρκετές. Δεν αποτελούν καν πρόσχημα. Ο δρόμος των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά από την Ελλάδα. Αποτελεί μάλιστα θεμελιακή μεταβολή στην προοπτική τους. Αν τον διαβούν, θα έχουν εμφανώς λιγότερα, αν όχι ανύπαρκτα, κίνητρα για μια δημιουργική συνεργασία με τη χώρα μας.
Η όποια συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου τα εθνικά μας συμφέροντα. Να εξαλείφει τις εστίες παθογένειας. Θα ήταν εξάλλου αντιπαραγωγικό και αντίθετο με τους όρους ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια αν διατηρούνταν. Ο χρόνος, σε πείσμα των ανέξοδων Κασσανδρών, μετράει αντίστροφα. Για τα Σκόπια και τη συνοχή τους. Είναι στο χέρι τους να εγκαταλείψουν ένα παρελθόν φτώχειας και αδιεξόδων. Μαζί και ένα όνομα που είναι συνδεδεμένο με το παρελθόν αυτό. Και το οποίο δεν τους ανήκει.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: