Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Η δύναμις του ασθενούς φρενάρει τον καρκίνοΗ δύναμις του ασθενούς φρενάρει τον καρκίνο

Γράφει η Μαρία Μαραγκού

«Οι έρευνες που γίνονται και η πείρα που έχουμε από εκατοντάδες παραδείγματα, μας κάνουν να  μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, πως ο καρκίνος, δεν είναι ασθένεια αθεράπευτη», μου λέει ο Σούμπας Τζαίην, αναισθησιολόγος ειδικευμένος στους πόνους του καρκίνου, που εργάζεται εδώ και χρόνια στο «Μεμόριαλ». Στη θεραπεία του καρκίνου από τους σημαντικότερους παράγοντες που λειτουργούν για να φρενάρουν την «τρέλα» των κυττάρων, είναι η δύναμις του ίδιου του ασθενούς. Μισόλογα και ψέματα - όπως συνηθίζουμε εμείς οι Έλληνες, τρέμοντας ακόμα και όταν αναφέρουμε τη λέξη - απαγορεύονται. Γι' αυτό και το «σεμινάριο» πάνω στην άρνηση του τρόμου του καρκίνου, γίνεται στους συγγενείς. Εκεί, μαθαίνεις, πως δεν πρέπει ν' αποφεύγεις να χαρακτηρίζεις τα πράγματα με τη σωστή τους λέξη.
Ακόμα, ακούς, πως πρέπει να συζητάς με τον ασθενή, για καρκινοπαθείς που θεραπεύτηκαν ή όχι, χωρίς κανένα φόβο και πάθος, απομυθοποιώντας την αρρώστια, κάνοντας την τόσο κοινή, όσο και οι καθημερινές αναποδιές που όλους μας, μας περιμένουν.
Κάτι που μπορεί να μετρήσει κανείς υπέρ του μεγάλου αυτού αντικαρκινικού κέντρου, είναι το σθένος με το οποίο οπλίζει οποιονδήποτε περνά τη πόρτα του. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Ενημέρωση
Παντού, σε κάθε αίθουσα αναμονής, σε περιμένουν φυλλάδια όπου σου εξηγούν τι πρέπει να ξέρεις για την ασθένεια σου.
«Πρέπει να μάθεις τα πάντα για τον καρκίνο, για πολλά, πολλά πολλά, χρόνια θα ζήσεις μαζί του», σε προτρέπει η εισαγωγή κάθε μικρού βιβλίου. «Ακριβώς 2 εκατομμύρια Αμερικανοί, θεωρούνται αποθεραπευμένοι από τον καρκίνο», διαβάζεις κάπου αλλού.
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, ο καρκίνος είναι χρόνια πάθηση, κάτι σαν την υπέρταση ή τον διαβήτη, που κατά καιρούς έχει τις εξάρσεις του και που σε αναγκάζει να τρέχεις στον γιατρό. Κι αυτό, γίνεται σιγά σιγά ρουτίνα, όπως κάθε τι που επαναλαμβάνεται.
Θεραπεύεται
Μια διάγνωση καρκίνου δε σημαίνει θανατική καταδίκη. Ο ένας στους τρεις ασθενείς σώζεται, ενώ για κάποιες περιπτώσεις (συνήθως μήτρα ή κύστης) οι 9 στους 10 θεραπεύονται.
Αλλά ας δούμε μερικές από τις συμβουλές που δίνει η ομάδα κοινωνικών λειτουργών, γιατρών και ψυχολόγων του «Μεμόριαλ».
• ΚΑΝΕΙΣ δεν πρέπει ν' αντιμετωπίζει μόνος την αρρώστια του. Υπάρχουν πάντα οι φίλοι και οι συγγενείς, για να μοιραστούν το βάρος της διάγνωσης με τον ασθενή.
• ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ - στο μεγαλύτερο ποσοστό τους - επιμένουν ότι είναι μειωτικό να προσπαθούν άτομα της οικογένειας τους να τους κρύψουν την αλήθεια, επιπλέον, αυτή η τακτική, τους αφαιρεί τη δυνατότητα ν" αποφασίζουν για τη ζωή και τη θεραπεία τους.
• ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ του ασθενούς πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια από τον ίδιο τον ασθενή. πατέρα ή μάνα. Ο τρόπος που θα περιγραφεί η κατάσταση του γονιού, εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Πάντως, τα παιδιά πρέπει να μείνουν ελεύθερα στις κρίσεις τους και, το πιο σημαντικό, να τους απαντηθούν όλες τους οι ερωτήσεις.
• ΚΑΘΕ ασθενής, επιβάλλεται να έχει συγγενείς ή φίλους που με τη συμπεριφορά τους θα τονίζουν όσα εννοεί η φράση «Είμαι εδώ».
Ο καρκίνος, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί επικίνδυνα δεν κάνει επιλογή σε φύλο ή 1 ηλικία. Οι επιστήμονες, δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα, γιατί μερικοί άνθρωποι προσβάλλονται και άλλοι όχι. Αλλά, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το κάπνισμα, οι ακτίνες Χ και κάποιες χημικές ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό, επιδρούν αρνητικά.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο καρκίνος δεν μεταδίδεται. «Αν, όμως, κάποιος στενός συγγενής σας προσβληθεί από καρκίνο στήθους, στομάχου, προστάτου, πνεύμονα ή μήτρας καλό θα είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας», συμβουλεύουν οι γιατροί. Οι συγγενείς του ασθενούς με τις παραπάνω συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι λίγο περισσότερο επιρρεπείς από τον υπόλοιπο κόσμο.
Κάτι που επαναλαμβάνουν συχνά οι επιστήμονες και που ενδιαφέρει ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες, είναι ο κίνδυνος που επιφυλάσσει η ηλιοθεραπεία κι όχι μόνο για τον καρκίνο του δέρματος.
Επίσης, η διατροφή έχει αποδειχτεί ότι παίζει τον δικό της τον ρόλο. Ξεφυλλίζοντας μερικά βιβλία με συνταγές μαγειρικής στο κατάστημα δώρων του «Μεμόριαλ» μπορεί να διαβάσει κανείς, ότι τροφές σαν τα ζυμαρικά, τα λαχανικά και τα φρούτα δεν πρέπει να απουσιάζουν από το καθημερινό διαιτολόγιο των ασθενών ή όσων ενδιαφέρονται ν' απομακρύνουν όσο το δυνατόν, τις πιθανότητες του καρκίνου.
Αυτό που παρατήρησα, στην κατά τα άλλα χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον αμερικανική τηλεόραση, είναι ότι τουλάχιστον κάθε μια ώρα, σε κάθε κανάλι, πέφτει ένα σλόγκαν κατά του καρκίνου και μια σύντομη ενημέρωση. Πότε για το κάπνισμα, τον υπ' αριθμό ένα εχθρό, πότε για τον καρκίνο του στομάχου, του δέρματος, του εντέρου κ.λ.π. Η διάρκεια, γύρω στο 1 λεπτό. Μαζί, και το τηλέφωνο για δωρεάν ενημέρωση, από την Αντικαρκινική Εταιρεία.
Δεν είναι της αρμοδιότητας μας να κάνουμε υποδείξεις ούτε στους ιθύνοντες της τηλεόρασης ούτε στους επιστήμονες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Απλά πιστεύουμε πως δεν θα έβλαπτε καθόλου αν πύκνωναν οι ενημερωτικές εκπομπές για τον καρκίνο, που θα θεράπευαν την πιο βαριά ίσως αρρώστια μας. Την άγνοια.
Από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 1ης Ιουλίου 1984

Δεν υπάρχουν σχόλια: