Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


«Κάθε Λαμπρή και Πασχαλιά που ο θάνατος πεθαίνει...»

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Mεγάλο Σάββατο σήμερα – και η ορθόδοξη χριστιανοσύνη προσδοκά το λυτρωτικό μήνυμα της Ανάστασης. Ένα μήνυμα, που αν η μεταφυσική του διάσταση έχει υποχωρήσει με την επέκταση της αμφισβήτησης για το επέκεινα, παραμένει ζωντανό για όλους ως δίδαγμα για τη φύση της ζωής, ως παραίνεση να κατανοήσουμε τη ζωή μέσα από τη συνείδηση της φθαρτότητας και να τη ζήσουμε πιο ανθρώπινα – να τη μεταβάλουμε σε νίκη πάνω στον θάνατο.
Mέσα στο «λήψεσθε δύναμιν» και το «εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν» κρύβεται όλη η σημασία που έχει το Πάσχα για τους Έλληνες – η σύνδεσή του με την ανανέωση της φύσης, με την παγανιστική ευωχία της σούβλας, με την τιμή στους νεκρούς κατά τη μεγάλη μέρα της Mεγάλης Παρασκευής.
Tο μήνυμα της Aνάστασης μας καλεί σε μια νέα ζωή. Mας καλεί να «λάβωμεν δύναμιν» απέναντι στη βεβαιότητα του θανάτου και να βιώσουμε τη ζωή αντλώντας από τη συνείδηση της φθαρτής υπόστασής μας διδάγματα ελπίδας και αγάπης. Mέσα στις στιγμές χαλαρότητας και οικογενειακής θαλπωρής, που όλοι οι Έλληνες αναζητούν και οι περισσότεροι ζουν το Πάσχα, μέρες συντροφικότητας και αγάπης, μακριά από την τύρβη της καθημερινότητας και την επιθετικότητα που εκτρέφει, ας οπλιστούμε με υπομονή και αισιοδοξία – και ας κρατήσουμε το μήνυμα της Aνάστασης στο νου και μετά την επιστροφή μας. Ως μία «άλλη» ματιά στα πράγματα, ως παραίνεση μεγαλύτερης ηρεμίας και επιείκειας, ως μήνυμα αλληλεγγύης και συνοχής· ως υπόμνηση των δυνατοτήτων μας να προχωρήσουμε όλοι μαζί προς μία Eλλάδα ισχυρότερη και καλύτερη.

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"/26.4.2003


ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην κάθοδο του Ιησού στον Άδη. Ενώ το σώμα του Ιησού βρίσκεται στον τάφο, η ψυχή του κατέβηκε προσωρινά στον Άδη για να μεταφέρει στους νεκρούς τον Λόγο Του.
Εν τω μεταξύ οι Αρχιερείς με την άδεια του Πιλάτου, εγκαθιστούν φρουρά έξω από το μνήμα του Χριστού. Αυτό το έκαναν για να μην μπορέσουν οι μαθητές Του, να κλέψουν το σώμα Του και να διαδώσουν ότι αναστήθηκε. Είχαν οι Αρχιερείς αυτόν τον φόβο επειδή την ανάσταση Του, είχε προαναγγείλει ο Ιησούς ενόσω ήταν εν ζωή.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στις εκκλησίες μας, τελείται η Θεία Λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Ονομάζεται έτσι, γιατί σε κάποιο σημείο της, ο Ιερέας προαναγγέλλει την Ανάσταση του Κυρίου, λέγοντας: «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην…». Ίσως η ύπαρξη αυτής της προαναγγελίας, να είναι ο λόγος που το πένθος των πιστών την ημέρα αυτή είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό της Μεγάλης Παρασκευής.
Στα Ιεροσόλυμα, η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης του Κυρίου, γίνονται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου. 
Στην Ελλάδα η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στην συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».
Οι πιστοί μετά το τέλος της λειτουργίας μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους και το έθιμο θέλει να το φυλάνε να μην σβήσει για σαράντα ημέρες.
Το Μεγάλο Σάββατο, όπως και η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα αυστηρής νηστείας, με το λάδι να ανήκει στις απαγορευμένες τροφές. Όσοι δεν έχουν φτιάξει κουλούρια ή τσουρέκια και δεν έχουν βάψει κόκκινα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη, το Μεγάλο Σάββατο έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να το πράξουν. Οι ετοιμασίες των νοικοκυριών για το Πάσχα έχουν φτάσει στο τέλος τους. Το μόνο που απομένει είναι η κατασκευή της μαγειρίτσας που θα φαγωθεί μετά την ανάσταση καθώς και η προετοιμασία της ψησταριάς και της σούβλας για το αρνί ή το κατσίκι που θα φαγωθεί την ημέρα του Πάσχα

Από την ιστοσελίδα
Καλή ΑνάστασηΔεν υπάρχουν σχόλια: