Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1975 η πρώτη δολοφονία της 17Ν



ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1975
Η πρώτη δολοφονία της 17Ν

Η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη» πυροβολεί τρεις φορές και σκοτώνει τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς (Richard Welch, 14 Δεκεμβρίου 1929 – 23 Δεκεμβρίου 1975).

Ο Γουέλς γεννήθηκε στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ και ήταν απόφοιτος κλασσικών σπουδών του Χάρβαρντ. Στρατολογήθηκε από την CIA το 1951, μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Η πρώτη του τοποθέτηση ήταν στην Αθήνα. Ως προκάλυμμα εργάζονταν ως πολιτικός υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου στρατού. Την περίοδο 1960–64 υπηρέτησε στη Κύπρο και αργότερα στη Γουατεμάλα (1965–67), στη Γουιάνα (1967–69), και στο Περού (1972–75).
Τον Ιούλιο του 1975 τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα, ως επικεφαλής του σταθμού της υπηρεσίας πληροφοριών. Ήταν μια εποχή που η χώρα είχε μόλις βγει από την ταραχώδη περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, για την οποία πολλοί στην Ελλάδα κατηγορούσαν την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τη δράση της CIA. Ο Γουέλς διέμενε σε ένα σπίτι το οποίο στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία προκατόχων του.  
Στις 23 Δεκεμβρίου του 1975 και ενώ η Αθήνα κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς εν όψει Χριστουγέννων ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζακ Κιούμπιτς, διοργανώνει εκείνο το βράδυ χριστουγεννιάτικο πάρτι για το προσωπικό της πρεσβείας. Μεταξύ των καλεσμένων είναι ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς, και η σύζυγος του.
Λίγο πριν από τις 10, το ζεύγος Γουέλς παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για την οικία του στο Παλαιό Ψυχικό. Όταν η μαύρη λιμουζίνα σταματάει έξω από την έπαυλη της οδού Βασιλίσσης Φρειδερίκης 5, κάνει την εμφάνιση του ένα άλλο αυτοκίνητο μάρκας Σίμκα, από το οποίο αποβιβάζονται τρεις ένοπλοι μασκοφόροι, δύο άνδρες και μία γυναίκα. Με γρήγορες κινήσεις απομακρύνουν τον Έλληνα οδηγό και τη γυναίκα και ένας από αυτούς πυροβολεί τρεις φορές τον 46χρονο διπλωμάτη με ένα 45άρι πιστόλι. Κατόπιν οι δράστες μπαίνουν στο αυτοκίνητο τους, που ήταν κλεμμένο, και εξαφανίζονται προς άγνωστη κατεύθυνση.


Το ίδιο κιόλας βράδυ, την ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη», με προκήρυξη που βρέθηκε από δημοσιογράφους σε κάδο απορριμμάτων στην Πλάκα. Στην προκήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Γουέλς αποτέλεσε στόχο της οργάνωσης επειδή ως «αρχιπράκτορας της CIA» είναι «συνυπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA σε βάρος του λαού μας». Η ίδια προκήρυξη θα αποσταλεί τρεις ημέρες αργότερα σε όλες τις εφημερίδες. Ωστόσο, δεν θα δημοσιευθεί κατόπιν εισαγγελικής απαγόρευσης. Αργότερα η 17 Νοέμβρη έστειλε μία σύντομη προκήρυξη στη γαλλική εφημερίδα Libération η οποία έγραφε ότι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Γουέλς από το καλοκαίρι του 1975.
Η ιδιότητα του Γουέλς είχε γίνει γνωστή έναν μήνα νωρίτερα, στις 25 Νοεμβρίου, σε έναν κατάλογο στελεχών της CIA με έδρα την Αθήνα που δημοσίευσε η αγγλόφωνη εφημερίδα «Athens News» και η Ελευθεροτυπία. Νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί η δράση του Γουέλς στο Περού από ένα έντυπο με τίτλο «Counterspy» («Αντικατάσκοπος»), που εξέδιδε ένας Αμερικανός πρώην πράκτορας, ο Φίλιπ Εϊτζι, που τώρα είχε περάσει στην άλλη πλευρά και στηλίτευε τις αμερικανικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.  
Οι εφημερίδες της εποχής δεν πήραν στα σοβαρά τη «17η Νοέμβρη». Στην αρθρογραφία τους επικρατούσε η άποψη ότι η δολοφονία Γουέλς εντασσόταν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μυστικών υπηρεσιών ή σε διαμάχες στους κόλπους της CIA.
Αντίθετα, η τότε κυβέρνηση αξιολόγησε την υπόθεση ως πολύ σοβαρή και μάλιστα ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής διέκοψε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στην Κέρκυρα και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα.
Οι έρευνες των Αρχών στράφηκαν κυρίως κατά προσώπων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς τα οποία είχαν εμπλακεί σε βομβιστικές ενέργειες κατά την περίοδο της δικτατορίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και της κοινοβουλευτικής Αριστεράς. Παρέμειναν όμως άκαρπες, τόσο από ελληνικής όσο και από αμερικανικής πλευράς.




Η εκδοχή περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων κατέπεσε έναν χρόνο αργότερα. Στις 24 Δεκεμβρίου 1976, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία Μαλλιού από τη «17 Νοέμβρη», η γαλλική εφημερίδα «Liberation» δημοσίευσε την τρίτη κατά σειρά προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης, στην οποία αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία Γουέλς, περιγράφοντας με ακρίβεια την παρακολούθηση του στόχου και την οργάνωση της επιχείρησης. Η προκήρυξη δόθηκε από μια γυναίκα στον Γάλλο φιλόσοφο Ζαν-Πολ Σαρτρ, ο οποίος την παρέδωσε στον διευθυντή της εφημερίδας Σερζ Ζιλί.


Κατά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» το καλοκαίρι του 2002, ο συλληφθείς νοσοκομειακός υπάλληλος Παύλος Σερίφης κατέθεσε στην ανακρίτρια της υπόθεσης ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Ο Παύλος Σερίφης ανέφερε ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχε πυροβολήσει τον Γουέλς τέσσερις φορές και ότι και ο ίδιος συμμετείχε στην ομάδα που δολοφόνησε τον Γουέλς. Όμως, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναίρεσε την κατάθεση του, υποστηρίζοντας ότι ήταν η ομολογία του ήταν προϊόν ψυχολογικής βίας.
Ο Γουέλς υπήρξε ο πρώτος εν ενεργεία πράκτορας της CIA που δολοφονήθηκε από τρομοκρατική οργάνωση. Με προεδρικό διάταγμα του Τζέραλντ Φορντ ο Γουέλς ενταφιάστηκε στο Εθνικό Νεκροταφείο Άρλινγκτον, στη Βιρτζίνια. Η δολοφονία του Γουέλς συνέβαλε στην ψήφιση νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες ο οποίος απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των πρακτόρων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Για τη δολοφονία Γουέλς κανείς από τους κατηγορουμένους στη δίκη της «17 Νοέμβρη» δεν καταδικάστηκε, καθώς είχαν περάσει 20 χρόνια από την δολοφονία κι η υπόθεση είχε παραγραφεί.
Ο Γιωτόπουλος καταδικάστηκε το 2003 σε ισόβια φυλάκιση ως ηθικός αυτουργός σε σειρά από δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και ληστείες τραπεζών από το 1983 έως το 2000. O Παύλος Σερίφης φυλακίστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση αλλά αποφυλακίστηκε το 2007 για λόγους υγείας.



https://el.wikipedia.org/wiki/Ρίτσαρντ_Γουέλς
ΑΠΟ ΤΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: