Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Εύη Ψωμιάδου : Προβλήματα ακοής




Προβλήματα ακοής

Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεται η απώλεια ακοής
Αν δεν ακούτε καλά, η μη αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει επίδραση στην ποιότητα ζωής σας.

Γράφει η Εύη  Ψωμιάδου 

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε με πόσους τρόπους η προβληματική ακοή μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.
Προηγουμένη έρευνα στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, δείχνει ότι η απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως κατάθλιψη και σοβαρό τραυματισμό.
Ο Π.Ο.Υ επίσης αύξησε το βάρος αναπηρίας της απώλεια ακοής όταν έγινε σαφής η επίδραση που μπορεί να έχει στη ζωή των ανθρώπων η απώλεια ακοής που δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Αν υποπτεύεστε ότι η ακοή σας εξασθενεί, δείτε γιατί θα πρέπει να την εξετάσετε το γρηγορότερο.

Τα ακουστικά βοηθήματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή

Αν κάποιος έχει αμηχανία να φορέσει ακουστικό βοήθημα δεν χρειάζεται να νιώθει έτσι. Σε πολλές περιπτώσεις μετά βίας είναι εμφανές. Αν το κόστος τον απασχολεί θα πρέπει να μιλήσει με ειδικό για διάφορα είδη αγωγών που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για αυτόν.

Επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο

Πρόσφατη έρευνα του University of Pennsylvania, ανακάλυψε ότι η ατροφία του εγκεφάλου μπορεί να συνδέεται άμεσα με δυσκολίες στην ακοή.
Αυτό σημαίνει ότι περιοχές στον εγκέφαλο που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία ήχου συρρικνώνονται, οδηγώντας σε ακόμα περισσότερες δυσκολίες στην κατανόηση του λόγου και σε άλλες νοητικές ικανότητες.
Όσο πιο γρήγορα διορθώσει κάποιος την απώλεια ακοής τόσο πιο σύντομα θα μπορεί να σταματήσει την ατροφία του εγκεφάλου.
Καθώς η ακουστική ικανότητα μειώνεται με την ηλικία, παρεμβάσεις όπως ακουστικά βοηθήματα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο για τη βελτίωση της ακοής αλλά και για τη διατήρηση του εγκεφάλου, δήλωσε ο ερευνητής  Jonathan Peelle, του Perelman School of Medicine.

Επηρεάζει την κοινωνική ζωή και τις σχέσεις

Όσο περισσότερο κοπιάζουν οι άνθρωποι να ακούν συζητήσεις τόσο τείνουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Παιδιά με απώλεια ακοής σε μικρή ηλικία μπορούν επίσης να απομακρυνθούν από τους συνομήλικούς τους.
Η απώλεια ακοής μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σχέση με την οικογένεια και τους φίλους, καθώς κάποιους πασχίζει να προφέρει τα συναισθήματα τα κάνοντας τον να αισθάνεται αμηχανία. Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι ποσοστό 73% ανθρώπων με απώλεια ακοής και 41% των συγγενών τους πιστεύουν   ότι οι οικογενειακές τους σχέσεις βελτιώθηκαν όταν άρχισαν να φορούν ακουστικά βοηθήματα.

Η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και το εισόδημα

Σε μια οικονομία με προβλήματα και στο εργασιακό περιβάλλον είναι σημαντικό να είναι κάποιος όσο παραγωγικότερος μπορεί.
Η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωση, αν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση. Αν εργάζεστε σε περιβάλλον όπου η ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο και επηρεάζεται η ακοή, η μη αποκάλυψη και αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: