Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚAΚΗ : Οι σκύλοι εκπαιδεύονται. Οι άνθρωποι;



Οι σκύλοι εκπαιδεύονται. Οι άνθρωποι;

Μερικές σκέψεις με αφορμή την καταδικαστική απόφαση για τον εγκληματία με τη βαριοπούλα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚAΚΗ 

Μαθαίνουμε αργά. Και, όσο κι αν θέλει κανείς να υπερασπιστεί την παιδεία και τον πολιτισμό ως εκπαιδευτικά εργαλεία, μαθαίνουμε ευκολότερα όταν κάνουμε την ποινή μας, μετά το «κέφι» μας. 85.000 αποτελέσματα στη διαδικτυακή αναζήτηση με τη φράση «9 μήνες στον βασανιστή του Μοσχάτου», όμως, εξασφαλίζουν ότι αυτό που μάθαμε στις 11/1/ 2012 δεν θα το ξεχάσουμε εύκολα.
Ο άνθρωπος που αποφάσισε να εξοντώσει με μια βαριοπούλα τα δύο σκυλιά που του κυνηγούσαν τις κότες, που απείλησε ότι θα κάνει το ίδιο στους περιοίκους που ανταποκρίθηκαν στα ουρλιαχτά των ζώων, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Ένας κοινός εγκληματίας είναι, ο οποίος πίστεψε ότι θα επιπλεύσει στο γενικό καθεστώς ατιμωρησίας. Κάποιοι σαν κι αυτόν δεν διστάζουν να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους για μια χούφτα ευρώ.
Με ενδιαφέρουν εκείνοι που έτρεξαν να τον σταματήσουν, που έδωσαν μάχη για να σώσουν τα σκυλιά. Οι χίλιοι -και βάλε- που συγκεντρώθηκαν έξω από τη δικαστική αίθουσα, για να δείξουν στην κοινωνία μας και στους δικαστές ότι νοιάζονται. Με ενδιαφέρει ο πολιτικός που ανέλαβε να εκπροσωπήσει τους εναγόντες, και ας ανήκει στο πολιτικό φάσμα που απορρίπτω. Με ενδιαφέρουν οι δικαστές που έδειξαν να φρίττουν από την ιστορία που ξετύλιξαν μπροστά τους οι μάρτυρες. Και βρήκα αληθινή τη δυσφορία τους για τα μικρά περιθώρια προσήκουσας τιμωρίας που δίνει -προς το παρόν τουλάχιστον- ο νόμος.
Ο βασανιστής του Μοσχάτου καταδικάστηκε σε 9 μήνες εξαγοράσιμης φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο. Το σύνολο: 8.500 ευρώ. Θα ήθελα να τον δω στη φυλακή. Αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι, αυτή τη φορά, το μάθημα που έδωσε η Δικαιοσύνη ξεπέρασε σε αποτελεσματικότητα 5 χρόνια αρθρογραφίας του υπογράφοντος.
Ίσως, τελικά, αυτή να είναι η θλιβερή, για το ανθρώπινο γένος, αλήθεια. Εμείς οι άνθρωποι καταβροχθίζουμε με λαιμαργία το καρότο, αλλά στεκόμαστε σούζα μπροστά στο μαστίγιο. Και δεν ξέρω αν εδώ ταιριάζει ένα «μπράβο» ή ένα «κρίμα».
«Κ» Καθημερινής

Δεν υπάρχουν σχόλια: