Είναι μικροσκοπικό, διόλου εντυπωσιακό εκ πρώτης όψεως, αλλά, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες, πρόκειται για ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα πλάσματα που βρέθηκε ποτέ και μάλιστα ζει στον κόλπο της Αταλάντης στην Ελλάδα «και ποιος ξέρει πού αλλού», στη Μεσόγειο... Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Μάρκε στην Ανκόνα, με επικεφαλής τον δρα Ρομπέρτο Νταβονάρο, ανακάλυψε το εν λόγω «ψάρι» του είδους των θωρακιοφόρων (loricifera), το οποίο δεν χρειάζεται οξυγόνο για να επιβιώσει, εξ ου και η ιδιαίτερη σημασία του.
Η ανακάλυψη ενισχύει τους ισχυρισμούς ότι πολύπλοκοι οργανισμοί μπορούν να εξελιχθούν σε άλλους πλανήτες ακόμη και χωρίς οξυγόνο, ενώ αποδεικνύει ότι ζώα τα οποία δεν χρειάζεται να αναπνέουν οξυγόνο έχουν ήδη εξελιχθεί στη Γη. Ορισμένοι επιστήμονες, για παράδειγμα, όπως σημειώνει το New Scientist, υποστηρίζουν πως πλούσιες σε θειάφι περιοχές του Αρη θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή. Στη Γη, βακτήρια, ιοί και άλλοι αρχαίοι οργανισμοί είναι γνωστό ότι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς οξυγόνο, αλλά είναι μονοκύτταροι οργανισμοί.
Το νεοανακαλυφθέν πλάσμα ξεχωρίζει, διότι είναι το πρώτο, γνωστό στον άνθρωπο, το οποίο φέρει εκατομμύρια κύτταρα και λειτουργεί ανεξάρτητα. Μπορεί να επιβιώσει και να αναπαραχθεί χωρίς οξυγόνο, ζει σε μεγάλα βάθη σε ιζηματογενή στρώματα του πυθμένα, συχνά σε συνθήκες που θα ήταν θανατηφόρες για οποιοδήποτε άλλο ζώο. Το μήκος του είναι μικρότερο του ενός χιλιοστού.
Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_08/04/2010_396733
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου