Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. Νο. 2


Ουγγαρία:
Ο στόχος επετεύχθη, οι εργαζόμενοι όμως παραμιλούν



ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ από τη σκληρή λιτότητα που επέβαλε ο τεχνοκράτης ηττηθείς σοσιαλιστής πρωθυπουργός Gordon Bajnai, οι Ούγγροι επιστρέφουν στο πιο σκοτεινό παρελθόν της ιστορίας τους.

Στους δρόμους έχουν βρεθεί πολλές φορές τελευταία οι εργαζόμενοι.

Για να κλείσει την πόρτα στο εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα Jobbik (Κίνημα για μία Καλύτερη Ουγγαρία) που ήλθε τρίτο στις εκλογές, ο νικητής και επικρατέστερος για νέος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν του δεξιού κόμματος Fidesz (Ομοσπονδία Νέων Δημοκρατών) υπόσχεται μείωση φόρων από το 2011, στήριξη των ουγγρικών επιχειρήσεων και δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στα επόμενα δέκα χρόνια.

Μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με τη στήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος κυβερνούσε από την περασμένη άνοιξη την Ουγγαρία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ferenc Gyurscany, ενός από τους πλουσιότερους Ούγγρους (νεαρός κομμουνιστής που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία τη δεκαετία του '90). Ο Guyrsany είχε εκλεγεί πρωθυπουργός το 2006 υποσχόμενος οικονομικές μεταρρυθμίσεις «χωρίς λιτότητα», για να κάνει τελικά ακριβώς το αντίθετο. Επιχείρησε με σκληρά μέτρα να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2008 από 9%, για να μπορέσει η Ουγγαρία να ανταποκριθεί στα κριτήρια του Μάαστριχτ και να εισέλθει στο ευρώ.

Με το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, το ουγγρικό φιορίνι διολίσθησε κατά 10% έναντι του ευρώ. Τα περισσότερα δάνεια των Ούγγρων ήταν σε ευρώ και ελβετικά φράγκα, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι δόσεις και να μην μπορούν να πληρώσουν. Οι ουγγρικές τράπεζες ΟΤΡ και FHB, οι οποίες ανήκουν στον γερμανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο Allianz, έλαβαν κρατική ενίσχυση 529 δισ. φιορινιών (1,73 δισ. ευρώ) για να επιβιώσουν.

Για να αντιμετωπίσει μάλιστα την κρίση η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε τα επιτόκια από 3% σε 11,5% τον Οκτώβριο του 2008, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα: η οικονομία κατέγραψε τελικά αρνητική ανάπτυξη 0,6%.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αναγκάστηκε τότε να προσφύγει στο ΔΝΤ που μαζί με την Ε.Ε. υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια ύψους 25 δισ. δολαρίων, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθεί τότε γιατί το ΔΝΤ έμπαινε στα χωράφια της Ε.Ε. Για τις χώρες του άλλοτε ανατολικού μπλοκ η προσφυγή στο ΔΝΤ και οι θεραπείες σοκ θεωρούνταν εκ των ων ουκ άνευ.

Δύο χρόνια μετά την εισβολή του ΔΝΤ το έλλειμμα πλησίασε μεν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση σαρώνει τη χώρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 3,9% του ΑΕΠ για το 2009 και στο 3,8% του ΑΕΠ φέτος, ποσοστό που είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.

Λήγει τον Οκτώβριο

Ο Ορμπαν θεωρεί ανέφικτο τον στόχο αυτό και προειδοποιεί ότι αν ληφθούν υπόψη τα οικονομικά των κρατικών επιχειρήσεων τότε το έλλειμμα μπορεί να φθάσει πάνω από το 7% το 2010. Παρ' όλο που οι σοσιαλιστές διακήρυτταν ότι δεν θα χρειαστεί άλλο το ΔΝΤ, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανανεώσει την τρέχουσα συμφωνία που λήγει τον Οκτώβριο.

Η ουγγρική οικονομία κατέγραψε αρνητική ανάπτυξη 6,3% πέρυσι, λόγω της κατάρρευσης των εξαγωγών, ενώ και η εγχώρια ζήτηση έχει παγώσει εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες, τις μειώσεις μισθών (περικόπηκε ήδη από το 2008 το δώρο Χριστουγέννων) και τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ανεργία βρίσκεται στο 11,4%, υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Περί τα 740.000 άτομα εξακολουθούν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα, παρά τις απολύσεις 10.000 εργαζομένων που επέβαλλε το ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για μείωσή τους κατά 30%. Υπάρχουν 3 εκατ. συνταξιούχοι σε μία χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμύριων. Η μέση σύνταξη ανέρχεται σε μόλις 230 ευρώ το μήνα.

Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=152554

Δεν υπάρχουν σχόλια: