Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Περί ευθύνης υπουργών




Εως πότε μερικοί άπληστοι και ασυνείδητοι δημόσιοι λειτουργοί, εναλλασσόμενοι στην εξουσία, θα επιτρέπεται να συγκαλύπτουν τις παρανομίες τους κάτω από την αδικαιολόγητη προνομιακή προστασία που σήμερα τους παρέχεται.


Η πολιτική διαφθορά δεν είναι ζήτημα προσωπικής μόνον ηθικής ούτε δικαιολογείται από τα λεγόμενα ότι τα ίδια ή χειρότερα γίνονται και αλλού. Αυτό που για μας έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η διαφθορά έχει διεισδύσει στους πολιτικούς θεσμούς.


Υπό την επίφαση του δημοκρατικού πολιτεύματος μάς κυβερνούν διάφορες φατρίες συνδυαζομένων συμφερόντων οικονομικών και πολιτικών, διαδεχόμενες η μία την άλλη ανταγωνιζόμενες ή συνεργαζόμενες για τα λάφυρα ή για το πώς θα τα μοιραστούν. Πρόκειται για μια ολιγαρχία τύπου αριστοτελικού, αλλά υπό σύγχρονη μορφή. Η δημοκρατία μας έχει ουσιαστικά περιοριστεί εις το ότι κάθε τόσο ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Ενα δικαίωμα πολύτιμο, αλλά όχι αρκετό. Τα συμφέροντα της ανανεούμενης ολιγαρχίας υποθάλπουν τη διαφθορά εις τη διοίκηση της πολιτείας και η διαφθορά υποθάλπει την ολιγαρχία. Ενας φαύλος κύκλος. Η διαφθορά διαβρώνει την πολιτεία. Αυτόματη τάση προς θεραπεία δεν φαίνεται να υπάρχει. Η θεραπεία δυσχεραίνεται πάντως από το γεγονός ότι δεν υφίστανται ή έχουν ατονήσει οι ελέγχουσες και ισορροπητικές δυνάμεις που προβλέπονται από τα Συντάγματα του δικού μας τύπου.


Η επιβίωση της πολιτείας, κατά τον Αριστοτέλη, εξαρτάται από την ισορροπία αλληλοεπηρεαζόμενων δυνάμεων («Το αντιπεπονθός ίσον σώζει την πόλιν»). Με την αναθεώρηση το 1986 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στερήθηκε κατ’ ουσίαν της εξουσίας για παρέμβαση και ρύθμιση και αντίστροφα ενισχύθη ακόμη περισσότερο η συγκέντρωσις των εξουσιών στο πρόσωπο του εκάστοτε πρωθυπουργού. Ολα αυτά επιτείνουν την ανάγκη να καταστεί δυνατός και αποτελεσματικός ο έλεγχος από τη δικαστική εξουσία της νομιμότητας των πράξεων του υπουργού, χωρίς προνόμια, εξαιρέσεις και διακρίσεις. Χωρίς δικαιοσύνη η χώρα δεν σώζεται.


Δημητρης Κοπανιτσας

(άλλοτε διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας

και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)


Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_11/04/2010_397169

Δεν υπάρχουν σχόλια: