Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ

Αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον το σενάριο χρεοκοπίας

του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ
Από το "Κ" της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ



Αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον το σενάριο χρεοκοπίας



bomb_articleΣχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε δύσκολη θέση και η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας της αναφέρεται όλο και πιο συχνά.

Το σενάριο της χρεοκοπίας, που όλοι φοβούνταν περισσότερο μέχρι σήμερα, δεν αποκλείεται πλέον από τους οικονομικούς αναλυτές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως και αυτό μιας αναδιάρθρωσης του χρέους της, βάσει της οποίας οι πιστωτές θα πάρουν πίσω μόνον μέρος των κεφαλαίων τους.

Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής των οικονομολόγων της Goldman Sachs για την Ευρώπη, αναφέρεται σαφώς σε σημερινό του υπόμνημα στο ενδεχόμενο το σενάριο αυτό να γίνει πραγματικότητα. "Θα πρόσεχα σίγουρα τα σημάδια που δείχνουν ότι η (ελληνική) κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τους προσεχείς μήνες μια αναδιάρθρωση του χρέους της", σημειώνει.

"Μήπως η Ελλάδα θα είναι σε επίπεδο κρατών αυτό που ήταν η τράπεζα Lehman Brothers στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα", διερωτώνται επίσης αναλυτές του Breakingviews.com, οι οποίοι κρίνουν ότι η κρίση των δημοσιονομικών μοιάζει πολύ με την τραπεζική κρίση του 2008.

Η κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει κυρίως αυτήν της Αργεντινής, επισημαίνει επίσης το Γαλλικό Πρακτορείο, η οποία το 2001 χρεοκόπησε, έχοντας ένα χρέος που ξεπερνούσε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2005, η χώρα σύναψε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών της, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απαρνηθούν περίπου τα δύο τρίτα των κεφαλαίων τους.

Σήμερα αμέσως μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω από την Eurostat του ελλείμματος της Ελλάδας για το 2009 στο 13,6% του ΑΕΠ αντί του 12,9% που υπολογιζόταν προηγουμένως, η αγορά ομολόγων αντέδρασε εγκαταλείποντας περαιτέρω τα ελληνικά ομόλογα και εκτινάσσοντας αυτομάτως σε νέα ποσοστά ρεκόρ τα επιτόκια. Αν η Ελλάδα θέλει να δανειστεί από τις αγορές για 10 χρόνια, οι χώρες θα της προτείνουν τώρα περισσότερο από 8,5%, ένα επιτόκιο-τιμωρία για τα δημόσια οικονομικά της.

Επιπλέον η προοπτική του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) των 15 δισεκατομμυρίων, οι λεπτομέρειες του οποίου τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση, δεν επαρκεί πλέον για να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών.

"Οι αγορές μπορούν να ωθήσουν μια κυβέρνηση στην χρεοκοπία, αν αρνηθούν να αναχρηματοδοτήσουν μέρος του χρέους της", σημειώνει ο Τσάρλς Ουίπλοζ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Το σενάριο μιας χρεοκοπίας εγκυμονεί επίσης τον κίνδυνο πρόκλησης φαινομένου ντόμινο, σημείωσε εξάλλου χθες το ΔΝΤ.

"Οι ανησυχίες των αγορών όσον αφορά τη φερεγγυότητα της Ελλάδας εγκυμονούν τον κίνδυνο, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο, να μετατραπούν κυριολεκτικά σε μια υπέρτατη και μεταδοτική κρίση χρέους", προέβλεψε.

Η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα βρίσκονταν τότε στην πρώτη γραμμή.

Μια χρεοκοπία θα απέκλειε την Ελλάδα προσωρινά από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, καθώς κανένα ευρωπαϊκό κείμενο δεν προβλέπει την αποχώρηση μιας χώρας μέλους λόγω χρεοκοπίας, σχολιάζει τέλος το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή:

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-04-22-21-33-58-2010042222394/

Δεν υπάρχουν σχόλια: