Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

"Πράσινο" computing



"Πράσινο" computing



Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το σκάνερ, ο εκτυπωτής και τα πολυμηχανήματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, όχι μόνο στο εργασιακό περιβάλλον μας, αλλά και στο σπίτι μας. Όσο κι αν τα μηχανήματα αυτά έχουν διευκολύνει τη ζωή μας, δεν είναι αμέτοχα σε εκπομπές ρύπων (με τον δικό τους τρόπο).


Τα κρι­τήρια για "πράσινο" computing.


Πριν αγοράσουμε έναν υπολογι­στή και τα περιφερειακά μηχανή­ματα που τον συνοδεύουν (σαρωτή, εκτυπωτή, μόντεμ, φαξ κ.ά.), καλό είναι να γνωρίζουμε ότι:


ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ:


Πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση Energy Star (ενεργειακός αστέρας για χαμηλή κατανάλωση).

Τα εσωτερικά μόντεμ έχουν χα­μηλότερη κατανάλωση από τα εξω­τερικά που τραβούν ρεύμα συνεχώς.

O υπολογιστής φθείρεται περισ­σότερο όταν περιμένει διαρκώς αναμμένος, γιατί λειτουργούν όλα τα μέρη του, ενώ, όταν τον απε­νεργοποιούμε, λειτουργεί μόνο ο διακόπτης.


ΟΘΟΝΗ:


Οι επίπεδες οθόνες LCD είναι eco.

Προτείνεται η χρήση της επιλογής "Μαύρη Οθόνη", η οποία παρέχει εξοικονόμηση 7,5 kWh σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επιλογή που πε­ριέχει κινούμενα γραφικά.

Συνιστάται η ενεργοποίηση του σβησίματος της οθόνης στα 10 λεπτά και η απενεργοποίηση της μονάδας στα 20 λεπτά. Αυτή η απλή κίνηση επιτρέπει ουσιαστικά τη μείωση της κατανάλωσης ρεύ­ματος της οθόνης κατά 60% και της κεντρικής μονάδας κατά 50%.


ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ:


Πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση Energy Star.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μη­χανισμός εξοικονόμησης ενέργειας που θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν δεν χρησιμοποιείται.

Το 90% των πλαστικών του περι­βλήματος πρέπει να είναι ανακυ­κλώσιμα.

Οι μπαταρίες ή οι συσσωρευτές δεν πρέπει να περιέχουν κάδμιο, υδράρ­γυρο ή μόλυβδο.

Οι κεφαλές του μελανιού πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες.


ΚΕΦΑΛΕΣ ΜΕΛΑΝΙΩΝ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ:


Το μελάνι δεν πρέπει να περιέχει βαρέα μέταλλα. Δεν πρέπει να πε­ριέχει καρκινογόνους, τερατογόνους ή μεταλλακτικές ουσίες. Πρέ­πει να είναι ερμητικά κλειστές.

Το περίβλημα πρέπει να αποτε­λείται από ένα υλικό: αν είναι από πλαστικό, πρέπει να αναγνωρίζεται με τον σωστό του κωδικό.


ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ


Ένας εκτυπωτής που λει­τουργεί και ως σαρωτής, φαξ και φωτοτυπικό, κα­ταναλώνει 50% λιγότε­ρη ενέργεια από τις με­μονωμένες συσκευές.

Πηγή:

Περιοδικό "ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: