Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Υγεία, ευεξία και μακροζωία



Τι είναι η «Μεσογειακή διατροφή», ποια είναι τα οφέλη της και πώς μπορούμε να την ακολουθήσουμε;

Η «Μεσογειακή δια­τροφή» δεν αποτελεί ένα απλό καύχημα των Ελλήνων, αλλά απόφαση μιας ομό­φωνης διεθνούς επι­στημονικής άποψης,

Η «Μεσογειακή διατροφή» έχει στο βάθος των αιώνων αποδείξει πε­ρίτρανα ότι είναι το ιδανικότερο μον­τέλο δίαιτας για καλή υγεία και μα­κροζωία. Αν και η πιστή διατήρηση του συγκεκριμένου μοντέλου διατρο­φής στις μέρες μας μάλλον είναι αρ­κετά δύσκολη, εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων ρυθμών της ζωής και της διεθνοποίησης των τροφίμων, μπορεί κανείς με μικρές και έξυπνες μετατροπές να προσαρμόσει τον σύγχρονο τρόπο διατροφής στις αρ­χές της μεσογειακής δίαιτας. Τι είναι όμως η «Μεσογειακή διατροφή», ποια είναι τα οφέλη της και πώς μπο­ρούμε να την ακολουθήσουμε;


Ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» εκφράζει τη διατροφή των λαών της λεκάνης της Μεσογείου και είναι συνώνυμος με την υγιεινή διατροφή και τη μακροζωία. Η Μεσογειακή δια­τροφή περιλαμβάνει απλές και εύγευστες συνταγές οι οποίες βασίζον­ται σε αγνά προϊόντα, ενώ η ελληνική εκδοχή της «Μεσογειακής διατροφής» αποτελείται από προϊόντα τα οποία παράγονται στην Ελλάδα και διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνή­θειες των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα.


Η «Μεσογειακή διατροφή» δεν αποτελεί ένα απλό καύχημα των Ελ­λήνων, αλλά απόφαση μιας ομόφω­νης διεθνούς επιστημονικής άποψης, η οποία υποστηρίζει ότι η παραδο­σιακή διατροφή των χωρών της Με­σογείου είναι η πιο υγιεινή από όλες τις δυτικές δίαιτες.


ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Το ελαιόλαδο, προϊόν απολύτως φυσικό, αποτελεί τη βασικότερη πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή διατροφή και έχει απο­δειχτεί άκρως ευεργετικό για την υγεία μας.


ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ -ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα όσπρια, πάλι, συν­δυασμένα με το ελαιόλαδο δεν πε­ριέχουν καθόλου χοληστερίνη και ενισχύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ οι ξηροί καρποί, με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν αλάτι και συντηρητικά, εξουδετερώνουν τα κεκορεσμένα λίπη των άλλων τροφί­μων. Βέβαια, πρέπει να είμαστε συγ­κρατημένοι σχετικά με την κατανά­λωση τους, γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες.


ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ: Η συγκεκριμένη ομάδα περιλαμβάνει το ψωμί ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά ολικής αλέσε­ως, το αποφλοιωμένο ρύζι, τις πατά­τες και τα δημητριακά ολικής αλέσε­ως και όχι επεξεργασμένων και επει­δή αποτελεί τη βασική ομάδα τροφί­μων, σχηματικά, βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας. Ακόμη, σε αυτή την ομάδα σημαντικό ρόλο παίζουν οι φυτικές ίνες, αφού έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανι­σμό. Συγκεκριμένα, βοηθούν στη λει­τουργία του εντέρου και στη ρύθμι­ση του σακχαρώδους διαβήτη, κατα­πολεμούν τη δυσκοιλιότητα και μει­ώνουν την απορρόφηση της χολη­στερίνης και των υδατανθράκων στα τρόφιμα. Ακόμη, περιέχοντας ελάχι­στες θερμίδες ενδείκνυνται για όσους κάνουν δίαιτα, αφού προκαλούν μα­κροχρόνιο κορεσμό.


ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη Β12 και αποτελεί άριστη πηγή ζωικής πρωτεΐνης, αλλά πρέπει να κατανα­λώνεται σε μικρές ποσότητες και σε μεγάλα διαστήματα, εξαιτίας της υψηλής χοληστερίνης και των κεκο­ρεσμένων λιπών που περιέχει.


ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: Τα γαλακτο­κομικά είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, αλλά εάν τα καταναλώνου­με σε πλήρη μορφή, περιέχουν αρκε­τές θερμίδες, χοληστερίνη και κεκο­ρεσμένα λιπαρά οξέα. Παρ όλα αυτά όμως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που βρίσκονται στα συστατικά του γάλα­κτος βοηθούν στην ανάπτυξη του σκελετού, καθώς και στην υγεία του δέρματος.


ΑΒΓΑ: Μπορεί να είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, αλλά εξαιτίας της υψηλής χοληστερίνης που περιέρχεται στον κρόκο τους, πρέπει να καταναλώνον­ται με μέτρο.


ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: Ζάχαρη, μέλι και γλυκά αποτελούν μία προαι­ρετική επιλογή, αφού είναι πλούσια σε θερμίδες. Όσο για την κατανάλω­ση τους, αυτή πρέπει να γίνεται σπά­νια και σε ελάχιστες ποσότητες.


ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ: Προτείνονται για συχνότερη κατανάλωση από ό,τι το κόκκινο κρέας, αφού περιέχουν λιγό­τερη ποσότητα σε κεκορεσμένα λίπη και χοληστερίνη.


ΨΑΡΙΑ: Άκρως θρεπτικά και υγι­εινά, περιέχουν πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία προστα­τεύουν από αρτηριοσκλήρυνση και καρδιολογικά προβλήματα, ενώ αποτελούν την υγιεινότερη πηγή ζωικής πρωτεΐνης.

Από το περιοδικό «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ» 26.3.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: