Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Το Ε της ασφάλειας !

Ποτέ ένα απλό γράμμα δεν προκάλεσε τόσες πολλές συζητήσεις, σχετικά με το ρόλο του στη διατροφή μας! Ο λόγος για τα περίφημα Ε –τα πρόσθετα τροφίμων- και τους σύγχρονους μύθους που τα συνοδεύουν.

Τι είναι: Τα Πρόσθετα Τροφίμων είναι ουσίες –πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στη φύση- που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, συντελώντας στη διατήρηση της διατροφικής αξίας τους και στην αύξηση του χρόνου ασφαλούς κατανάλωσής τους, χωρίς να υπάρξουν αλλοιώσεις. Παράλληλα, συμβάλλουν στη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισης, στην ευκολία της προετοιμασίας και στην ύπαρξη μεγαλύτερης ποικιλίας τροφών.

Τι σημαίνει το Ε: Το Ε, που χαρακτηρίζει όλα τα Πρόσθετα Τροφίμων, ΔΕΝ είναι, όπως αναφέρθηκε κάποτε, «σύμβολο του Σατανά»! Προέρχεται από το αρχικό Ε της Ευρώπης και σημαίνει, απλώς, (Ε)υρωπαϊκή Κωδικοποίηση! Είναι, δηλαδή, ένας «κώδικας», που πιστοποιεί ότι, το συγκεκριμένο Πρόσθετο έχει περάσει την ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), προκειμένου να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε όποια ετικέτα, λοιπόν, διαβάζετε Ε, να ξέρετε ότι πρόκειται για το κωδικό όνομα μίας φυσικής ή συνθετικής, απόλυτα εγκεκριμένης και συμβατής με τα τρόφιμα ουσίας. Άλλωστε, ο φορέας που εγγυάται την ασφάλεια της χρήσης του για την υγεία μας, είναι, όχι μόνο ο πλέον αρμόδιος, αλλά και ο σχολαστικότερος, αφού διερευνά πάντα με μεγάλη προσοχή, κάθε αναφορά που δημιουργεί υποψίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων μας.

Μύθοι και αλήθειες: Όπως πολλά, ευρύτατα διαδεδομένα και δημοφιλή «προϊόντα», έτσι και τα Πρόσθετα Τροφίμων έχουν γίνει, κατά καιρούς, αντικείμενα μεγάλης διαμάχης και παραφιλολογίας! Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά της ασπαρτάμης και των αναψυκτικών. Η ασπαρτάμη, λόγου χάρη, η τεχνητή γλυκαντική ουσία που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε «απαγορευμένες» λιχουδιές, χωρίς να προσθέτουμε περιττές θερμίδες στη διατροφή μας, κατηγορήθηκε κάποτε ότι είναι έως και καρκινογόνα. Σήμερα, όμως, τόσο η ίδια η EFSA, όσο και περισσότερες από 200 (!) επιστημονικές έρευνες, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν προκαλεί καρκίνο και, άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν οι οδηγίες σχετικά με τη χρήση της – η οποία θεωρείται απόλυτα ασφαλής για όλους (με εξαίρεση όσων πάσχουν από φαινυλκετονουρία). Αντίστοιχα, τα αναψυκτικά κατηγορήθηκαν κάποτε ότι περιέχουν υπερβολικά πολλά πρόσθετα και, κυρίως, συντηρητικά. Στην πραγματικότητα, όμως, περιέχουν πολύ λιγότερα από όσα νομίζουμε! Σε γνωστό αναψυκτικό τύπου cola, για παράδειγμα, δεν περιέχονται καθόλου συντηρητικά, δεδομένου ότι η σύστασή του είναι τέτοια που δεν απαιτεί τη χρήση τους.

Τα Ε της φύσης: Εσείς, ξέρατε ότι το Ε300 δεν είναι παρά η πασίγνωστη και πολύτιμη βιταμίνη C; Μάθετε, λοιπόν, ότι, αν το μήλο ήταν «συσκευασμένο» προϊόν, η ετικέτα του θα περιείχε τουλάχιστον 11, διαφορετικά Ε! Οξικό Οξύ (Ε260), Καροτένιο (Ε160α), Ανθοκυανίνη (Ε163), Ασκορβικό Οξύ ή βιταμίνη C (Ε300), Ταρταρικό Οξύ (Ε334), Νιασίνη (Ε375), Κιτρικό Οξύ (Ε330), Ηλεκτρικό Οξύ (Ε363), L-Κυστεϊνη (Ε920), Ριβοφλαβίνη (Ε101), Μηλικό οξύ (E296),

Νιασίνη ή βιταμίνη Β3 (Ε375).

Ευχαριστούμε την κα Ντορίνα Σιαλβέρα, MSc, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. www.nutrimed.gr

Πηγή:

http://www.healthierworld.gr/portal/cc7146d26842552e/92049debbe566ca5/05a8f6355912b488/bb0048ad5f732029.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: