Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΤΗ



ΑΦΕΛΕΙΣ

στα δίχτυα απατεώνων


«Συγχαρητήρια, μόλις κερ­δίσατε...». Πόσες και πό­σες φορές δεν σας έχει τύχει κι εσάς να μπαίνετε σε μια συγκεκριμένη σελίδα στο διαδίκτυο και εκεί που διαβάζετε κάτι, ή πριν καν προλάβετε, να εμφανίζεται στην οθόνη ένα μικρό παράθυρο που να σας ενημερώνει με μεγάλο ενθου­σιασμό και με γραφικά που βγάζουν μάτι ότι είστε τυχεροί και ότι κερδί­σατε διάφορα, από δώρα μέχρι και επιταγές, είτε απλώς επειδή ανοίξατε το παράθυρο, είτε ακολουθώντας κά­ποια διαδικασία.


Πολλές φορές, μάλιστα, το γραφικό επενδύεται και με μουσική. Οι περισσότε­ροι αδιαφορούν και δεν ασχολούνται με τα ενοχλητικά μηνύματα, πολλά από τα οποία είναι απάτη.


Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα δέ­χτηκε και ένας Έλληνας, μέσω του οποίου ενημερωνόταν ότι κέρδισε σε διεθνή ΛΟΤΑΡΙΑ το χρηματικό ποσό των δύο εκατομμυ­ρίων (2.000.000) δολαρίων, όπου για να εκταμιευθούν και να του αποσταλεί η επι­ταγή αρχικά έπρεπε να πληρώσει διάφορα διαδικαστικά έξοδα και να αποστείλει 400 ευρώ σε άτομο που βρισκόταν στο εξωτερι­κό.


Μετά την καταγγελία του «τυχερού εκα­τομμυριούχου» στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατόπιν ψηφιακής ανάλυ­σης των δεδομένων, εντοπίστηκε ομάδα ατόμων που μοναδικό σκοπό είχε να απο­σπά με απατηλό τρόπο (κέρδη σε διεθνή ΛΟΤΑΡΙΑ) διάφορα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστα άτομα, τα οποία ήλπιζαν σε είσπραξη υψηλών κερδών που δήθεν είχαν επιτύχει σε διαγωνισμούς.

Σε συντονισμένη επιχείρηση που οργανώθηκε, σε περιοχή των Αθηνών, εντοπίστηκε ένας εκ των δρα­στών (οι άλλοι δύο καταζητούνται), ο οποί­ος και συνελήφθη, ενώ παράλληλα αναζη­τούνται οι συνεργάτες του στο εξωτερικό μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργα­σίας (ΙΝΤΕΡΠΟΛ).

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ


Η μέθοδος που ακολούθησε η συγ­κεκριμένη σπείρα, εκμεταλλευόμενη την απελπισία των ανυποψίαστων θυ­μάτων από την οικονομική κρίση και την ανάγκη αυτών να βρουν με αυτόν τον τρόπο λύση στο οικονομικό τους πρόβλημα αποτελεί παγκόσμιο είδος απάτης με μεγάλο αριθμό θυμάτων και στη χώρα μας.


Οι συντονισμένοι έλεγχοι από τις αρ­μόδιες αρχές αλλά και η σωστή ενημέ­ρωση των πολιτών μπορεί να βάλει φρέ­νο σε τέτοιου είδους απάτες που βρί­σκουν πολύ πρόσφορο έδαφος στο διαδίκτυο. καθώς δύσκολα ελέγχεται ο κυβερνοχώρος - ή μήπως όχι:

Πηγή:
"ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: