Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Φτωχή η ανταπόκριση για το χρέος




Φτωχή η ανταπόκριση για το χρέος


Περιορισμένη είναι η ανταπόκριση, ειδικά των ανώτερων εισοδηματικών τάξεων και του επιχειρηματικού κόσμου, στον λογαριασμό που ανοίχθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Σε αντίθεση με την εντυπωσιακή κινητοποίηση που προκάλεσαν οι καταστροφικές φωτιές στην Πάρνηθα και στην Πελοπόννησο, όπου εφοπλιστές, επιχειρηματίες, τράπεζες, ιδρύματα και όχι μόνον προχώρησαν σε μεγάλες δωρεές προς το Ταμείο Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε για την ανακούφιση των πυροπαθών, σήμερα, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας δεν φαίνεται να συγκινεί. Περίπου ένα μήνα μετά την δημιουργία του λογαριασμού αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημοσίου χρέους, κανένα... «μεγάλο όνομα» δεν έχει προχωρήσει σε σημαντική δωρεά και η πρωτοβουλία δεν φαίνεται ικανή να αποκτήσει δυναμική.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους πυροπαθείς, μόνο τις πρώτες ημέρες, συγκεντρώθηκαν δωρεές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο τέλος της προσπάθειας είχαν αποταμιευθεί περί τα 200 εκατ. ευρώ. Τότε ανταποκρίθηκαν περίπου 100.000 πολίτες, επιχειρήσεις και ιδρύματα.

Για την έως τώρα κίνηση του λογαριασμού για την απόσβεση του δημοσίου χρέους, ο οποίος δέχεται καταθέσεις από τις 5 Μαρτίου, η ΤτΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία. Στελέχη εμπορικών τραπεζών, ωστόσο, αναφέρουν στην «Κ» ότι η κίνηση είναι υποτονική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τη μαζική ανταπόκριση που ακολούθησε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Προσθέτουν δε ότι σημαντική ανταπόκριση υπάρχει μόνο από ιδιώτες, ακόμη και συνταξιούχους, αλλά όχι από εταιρείες και νομικά πρόσωπα, γεγονός το οποίο έχει αποτέλεσμα το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής να είναι μικρό.

Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: Αδιαφορούν οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος για το δημόσιο χρέος και τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας; Πριν δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε τα περί αξιοποίησης των 200 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν μετά τις φωτιές. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν 198 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και οι τόκοι ύψους 10 εκατ. ευρώ, το συνολικό διαθέσιμο κεφάλαιο έφτασε τα 208 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 6,7 εκατ. ευρώ διατέθηκαν το 2007, κεφάλαια 53 εκατ. ευρώ διατέθηκαν το 2008, ενώ το 2009 αξιοποιήθηκαν μόλις 16,6 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 133 παραμένουν ακόμα στον τόκο. Οπως πάντα, οι «αρμόδιοι» αποδείχθηκαν πρώτοι σε «ευαισθησία», μεγάλες ιδέες, σχέδια και δηλώσεις, κυρίως για τη δημιουργία εντυπώσεων και από εκεί και πέρα, στη φάση της υλοποίησης, επικράτησαν η αδράνεια και το χάος του Δημοσίου.

Χωρίς αμφιβολία η συμβολική αυτή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων είναι θετική. Ωστόσο, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η απουσία ευαισθησίας και πατριωτισμού, αλλά η απουσία ελάχιστης αποτελεσματικότητας και η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. Η δεινή δημοσιονομική κατάσταση που έχει φέρει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβολικές κινήσεις καλής θέλησης και με την εθελοντική πρόσθετη εισφορά πολιτών που υπερφορολογούνται για τα πάντα.

Ο λογαριασμός

Για την ιστορία, αλλά και για πρακτικούς λόγους –για όσους, δηλαδή, τυχόν ενδιαφέρονται– θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τη σχετική Πράξη του διοικητή της ΤτΕ, δημιουργήθηκε και τηρείται στην κεντρική τράπεζα λογαριασμός για τη συγκέντρωση ποσών από ενδιαφερομένους, σε εθελοντική βάση, που θα διατίθενται αποκλειστικά για την απόσβεση του δημοσίου χρέους της χώρας. Ο λογαριασμός δέχεται καταθέσεις από τις 05.03.2010 στο κεντρικό κατάστημα, στα υποκαταστήματα, στις θυρίδες και στα πρακτορεία της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς και στο σύνολο του δικτύου των εμπορικών τραπεζών, χωρίς επιβάρυνση.

Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων σημειώνεται ότι ο ανωτέρω λογαριασμός έχει κωδικό ΙΒΑΝ GR 04 010 0024 0000000026132462 και SWIFT/BIC BNGRGRAA. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Τμήμα Δημοσίων Οργανισμών στα τηλέφωνα 210-32.02.716 & 210-32.03.376.

Του Γιαννη Παπαδογιαννη / g.papadogiannis@gmail.com

ΠΗΓΗ:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_03/04/2010_396486

Δεν υπάρχουν σχόλια: