Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Παιδί και κατοικίδια




Τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν κοντά σε κατοικίδια ζωάκια αναπτύσσονται αρμονι­κότερα, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι δημοφιλή μεταξύ των συνομηλίκων τους και βρίσκουν ευκολότερα λύσεις στα προβλήματα τους, λένε οι επιστήμονες, και αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την απόκτηση ενός τετραπόδου ή δίποδου φίλου στο σπίτι.


Oι οικογένειες περνούν πολύ περισσότερο χρό­νο μαζί αφού αποκτή­σουν ένα κατοικίδιο, σύμφωνα με μελέτες, καθώς οι τετράποδοι φί­λοι αποτελούν ένα ευχάριστο σημείο επικέντρωσης του εν­διαφέροντος των μελών της οι­κογένειας και φιλικής συζήτησης.


Η συντροφιά των ενηλίκων με τα κατοικίδια προσφέρει μετρήσιμα οφέλη υγείας (π.χ. λιγότερα καρ­διακά νοσήματα), ενώ στα μικρά παιδιά τα οφέλη επικεντρώνονται κυρίως στη σταδιακή δια­μόρφωση του χαρακτήρα τους.


Το παιδί παίρνει ένα μεγάλο μάθημα αγάπης, αλληλοβοήθειας, συμπαράστασης, φιλίας που δεν ζητάει ανταλλάγματα. Αποκτά κοινωνικότητα, αυτο­πεποίθηση, γίνεται δημοφιλές. Μαθαίνει να είναι υπεύθυνο. Παίρνει το πρώτο μάθημα επι­βίωσης. Μοιράζεται. Γίνεται λιγότερο επιθετικό και εγωκεντρικό. Αντιλαμβάνεται καλύτερα τη γλώσσα του σώματος.


Η επαφή που αναπτύσσει με το κατοικίδιο του έχει και θερα­πευτική αξία, π.χ. σε διάφορες ασθένειες δέχεται συμπαρά­σταση που λειτουργεί θετικά για την υγεία του. Προσφέρει στο παιδί άσκηση και παιχνίδι. Μαθαίνει να έχει σεβασμό σε όλα τα πλάσματα.


TIP

Τα κατοικίδια δεν θα πρέπει να αντιμε­τωπίζονται ως παιχνί­δια ή ως μέσο εκτόνω­σης και πειραμάτων στα χέρια των παιδιών μας.

Άγχος αποχωρισμού


Αν ο σκύλος μας γα­βγίζει όταν απου­σιάζουμε από το σπί­τι, διαλύει τα πάντα και μα-σουλάει από παπούτσια μέχρι και... τραπέζια προκαλώντας χάος στον χώρο, ίσως πάσχει από άγχος αποχωρισμού. Αυτό το παθαίνουν οι σκύλοι που είναι προσκολλημένοι στους ιδιοκτήτες τους και αποτε­λούν το επίκεντρο της προ­σοχής όλων στο σπίτι.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το είδος συμπεριφοράς, θα χρειαστεί να αρχίσουμε μια πορεία απευαισθητοποίησης. Στην αρχή απλώς κάνουμε τις γνωστές κινήσεις που κάνουμε όταν φεύγουμε εκτός σπιτιού (παλτό, κλειδιά, γυαλιά, τσάν­τα κ.λπ.), αλλά χωρίς να φεύ­γουμε τελικά. Στη συνέχεια, φεύγουμε για ένα μόνο λεπτό και σταδιακά αυξάνουμε το χρόνο. Το άγχος αποχωρισμού συχνά χρειάζεται να αντιμε­τωπιστεί με φάρμακα. Οι ει­δικοί εκπαιδευτές σκύλων και οι κτηνίατροι μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ: www.filozoiki.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΖΩΩΝ: www.gawf.org.uk

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ: www.stray.gr

ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: www.koth.gr


Πηγή:

Περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση"

Δεν υπάρχουν σχόλια: