Αρκετά δελτία μετέδωσαν προχθές αποσπάσματα από το βίντεο που είχε τραβηχθεί από ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι στο Ιράκ το καλοκαίρι του 2007 και που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Wikileaks. Οπως φαίνεται και ακούγεται στο βίντεο, μια ομάδα ανδρών βαδίζει αμέριμνα στον δρόμο, σε ένα προάστιο της Βαγδάτης. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας νεαρός φωτογράφος που κρατά μια φωτογραφική μηχανή με τηλεφακό. Ο πιλότος νομίζει ότι πρόκειται για εκτοξευτήρα ρουκετών κι έτσι ζητεί από το κέντρο επιχειρήσεων την άδεια να επιτεθεί. Ακούγονται τα πολυβόλα του ελικοπτέρου και οι πεζοί σωριάζονται στο έδαφος. Σε λίγο ένα φορτηγάκι έρχεται να παραλάβει τους τραυματίες, αλλά δέχεται και αυτό επίθεση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο παιδιά που επέβαιναν σ’ αυτό. Ανατριχιαστικός είναι και ο διάλογος των Αμερικανών στρατιωτών που, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Wikileaks, θυμίζει εφήβους που παίζουν ένα πολεμικό βιντεογκέιμ. «Πρόβλημά τους (των Ιρακινών) αν φέρνουν τα παιδιά στη μάχη»: έτσι σχολιάζεται η εικόνα των αιμόφυρτων παιδιών.
Αν η είδηση δεν συνοδευόταν από αυτά τα τρομακτικά πλάνα, θα είχε περάσει απαρατήρητη, αφού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν ο θάνατος αμάχων έχει γίνει ρουτίνα. Αν ανάμεσα στους 12 νεκρούς εκείνης της επίθεσης δεν ήταν και δύο εργαζόμενοι στο πρακτορείο Reuters, ο 22χρονος και ταλαντούχος, όπως λένε, φωτογράφος και ο 40χρονος οδηγός του, και πάλι η είδηση ίσως να κατέληγε στα ψιλά, ακόμα και αν διαθέταμε τις ίδιες συγκλονιστικές εικόνες.
Η διαρροή που συνεπάγεται και πολύ μεγάλο ρίσκο εκ μέρους των στρατιωτικών που δημοσιοποίησαν το βίντεο, του οποίου η γνησιότητα δεν αμφισβητήθηκε από το Πεντάγωνο, έθεσε ξανά επί τάπητος το μέγα ζήτημα της ηθικής και της νομιμότητας του πολέμου στο Ιράκ. Μια αληθινή μάχη, με αληθινό αίμα και ατιμώρητους ενόχους.
Ολα τα λουλούδια ανθίζουν, λοιπόν, στον ιντερνετικό κάμπο: και αυτά που φλερτάρουν με την κερδοσκοπία αλλά και αυτά που προσπαθούν να φέρουν στο φως την αλήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου