Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη, όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη Γη. Στην αρχαία Αίγυπτο με την ανατολή του πολιτισμού άρχισε να παρασκευάζεται και το ψωμί. Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας, οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς και αργότερα έμαθαν να τους καβουρδίζουν.
Το πρώτο αλεύρι δεν είχε καμιά ομοιότητα με το σημερινό. Ήταν αλεύρι από καβουρδισμένους ή αποξηραμένους σπόρους που είχαν τριφτεί ή κοπανιστεί ανάμεσα σε δυο λείες πέτρες. Αργότερα, έμαθαν να ανακατεύουν αυτό το πρωτόγονο αλεύρι με νερό και να παρασκευάζουν τους πρώτους χυλούς που είναι οι πραγματικοί πρόγονοι του σημερινού ψωμιού. Στη συνέχεια έμαθαν να φτιάχνουν πιο πηχτούς χυλούς, τους οποίους έψηναν απευθείας στη φωτιά ή τους άπλωναν μέσα σε πυρακτωμένους λίθους. Τα πρώτα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πήλινα ταψιά.
Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ωστόσο, τα θρεπτικά, βασικά τρόφιμα γενικά δεν παρέχουν από μόνα τους μια πλήρη σειρά των θρεπτικών ουσιών. Έτσι, άλλα τρόφιμα πρέπει να προστεθούν στη διατροφή για να αποτρέψουν τον υποσιτισμό.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Η διατροφική σύσταση των διάφορων ειδών ψωμιού ποικίλλει ελαφρώς και κυρίως εξαρτάται από την επεξεργασία που έχει υποστεί το αλεύρι. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλεύρι ολικής άλεσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε πρωτείνες, φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
Τα κατά καιρούς διατροφικά σκάνδαλα έχουν στρέψει το καταναλωτικό κοινό στις μέρες μας να προτιμάει το ψωμί βιολογικής καλλιέργειας.
Το μυστικό της συντήρησης αυτού του ψωμιού είναι η "προστατευόμενη ατμόσφαιρα" στην οποία είναι συσκευασμένο. Η μέθοδος αυτή διατηρεί τον αέρα και την υγρασία, αλλά εμποδίζει την ανάπτυξη των βακίλων στο ψωμί. Το βιολογικό ψωμί δεν έχει μαγιά και είναι φτιαγμένο με βιολογικό αλεύρι, αλεσμένο σε πετρόμυλο, και προζύμι και κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, όπως φραντζόλες και ψωμάκια ολικής, ντίνκελ, πολύσπορα, ψωμί για σάντουιτς, σταφιδόψωμα (μικρά και μεγάλα) και καρυδόψωμα.
"Ραδιοτηλεόραση"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου