Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ




Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη, όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη Γη. Στην αρχαία Αίγυπτο με την ανατολή του πολιτισμού άρχισε να πα­ρασκευάζεται και το ψωμί. Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας, οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς και αργότερα έμαθαν να τους καβουρδίζουν.


Το πρώτο αλεύρι δεν είχε καμιά ομοιότητα με το σημερινό. Ήταν αλεύρι από καβουρδισμένους ή αποξη­ραμένους σπόρους που είχαν τρι­φτεί ή κοπανιστεί ανάμεσα σε δυο λείες πέτρες. Αργότερα, έμαθαν να ανακατεύουν αυτό το πρωτόγονο αλεύρι με νερό και να παρα­σκευάζουν τους πρώτους χυλούς που είναι οι πραγματικοί πρόγονοι του σημερινού ψωμιού. Στη συνέ­χεια έμαθαν να φτιάχνουν πιο πη­χτούς χυλούς, τους οποίους έψηναν απευθείας στη φωτιά ή τους άπλω­ναν μέσα σε πυρακτωμένους λί­θους. Τα πρώτα σκεύη που χρησι­μοποιήθηκαν ήταν πήλινα ταψιά.


Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ωστόσο, τα θρεπτικά, βασικά τρόφιμα γενικά δεν παρέχουν από μόνα τους μια πλήρη σειρά των θρε­πτικών ουσιών. Έτσι, άλλα τρόφιμα πρέπει να προστε­θούν στη διατροφή για να αποτρέψουν τον υποσιτισμό.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ


Η διατροφική σύσταση των διά­φορων ειδών ψωμιού ποικίλλει ελαφρώς και κυρίως εξαρτάται από την επεξεργασία που έχει υποστεί το αλεύρι. Όσο μεγαλύ­τερη είναι η περιεκτικότητα σε αλεύρι ολικής άλεσης, τόσο με­γαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε πρωτείνες, φυτικές ίνες, μεταλλι­κά άλατα και βιταμίνες του συμ­πλέγματος Β.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ


Τα κατά καιρούς διατροφικά σκάν­δαλα έχουν στρέψει το κατανα­λωτικό κοινό στις μέρες μας να προτιμάει το ψωμί βιολογικής καλλιέργειας.


Το μυστικό της συντήρησης αυτού του ψωμιού είναι η "προστα­τευόμενη ατμόσφαιρα" στην οποία είναι συσκευασμένο. Η μέθοδος αυτή διατηρεί τον αέρα και την υγρασία, αλλά εμποδίζει την ανάπτυξη των βακίλων στο ψωμί. Το βιολογικό ψωμί δεν έχει μαγιά και είναι φτιαγμένο με βιολογικό αλεύρι, αλεσμένο σε πετρόμυλο, και προζύμι και κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, όπως φραντζό­λες και ψωμάκια ολικής, ντίνκελ, πολύσπορα, ψωμί για σάντουιτς, σταφιδό­ψωμα (μικρά και μεγάλα) και καρυδόψωμα.

Πηγή:
"Ραδιοτηλεόραση"

Δεν υπάρχουν σχόλια: