Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Τα κακά μαντάτα από Βρυξέλλες άγχωσαν τον Σαμαρά


FOSPHOTOS / Παναγιώτης Τζάμαρος
Αυστηρές παρατηρήσεις και συστάσεις να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός στους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Χαστούκια αναμένονται στο Eurogroup


Ό,τι κι αν λέει η κυβέρνηση, το κλίμα είναι βαρύ, και μάλιστα ο τόνος της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες. δεν απέχει από το περσινό «Όλα τα μέτρα αλλιώς έξω από το ευρώ». Πουλάκι του Μαξίμου είπε ότι ο Σομαράς δέχεται εισηγήσεις να τα σπάσει με την τρόικα γιατί αλλιώς ο λογαριασμός θα είναι βαρύς.

Άλλωστε με τέτοια στάση πληρωμών στο εσωτερικό (πρωτογενές πλεόνασμα) τη βγάζει ώς τα τέλη Γενάρη, όπότε υπάρχουν λήξεις ομολόγων άνω των 8 δισ. ευρώ, τις οποίες χωρίς νέα «βοήθεια» δεν μπορεί να αποπληρώσει, ενώ η τρόικα αμφισβητεί όλα τα σενάρια νέων εσόδων καθώς ξέρει ότι είναι από στρώματα των οποίων η φοροδοτική ικανότητα έχει εξανεμιστεί ήδη. Ισχύουν λοιπόν τα περί «μιλίων και δισ.» καθώς το 1,5-2,9 δισ. αφορά τα τωρινά μέτρα, ενώ η συζήτηση έξω έχει ήδη αλλάξει πίστα και αφορά το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό του 2014.


Τα μηνύματα από το εξωτερικό προκαλούν άγχος στο Μαξίμου


Αφού ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κατέστησε σαφές προς όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις να ολοκληρώσουν άμεσα τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα προκειμένου την Παρασκευή με την επιστροφή από το Εurogroup η ελληνική πλευρά να εμφανιστεί έτοιμη.

Μάλιστα, φέρεται να μην δέχθηκε καμία δικαιολογία, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να είναι απόλυτα συνεπής στα όσα έχει δεσμευθεί έναντι των πιστωτών.
Και αυτό, για να έχει και ίδιος ένα ισχυρό διαπραγματευτικό επιχείρημα έναντι των πιστωτών, προτάσσοντας την άποψη, ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει απόλυτα τις δεσμεύσεις της και άρα και οι δανειστές πρέπει να πράξουν το ίδιο από την δική τους πλευρά.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να παραμείνει ανοικτό μόνο το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 ώστε και οι εκπρόσωποι των δανειστών να μην έχουν πλέον καμία δικαιολογία για να καθυστερούν.

Δευτερευόντως ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης του Εurogroup στις 22 Νοεμβρίου ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις ειδικά για τα τα 4 ορόσημα – προαπαιτούμενα.

Ωστόσο αγκάθι παραμένουν τα ΕΑΣ όπου κύκλοι του υπουργείου Άμυνας σημειώνουν ότι η κυβέρνηση και εδώ, όπως και στο θέμα της κατάθεσης του προϋπολογισμού, θα πρέπει να προχωρήσει μονομερώς και να περιμένει τις όποιες αντιδράσεις της τρόικας, αφού χρόνος για συμφωνία δεν υπάρχει.

Στις συνομιλίες που είχε ο κ. Σαμαράς, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής του Euroworking group Τόμας Βίζερ ότι «μας χωρίζουν μίλια και διαπραγματεύσεις» και πως η αξιολόγηση αναμένεται να τελειώσει «μετά τις διακοπές του σκι (σσ. δηλαδή τον Φεβρουάριο), απαίτησε να τον ενημερώσουν πλήρως οι υπουργοί του σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με την τρόικα.


Εξάλλου, το κλίμα στις Βρυξέλες και στο Βερολίνο δεν είναι το καλύτερο, καθώς υπάρχει η εκτίμηση στους κύκλους των πιστωτών, ότι η Αθήνα επιδεικνύει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αυτό έδειξε και η τοποθέτηση του Βίζερ που αποτελεί και τον άνθρωπο – «κλειδί» για τα όσα συζητούνται στο Eurogroup.

Αποδέκτες του μηνύματος του Πρωθυπουργού ήταν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

(με πληροφορίες από naftemporiki.gr, vima.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: