Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Το μεγάλο ψέμα για την Φουκουσίμα



«Ήταν ένα ψέμα. Δεν είναι υπό έλεγχο», τόνισε ο Κοϊζούμι, επικαλούμενος ως παράδειγμα τις αμφισβητούμενες σε μεγάλο βαθμό προσπάθειες της Tepco να φτιάξει το μεγαλύτερο στον κόσμο «τείχος πάγου» για να εμποδίσει τα υπόγεια ύδατα να περάσουν στα θεμέλια των αντιδραστήρων που υπέστησαν ζημιές και να μολυνθούν
«Το Τόκιο είπε ψέματα για τη Φουκουσίμα για να πάρει τους Ολυμπιακούς του 2020»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, ισχυρίζεται ότι η διαβεβαίωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ότι όλα είναι «υπό έλεγχο» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011 ήταν ένα ψέμα ώστε να γίνει η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.
Ο Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, από τους πιο δημοφιλείς πρωθυπουργούς κατά τη διάρκεια της θητείας του (2001-2006), μετατράπηκε σε έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 που προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Tepco στη Φουκουσίμα - η χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ. το 1986.
Σημειώνεται ότι ο Άμπε διαβεβαίωσε πως ο σταθμός της Φουκουσίμα είναι ασφαλής, κατά την ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2013 προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που υπήρχαν για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο. Το σχόλιό του είχε επικριθεί αρκετά και τότε.
«Ήταν ένα ψέμα. Δεν είναι υπό έλεγχο», τόνισε ο Κοϊζούμι, επικαλούμενος ως παράδειγμα τις αμφισβητούμενες σε μεγάλο βαθμό προσπάθειες της Tepco να φτιάξει το μεγαλύτερο στον κόσμο «τείχος πάγου» για να εμποδίσει τα υπόγεια ύδατα να περάσουν στα θεμέλια των αντιδραστήρων που υπέστησαν ζημιές και να μολυνθούν.
«Λένε συνέχεια ότι μπορούν να το κάνουν, αλλά δεν μπορούν», εξήγησε ο Κοϊζούμι. Οι ειδικοί λένε ότι η διαχείριση του σχεδόν ενός εκατομμυρίου τόνων ραδιενεργού ύδατος που βρίσκεται αποθηκευμένο σε δεξαμενές στον σταθμό της Φουκουσίμα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Ο Κοϊζούμι πρόσθεσε επίσης ότι «ντρέπεται» που πίστεψε τους ειδικούς οι οποίοι τον διαβεβαίωναν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή, καθαρή και ασφαλής.
Μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, προσθέτει ο Κοϊζούμι, «μελέτησα τη διαδικασία, την πραγματικότητα και την ιστορία της εισαγωγής της πυρηνικής ενέργειας και αισθάνθηκα ντροπή για τον εαυτό μου που πίστεψα σε τέτοια ψέματα».
Όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της Ιαπωνίας, οι οποίοι κάλυπταν περίπου το 30% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, έκλεισαν μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα και οι εταιρείες επιδιώκουν να ξανατεθούν σε λειτουργία αλλά αντιμετωπίζουν την επιφυλακτικότητα του κόσμου. Μόνον τρεις λειτουργούν τώρα.
Η κυβέρνηση του Άμπε έχει θέσει ως στόχο της οι πυρηνικοί σταθμοί να παράγουν το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα ως το 2030.
Μετά την τήξη του πυρήνα τριών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας σε μια ευρεία περιοχή στην ύπαιθρο, μολύνοντας το νερό, τα τρόφιμα και τον αέρα. Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κοντινές πόλεις.
ΠΗΓΗ: sdna.gr
http://www.reporter.com.cy/sports/other-sports/article/108197/-to-tokio-eipe-psemata-ga-ti-foykoysima-ga-na-parei-toys-olympiakoys-toy-2020-

Δεν υπάρχουν σχόλια: