Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Τέντυ Στάλλαρντ HoaxΤέντυ Στάλλαρντ Hoax
Η ιστορία του μαθητή Τέντυ Στάλλαρντ  και της δασκάλας που δεν τον συμπαθούσε καθόλου ώσπου ανακάλυψε το τραγικό μυστικό του
Μια συγκινητική ιστορία για ένα προβληματικό αγόρι με το όνομα Τέντυ Στάλλαρντ (Teddy Stoddard στο αρχικό αγγλικό κείμενο)  και της δασκάλας του της κας Τόμπσον που άλλαξε τη ζωή γύρω τους. Ο Τέντυ Στάλλαρντ ήταν ένα προβληματικό μικρό αγόρι που κάποια στιγμή δώρισε στη δασκάλα του  ένα παλιό άρωμα και ένα χειροποίητο βραχιόλι από ευγνωμοσύνη για την καλοσύνη της, και η ενέργεια αυτή γέννησε μια φιλία που άλλαξε ολόκληρη τη ζωή και στους δυό τους.
(Προέλευση της ιστορίας οι ΗΠΑ)
Διαβάστε το  κείμενο που δημοσιεύεται σε διάφορα ιστολόγια ή διακινείται μέσω e-mail από το 1999.
Μια δασκάλα δεν συμπαθούσε καθόλου ένα μαθητή της. Ώσπου ανακάλυψε το τραγικό μυστικό του
Πριν από πολλά χρόνια σε ένα Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής επαρχίας υπήρχε μια δασκάλα. Το όνομα της ήταν κυρία Τόμπσον.
Την πρώτη μέρα της καινούργιας σχολικής χρονιάς, στάθηκε μπροστά από τα παιδιά της πέμπτης τάξης, τους συστήθηκε και στη συνέχεια τους είπε ένα μεγάλο ψέμα. Όπως και οι περισσότεροι άλλωστε δάσκαλοι, κοίταξε τους μαθητές της και τους είπε ότι τους θα τους αγαπάει και θα τους προσέχει όλους το ίδιο.


Αλλά αυτό ήταν αδύνατον, γιατί εκεί στην μπροστινή σειρά, κάθονταν ένα μικρό αγόρι, ο Τέντυ Στάλλαρντ.
Η κυρία Τόμπσον είχε παρατηρήσει τον Τέντυ από την προηγούμενη χρονιά και δεν τον συμπαθούσε ιδιαίτερα. Δεν έπαιζε με τα άλλα παιδιά, δεν συμμετείχε στην τάξη, τα ρούχα του ήταν συνέχεια βρώμικα και σίγουρα δεν έκανε όσο συχνά έπρεπε μπάνιο.
Ο Τέντυ ήταν ένα παιδί που την δυσαρεστούσε όποτε τον έβλεπε για αυτό και απολάμβανε τις στιγμές που σχημάτιζε με τον κόκκινο στυλό της τα τεράστια Χ στα τετράδια του, έσβηνε τα λάθη του ή βαθμολογούσε με 6 και με 5 τις εργασίες του.
Στο σχολείο, όπου δίδασκε η κυρία Τόμπσον, ήταν υποχρεωμένη να ελέγχει το παρελθόν όλων των παιδιών που υπήρχαν στη τάξη της. Ακόμη και του μικρού Τέντυ. Έτσι όταν άνοιξε τα αρχεία του, την περίμενε μια μεγάλη έκπληξη.
Ο δάσκαλος που είχε τον Τέντυ στην πρώτη τάξη του Δημοτικού έγραφε για αυτόν: «Ο Τέντυ είναι ένα υπέροχο παιδί όλο χαμόγελο. Είναι οργανωτικός, μελετηρός και έχει καλούς τρόπους. Είναι μια έμπνευση για τα παιδιά που βρίσκονται γύρω του.»
Η δασκάλα που είχε τον Τέντυ στη Δευτέρα Δημοτικού έγραφε: «Είναι εξαιρετικός μαθητής, τον συμπαθούν πολύ οι συμμαθητές του αλλά ο ίδιος μοιάζει πολύ προβληματισμένος επειδή η μητέρα του πάσχει από μια ανίατη ασθένεια και η ζωή στο σπίτι του πρέπει να είναι πολύ δύσκολη.»
Η δασκάλα που τον δίδαξε στην Τρίτη Δημοτικού έγραφε: «Ο θάνατος της μητέρας του του στοίχισε πολύ. Ο ίδιος προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί, αλλά ο πατέρας του δεν του δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον. Η άσχημη κατάσταση στο σπίτι θα τον επηρεάσει πολύ σύντομα, αν δεν αλλάξει γρήγορα κάτι.»
Ο δάσκαλος του Τέντυ στην Τετάρτη Δημοτικού έγραφε: «Ο Τέντυ έχει παραιτηθεί και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το σχολείο. Δεν έχει πολλούς φίλους και πολλές φορές κοιμάται στην τάξη.»

Η κυρία Τόμπσον συνειδητοποίησε το πρόβλημα και αισθάνθηκε ντροπή για τον εαυτό της. Αισθάνθηκε ακόμη χειρότερα, όταν όλοι οι μαθητές της, της έφεραν χριστουγεννιάτικα δώρα τυλιγμένα με αστραφτερά περιτυλίγματα και όμορφες κορδέλες. Όλοι, εκτός από τον Τέντυ. Το δικό του δώρο ήταν αδέξια τυλιγμένο σε ένα βρώμικο, καφέ χαρτί που μάλλον πριν ήταν η σακούλα ενός παντοπωλείου.
Η κυρία Τόμπσον δυσκολεύτηκε να το ανοίξει. Τα περισσότερα παιδιά γέλασαν όταν έβγαλε από μέσα ένα βραχιόλι που είχε φτιάξει ο ίδιος με σπάγκο και πέτρες αλλά και ένα ανοιχτό, μισογεμάτο μπουκάλι με άρωμα. Σηκώθηκε από τη θέση της και σταμάτησε απότομα των γέλιο των παιδιών όταν φώναξε δυνατά πόσο πολύ της άρεσε το δώρο του. Στη συνέχεια φόρεσε το βραχιόλι και έριξε λίγο από το άρωμα στο χέρι της.
Ο Τέντυ έφυγε τελευταίος εκείνη τη μέρα από την τάξη. Βγαίνοντας από τη πόρτα γύρισε προς τη δασκάλα του και της είπε με θλιμμένη φωνή «Σήμερα κυρία μυρίζετε σαν τη μαμά μου!»
Η κυρία Τόμπσον έκλαψε πολύ εκείνη τη μέρα. Από τότε σταμάτησε να μαθαίνει τα παιδιά ανάγνωση, γραφή και αριθμητική. Αντ’ αυτού, άρχισε να τα διδάσκει.
Αγαπούσε όλα τα παιδιά αλλά έδινε ιδιαίτερη προσοχή στον μικρό Τέντυ. Κάθε φορά που τον βοηθούσε στα μαθήματα του, το μυαλό του έμοιαζε να ζωντανεύει. Όσο περισσότερο τον ενθάρρυνε, τόσο πιο γρήγορα απαντούσε στις ερωτήσεις της. Μέχρι το τέλος του έτους, ο Τέντυ είχε γίνει ένα από τα πιο έξυπνα παιδιά της τάξης και, παρά το ψέμα της ότι θα αγαπούσε όλα τα παιδιά το ίδιο, ο Τέντυ ήταν πλέον και επίσημα ο αγαπημένος της.
Την επόμενη χρονιά η κυρία Τόμπσον ανέλαβε πάλι την Πέμπτη Δημοτικού και έβλεπε τον Τέντυ μόνο στα διαλείμματα. Μια μέρα, προς το τέλος του έτους, βρήκε ένα σημείωμα κάτω από την πόρτα του σπιτιού της. Το σημείωμα είχε την υπογραφή του Τέντυ και έγραφε: «Είσαστε ακόμη η καλύτερη δασκάλα που είχα ποτέ στη ζωή μου».
Έξι χρόνια μετά η κυρία Τόμπσον έλαβε άλλο ένα σημείωμα, αυτή τη φορά με το ταχυδρομείο. Ήταν πάλι ο Τέντυ και της έγραφε ότι είχε τελειώσει τρίτος σε βαθμό το Λύκειο, αλλά εκείνη ήταν ακόμη η καλύτερη δασκάλα που είχε ποτέ στη ζωή του.
Τέσσερα χρόνια μετά, πήρε άλλη μια επιστολή από τον Τέντυ. Της έγραφε ότι είναι δύσκολα στο Πανεπιστήμιο αλλά πολύ σύντομα θα έπαιρνε το πτυχίο του και με καλό βαθμό. Τέλειωσε το γράμμα του γράφοντας ότι ακόμη εκείνη είναι η καλύτερη και η πιο αγαπημένη του δασκάλα που είχε ποτέ.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια άλλο ένα γράμμα από τον Τέντυ έκανε την εμφάνιση του στο ταχυδρομικό κουτί της κυρία Τόμπσον. Της έγραφε ότι αφού πήρε το πτυχίο του, αποφάσισε να προχωρήσει λίγο ακόμη τις σπουδές του. Τέλειωνε την επιστολή γράφοντας ότι παραμένει η καλύτερη και η αγαπημένη του δασκάλα. Αλλά αυτή τη φορά το όνομα με το οποίο υπέγραφε ήταν διαφορετικό: Δρ. Θίοντορ Φ. Στάλλαρντ
Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Η κυρία Τόμπσον πήρε ακόμη ένα γραμμα από τον Τέντυ εκείνη την άνοιξη. Της έγραφε ότι είχε βρει μια κοπέλα και επρόκειτο να την παντρευτεί. Της έλεγε ότι ο πατέρας του είχε πεθάνει μερικά χρόνια πριν και αναρωτιόταν αν θα μπορούσε εκείνη, να καθίσει στη θέση που κάθεται η μητέρα του γαμπρού. Φυσικά εκείνη το έκανε..
Πήγε στο γάμο φορώντας στο χέρι εκείνο το βραχιόλι από πέτρες που της είχε κάνει δώρο ο Τέντυ και φορώντας το άρωμα που του θύμιζε τη μητέρα του.
Την στιγμή που ο Δρ. Στάλλαρντ την αγκάλιασε της ψιθύρισε στο αυτί: «Σας ευχαριστώ, κυρία Τόμπσον, γιατί πιστέψατε σε μένα. Σας ευχαριστώ τόσο πολύ γιατί με κάνατε να αισθανθώ σημαντικός και μου δείξατε πως μπορώ να κάνω τη διαφορά».
Η κυρία Τόμπσον με δάκρυα στα μάτια του απάντησε: «Τέντυ, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Εσύ είσαι αυτός που μου έμαθε ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά. Δεν ήξερα πώς να διδάξω τους μαθητές μου μέχρι που σε γνώρισα.»
Βοηθήστε να διαδοθεί ένα πολύ όμορφο μήνυμα, κοινοποιώντας το άρθρο στους φίλους σας.  Προσπαθήστε να μην κρίνετε από το περιτύλιγμα και μην υποτιμάτε ποτέ μα ποτέ την δύναμη που έχετε και που μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων γύρω σας.

Προέλευση της ιστορίας:


Αυτή η συγκινητική ιστορία είναι ένα φανταστικό δημιούργημα: Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας Τέντυ Στάλλαρντ (Teddy Stoddard στο αρχικό αγγλικό κείμενο)   του οποίου άλλαξε την ζωή μια εξαιρετική δασκάλα η κα Τόμπσον
Αυτό το έργο φαντασίας προέρχεται από ένα κείμενο της Elizabeth Silance Ballard που το έγραψε το 1974 και τυπώθηκε εκείνη τη χρονιά στο περιοδικό Homelife - ένας οικογενειακό περιοδικό της εκκλησίας των Βαπτιστών στις ΗΠΑ-, όπου και καταχωρήθηκε ως μυθοπλασία και παρουσιάστηκε ως τέτοια και όχι ως προσωπική εμπειρία της συγγραφέως. Παρά το γεγονός ότι η Ballard έστησε την μυθοπλασία της με βάση κάποιες από τις λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής, έχει εκφράσει την απογοήτευση της ότι στη συνέχεια το φανταστικό έργο της εμφανίστηκε και συνεχίζει να κυκλοφορεί σαν μια αληθινή ιστορία:
Φτάνοντας στο νέο σπίτι της στο Rockingham, N.C., στενοχωρήθηκε να ακούσει ότι η ιστορία συνέχιζε να κυκλοφορεί ως πραγματικό γεγονός. "Νομίζω ότι είναι απολύτως λάθος που το κάνουν αυτό."
"Ανακάλυψα ανθρώπους να την χρησιμοποιούν στα βιβλία τους, σαν τάχατες να συνέβη σε αυτούς. Στη δεκαετία του '80 άκουσα τον Robert Schuller (ραδιοφωνικός δημοσιογράφος στις ΗΠΑ) να λέει για αυτή την ιστορία σε μία από τις εκπομπές του . Μιλούσε σαν σε αυτόν που συνέβει  να ήταν κάποιος που τον ήξερε " .
Πολλές από τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων του περιτυλίγματος του δώρου με σπιτικό χαρτί και τα σχετικά με τον γάμο του Τέντυ, ήταν παρμένα από τη δική της ζωή. Θυμάται έντονα την ταπείνωση που αισθάνθηκε να δώσει σε ένα δάσκαλο της δώρο που το είχε τυλίξει με στρατσοχαρτο όταν ήταν  παιδί στη Βόρεια Καρολίνα. Το σπασμένο βραχιόλι και το άρωμα ήταν από εξιστόρηση από έναν φίλο της δάσκαλο που είχε πάρει ένα τέτοιο δώρο από ένα παιδί που είχε στην τάξη του.
Επίσης κάποιοι που γοητεύονται από την ιστορία Τέντυ ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πραγματικά τη δασκάλα ή το αγόρι, αν και στην πραγματικότητα ουδέποτε υπήρξαν.
Η Elizabeth Ungar (το γένος Ballard) βρέθηκε να βλέπει την ιστορία της να  αποδίδεται σε άλλους. Εκείνοι πάλι που περιλαμβάνουν το όνομα της μαζί με το κομμάτι σχεδόν πάντα κάνουν λάθος, με το "Elizabeth Silance Baynard" να αποδεικνύεται ότι είναι μια τελικά δημοφιλής επιλογή για αυτή τη μορφή της λάθους αναφοράς. Ωστόσο, η ονομασία "Ballard" είναι το κλειδί για το πώς ονομάστηκε έτσι το φανταστικό μικρό αγόρι (που ονομάζεται Τέντυ Stallard στην αρχική έκδοση) και η αποκάλυψη ήρθε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2001 της συγγραφέως με τον Dennis Roddy που αποκάλυψε την προϊστορία.
Ένας φίλος που ήταν συμπληρωματικά δάσκαλος σε Κατηχητικό σχολείο έλαβε σαν δώρο ένα φθηνό άρωμα και ένα σπασμένο βραχιόλι από ένα βρώμικο μικρό αγόρι κάποια Χριστούγεννα, και στη συνέχεια, μίλησε για αυτό στην Ελισάβετ Ungar. Η Ungar συνδύασε αυτό το περιστατικό με ένα από τα περιστατικά της δικής της παιδικής ηλικίας: ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο με καρπούς pecan για μια παλιά της δασκάλα του δημοτικού σχολείου. Το κουτί των πεκάν είχε προκαλέσει στα άλλα παιδιά ειρωνικά γέλια, αλλά η δασκάλα τους τα ανάγκασε να σταματήσουν λέγοντας πως είχε κάνει fruitcakes και αυτά τα pecan ήταν ακριβώς αυτό που της έλειπε. Η συμπονετική συμπεριφορά της δασκάλα της, σε συνδυασμό με την ιστορία του φίλου της αποτέλεσαν τη βάση για την μυθοπλασία της «Τρία Γράμματα από τον Τέντυ". Κα να πως κατασκευάστηκε και το επώνυμο του Τέντυ: Το επώνυμο της γιαγιάς της Ελισάβετ Ungar που την προέτρεψε να προσφέρει τα πεκάν στην δασκάλα της ήταν Stanley και συνδυάστηκε με το τότε επώνυμο της συγγραφέως (Ballard) για να σχηματίσουν "Stallard." (Τεντυ Σταλλαρντ)
Μπορεί λοιπόν ένας συγκεκριμένος  δάσκαλος να επηρεάσει μόνιμα  τη ζωή ενός παιδιού; Ναι απολύτως. Τα βιβλία της ιστορίας μας γεμίζουν με τέτοιες  ακριβώς περιπτώσεις. Αλλά εκείνοι που ψάχνουν για ένα πραγματικό παράδειγμα για τη σημασία των εκπαιδευτικών θα πρέπει να κοιτάξουμε αλλού και πέραν από αυτή την ιστορία.
Το παιδί στα e-mails φέρει ποικιλία ονομάτων :   "Τέντυ Stallart", "Τέντυ Stoddard", "Τέντυ Stoddart," ή "Τέντυ Stallard."
Ορισμένες εκδόσεις σε κυκλοφορία του μύθου λένε επίσης:, "Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε, Τέντυ Stoddard είναι ένας γιατρός στην Αϊόβα στο νοσοκομείο των Μεθοδιστών στο Des Moines επικεφαλής thw Stoddard Cancer Wing. Πλην όμως δεν υπάρχει Dr. Τέντυ (ή Θεόδωρος) Stoddard που να εργάζεται στο John Stoddard Κέντρο Καρκίνου στο Iowa Methodist Medical Center στο Des Moines. Επιπλέον, η εν λόγω εγκατάσταση ονομάστηκε έτσι για τον John Stoddard , μηχανικό και προγραμματιστή ακινήτων που δώρισε χρήματα για να γίνει το κέντρο.
           
Πηγές:
Ballard, Elizabeth Silance.   "Three Letters from Τέντυ."
In A 2nd Helping of Chicken Soup for the Soul.
Deerfield Beach, FL: Health Communications, 1995.
Ballard, Elizabeth Silance.   "Three Letters from Τέντυ."
In The Ten Greatest Gifts I Give My Children.   New York: Simon & Schuster, 1994.
Hansen, Marc.   "Τέντυ's Tale: A Successful Story, If Not a Success Story."
Des Moines Register.   11 October 2005   (p. B1).
Roddy, Dennis.   "A Story So Heartwarming, It's Unreal."
The Pittsburgh Post-Gazette.   29 September 2001   (p. 1).
Roth, Lauren.   "Education Official Stirs Real Tears with Fictional Tale."
The Virginian-Pilot.   6 September 2010.

Τελευταία ενημέρωση:   21η Μάη 2015
http://www.diaforetiko.gr/mia-daskala-den-simpathouse-katholou-ena-mathiti-tis-ospou-anakalipse-to-tragiko-mistiko-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: