Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Το τσεκάπ του Σεπτεμβρίου



Το τσεκάπ του Σεπτεμβρίου
Ένα γρήγορο checklist για τις προληπτικές εξετάσεις που χρειάζεται να κάνετε αν είστε μεταξύ 25 και 48 ετών και θέλετε να είστε ετοιμοπόλεμοι τη σεζόν που έρχεται.
Από τη Μαρία Α. Κόκκινου
Στα χρόνια της κινεζικής αυτοκρατορίας ο αυτοκράτορας συνήθιζε να σκοτώνει τον γιατρό του κάθε φορά που έπεφτε στο κρεβάτι άρρωστος. Ο λόγος ήταν πολύ απλός: Αν αυτός ο τόσο σημαντικός τιτλούχος δεν είχε φροντίσει να προλάβει την ασθένεια του βασιλιά του, δεν του άξιζε να ζει ούτε μία ημέρα παραπάνω. Σήμερα καλούμαστε οι ίδιοι να φροντίζουμε την υγεία μας και να προλαμβάνουμε καταστάσεις με μερικές πολύ απλές κινήσεις. Τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Προτού όμως φτάσουμε σε αυτές, μερικές μικρές καθημερινές συνήθειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας: ασκούμαστε καθημερινά, κόβουμε το τσιγάρο, τρεφόμαστε υγιεινά, προσέχουμε το βάρος μας, καταναλώνουμε με μέτρο κρασί, μαζί με το φαγητό.
Υψηλή χοληστερίνη: Ξεκινώντας από την ηλικία των 35 ετών, η χοληστερίνη πρέπει να ελέγχεται σε ετήσια βάση. Ο γιατρός σας βεβαίως μπορεί να επισημάνει αν αυτό είναι απαραίτητο, καθώς και τη συνιστώμενη συχνότητα μιας τέτοιας εξέτασης. Σε νεότερες ηλικίες η εξέταση είναι σημαντική αν καπνίζετε ή αν υπάρχουν στο οικογενειακό περιβάλλον διαγνωσμένα προβλήματα διαβήτη, καρδιοπάθειας και υπέρτασης.
Υψηλή αρτηριακή πίεση / υπέρτάση: Η παρουσία υπέρτασης στον οργανισμό ενδέχεται να μη γίνει άμεσα αντιληπτή από ένα νέο άτομο, αλλά δεν παύει να υπάρχει και να προκαλεί ζημιά. Για όσους έχουν πίεση υψηλότερη από 14, ο τακτικός έλεγχος δύο φορές τον χρόνο μπορεί να αποβεί σημαντικός.
Καρκίνος του παχέος εντέρου; Μμια πολύ ύπουλη μορφή καρκίνου που συνδέεται άμεσα με τον σημερινό τρόπο ζωής και την ακατάστατη διατροφή. Ενδέχεται να περάσει απαρατήρητη, με κίνδυνο να φτάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο. Κανονικά η σχετική εξέταση συνιστάται μετά τα 40 αλλά, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ένας πρώιμος έλεγχος, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση της διατροφής, μπορεί να είναι σωτήριος.
 Σακχαρώδης διαβήτης: Αν έχετε ήδη διαγνώσει την ύπαρξη χοληστερίνης και υπέρτασης, καλό είναι να ελέγξετε και τις τιμές του σακχάρου στο αίμα. Η εξέταση συνιστάται συνήθως σε ετήσια βάση, αλλά μπορεί να επαναλαμβάνεται και πιο συχνά, εφόσον το συστήσει ο γιατρός σας.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Σε περίπτωση που δραστηριοποιείστε σεξουαλικά υπό συνθήκες που μπορεί να θεωρηθούν «επικίνδυνες», τότε πιθανόν να είστε φορέας κάποιου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος και καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τις ανάλογες εξετάσεις.
Καρκίνος του προστάτη: Η εξέταση ΡSΑ δείχνει αν υπάρχουν ίχνη κακοήθειας στον προστάτη. Πολλοί γιατροί λένε ότι δεν είναι απαραίτητο πριν από τα 50, άλλοι όμως κατεβάζουν τον πήχη στα 40-45 χρόνια.
«V»

Δεν υπάρχουν σχόλια: